Σαν σήμερα (6 Αυγούστου 2019) ο Ολυμπιακός ανακοίνωνε, με πολύ μεγάλη... υπόκρουση γκρίνιας από τον κόσμο του, την απόκτηση του Γιουσέφ Ελ Αραμπί. Τότε οι ερυθρόλευκοι είχαν εστιάσει στον πρώην πράσινο, Μάρκους Μπεργκ, για την ενίσχυση της επιθετικής τους γραμμής. Ο Μαροκινός αποτελούσε την εναλλακτική που δεν ενθουσίαζε όσο ενθουσίαζε ο Σουηδός. Γιατί δεν ενθουσίαζε; Επειδή εκτός από την ηλικία του (σ.σ.: τότε ήταν 32,5 ετών) προέρχονταν από τρία ολόκληρα χρόνια στο πρωτάθλημα του Κατάρ με την Αλ Ντουχαΐλ.
«Τελειωμένος». «Σκουριασμένος». «Μισθοφόρος». Αυτά λέγονταν τότε.

Η ιστορία έγραψε ωστόσο και έγραψε δύο πράγματα. 1) Για μία ακόμη φορά η πλειοψηφία της κοινής γνώμης διαψεύστηκε. 2) Ο Ελ Αραμπί δεν μπήκε απλά στη λίστα των κορυφαίων φορ στην ιστορία του Ολυμπιακού αλλά γενικώς εκείνων που έχουν αγωνιστεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το φινάλε της καριέρας του στο λιμάνι τον βρίσκει να μετράει 225 συμμετοχές, 94 γκολ και 25 ασίστ με την πρώτη ομάδα αφού είχε άλλες 2 συμμετοχές και 1 γκολ με τη β'. Για τον Ολυμπιακό ο Ελ Αραμπί είναι ένας από τους κορυφαίους του, για τον Ελ Αραμπί ο Ολυμπιακός ο κορυφαίος του. Με καμία άλλη ομάδα του (Γρανάδα, Αλ Ντουχαΐλ, Καέν, Αλ Χιλάλ) δεν αγωνίστηκε τόσο πολύ, ούτε είχε αυτή την επιτυχία.


Αυτά τα... γενέθλια του Ελ Αραμπί με τον Ολυμπιακό μας δίνουν την ευκαιρία να σχολιάσουμε το καυτό θέμα των ημερών, δηλαδή την αναμονή στην υπόθεση Ελ Καμπί. Έκανα το... λάθος, μετά από πάρα πολύ καιρό, να ακούσω για λίγο στο ραδιόφωνο εκπομπή επικοινωνίας με κόσμο. Οι φαν του Ολυμπιακού που έβγαιναν στον αέρα μιλούσαν για το θέμα του φορ. Ουκ ολίγοι προέτρεπαν τον Ολυμπιακό να αποσύρει την πρόταση ανανέωσης στον Ελ Καμπί και να πάει γι' άλλον. Ο κόσμος θεωρεί ότι ο Ελ Καμπί «έπρεπε/πρέπει» να πει άμεσα ναι στην πρόταση του Ολυμπιακού γιατί ο παίκτης, λέει, χρωστάει στην ομάδα που του έδωσε την ευκαιρία να αναδειχθεί.


Είναι αληθές; Προφανώς. Πέρυσι τέτοια εποχή ουδείς ασχολούνταν με τον Ελ Καμπί. Όμως μια σχέση θέλει δύο. Όσο ευνοήθηκε ο Ελ Καμπί από το πέρασμά του από τον Ολυμπιακό, άλλο τόσο και παραπάνω ευνοήθηκε ο Ολυμπιακός που με φορ τον Αγιούμπ κατάφερε εκείνο που έμοιαζε απίστευτο, κατέκτησε ευρωπαϊκή κούπα. Και με τον Μαροκινό να είναι απόλυτος πρωταγωνιστής, 33 γκολ (3 ασίστ) σε 50 ματς! Ούτε ο Ελ Αραμπί έφτασε σε τέτοια συγκομιδή τερμάτων σε κάποια από τις 5 σεζόν του στο λιμάνι. Με 27 και 28 γκολ αντίστοιχα τέλειωσε τις δύο πρώτες του σεζόν και ύστερα ήρθε η εμφανής πτώση της απόδοσής του λόγω των ετών που άρχισαν να τον βαραίνουν.

 
Αμοιβαία λοιπόν ήταν η εύνοια για Ελ Καμπί και Ολυμπιακό. Και εκτός των άλλων, ειδικά φέτος, ο Ολυμπιακός δεν έχει πολλούς λόγους να βιάζεται. Ας περιμένει λίγο τον Ελ Καμπί κι ας προετοιμάζεται βέβαια ταυτόχρονα για παν ενδεχόμενο. Ας κάνει την έρευνα αγοράς (που είμαι βέβαιος την έχει ήδη κάνει) για αντι-Ελ Καμπί σε περίπτωση που χρειαστεί. Εξάλλου ήδη κυκλοφόρησαν τα πρώτα ονόματα.


Γιατί δεν έχει λόγους να βιάζεται ο Ολυμπιακός; Για τους προφανείς. «Αγόρασε» για τον εαυτό του χρόνο κατακτώντας το Conference αφού πάει απευθείας στους ομίλους του Europa (αρχίζουν τέλη Σεπτέμβρη...) και μετά από ουκ ολίγα χρόνια δεν θα ταλαιπωρηθεί καλοκαιριάτικα με ευρωπαϊκά προκριματικά. Και πρακτικά εξάλλου είναι προτιμότερο να πει ναι σε ανανέωση ο Ελ Καμπί σε 10 μέρες από σήμερα από το να αποκτηθεί σήμερα κάποιος άλλος. Γιατί ο άλλος θα θέλει χρόνο να μάθει πρόσωπα, πράγματα και φυσικά στυλ παιχνιδιού της ομάδας. Ο Αγιούμπ τα έχει ήδη περασμένα στον... σκληρό δίσκο της μνήμης του από πέρυσι, θα τα κάνει όλα αυτοματοποιημένα.


Και να πούμε και κάτι άλλο; Τα τελευταία χρόνια ο Ολυμπιακός δεν τα έχει πάει άσχημα επιλέγοντας επιθετικούς. Πέρυσι τον Ελ Καμπί, τον οποίο παρεμπιπτόντως ανακοίνωσε στις 6 Αυγούστου κι ενώ είχε ουσιαστικά τελειώσει την προετοιμασία του και έδινε το πρώτο ευρωπαϊκό ματς με τη Γκενκ (σ.σ.: ο Αγιούμπ είχε παίξει στο 2ο, τη ρεβάνς του Βελγίου)! Και πρόπερσι τον Μπακαμπού τον πήρε από τη Μαρσέιγ στις 15 Σεπτέμβρη (!!!) κι ενώ είχε ήδη δώσει 12 επίσημα ματς. Άρα που καταλήγουμε; Χαλαρώστε, χρόνος υπάρχει. Όχι άφθονος αλλά υπάρχει και είναι κάμποσος.