Πέρυσι τέτοια εποχή ο Ολυμπιακός, με κόουτς τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ, προετοιμάζονταν στην Αυστρία για τη σεζόν 2023/24.


Στην αποστολή που είχε επιλέξει ο Ισπανός κόουτς βρίσκονταν 23 παίκτες και οι περισσότεροι εξ' αυτών αποχώρησαν λίγο ή πολύ αργότερα ενώ μοναδικός φορ ήταν ο Ελ Αραμπί. Ποιοι άλλοι 22 βρέθηκαν στην Αυστρία στο ξεκίνημα της περυσινής προετοιμασίας; Οι Λιάτσος, Μπαγκαλιάνης (από τη Β' ομάδα), Πέπε, Ζινκερνάγκελ, Μπουχαλάκης, Πασχαλάκης, Τζολάκης, Παπαδούδης, Ρόντινεϊ, Ανδρούτσος, Ρέαμπτσιουκ, Ραμόν, Μπα, Ντόη, Ρέτσος, Χουάνγκ, Φορτούνης, Μπιέλ, Καρβάλιο, Μασούρας, Βρουσάι και Μπουτούτσι.

Στην Ελλάδα είχαν μείνει λόγω τραυματισμού οι Μαντί Καμαρά, Φαντιγκά και ο Παπέ Σισέ. Το πως κύλησαν τα πράγματα και μ' αυτούς είναι γνωστά πια... Ουσιαστικά δηλαδή ο Ολυμπιακός ταξίδεψε πέρυσι για το βασικό στάδιο προετοιμασίας (κι ενώ είχε καλοκαιρινά προκριματικά, σε αντίθεση με φέτος) με μια αποστολή από την οποία μόλις 9 παίκτες διατηρήθηκαν στο ρόστερ όλη τη σεζόν! Συν τον Μαντί που είχε μείνει αρχικά στην Αθήνα αλλά τέθηκε εκτός πλάνων στα μισά της σεζόν.


Τώρα λοιπόν ο Ολυμπιακός, με προπονητή έναν άλλο Ισπανό, τον Χοσέ Λουΐς Μεντιλίμπαρ, ετοιμάζεται να αρχίσει το βασικό στάδιο προετοιμασίας του με 22 παίκτες, άρα με ρόστερ που απέχει πολύ απ' αυτό στο οποίο θα βασιστεί τη νέα σεζόν. Στην προετοιμασία θα πάνε οι Τζολάκης, Πασχαλάκης, Αναγνωστόπουλος, Μπότης, Ρόντινεϊ, Κοστίνια, Ρέτσος, Ντόη, Άμπι, Μπιανκόν, Κουτσίδης, Ορτέγκα, Αποστολόπουλος, Γκαρθία, Στάμενιτς, Τσικίνιο, Μουζακίτης, Μπακούλας, Ζέλσον, Μπιέλ, Παπακανέλλος και Κωστούλας. Όπως βλέπετε είναι ουκ ολίγοι από την β' ομάδα.


Επίσης δεν αναφέρονται τα ονόματα των Φορτούνη, Μασούρα, Ελ Καμπί οι οποίοι (την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές) δεν έχουν ανανεώσει και φυσικά των Κάρμο, Όρτα και Ποντένσε που ήταν δανεικοί και γίνεται διαπραγμάτευση (σ.σ.: επίσης την ώρα που γράφονταν τούτο το blog δεν είχε υπάρξει οριστική εξέλιξη). Ο Έσε θα είναι απών καθώς βρίσκεται με την Ολυμπιακή ομάδα της Αργεντινής ενώ ο Βέζο δείχνει να είναι εκτός των πλάνων του Μεντιλίμπαρ.


Γιατί τα υπενθυμίζουμε όλα αυτά; Μα προφανώς για να κατανοήσουμε / αποδεχθούμε ότι αρχές Ιούλη είναι αδύνατο να έχει ολοκληρωθεί ένα ρόστερ. Όχι μόνο του Ολυμπιακού, όλων των ομάδων της Ευρώπης. 

 

Κι επίσης το τι συμβαίνει το καλοκαίρι δεν προαναγγέλλει / προβλέπει απαραίτητα όλα όσα θα δούμε από μία ομάδα τον χειμώνα ή, ακόμα περισσότερο, την άνοιξη που θα τελειώσει η σεζόν.

Μεγαλύτερο και πιο εκκωφαντικό παράδειγμα από τον Ολυμπιακό της σεζόν 2023/24 δεν μπορεί να υπάρχει. Αρχές Μάρτη, μετά τις δύο εντός έδρας συντριβές από Μακάμπι και Παναθηναϊκό η πλειοψηφία των Ολυμπιακών προέτρεπε τον Βαγγέλη Μαρινάκη να «κατεβάσει» στα ματς που απέμεναν τους Νέους γιατί οι μεγάλοι ντροπιάζουν τον σύλλογο. Και Μάη μήνα ήταν όλοι σε... νιρβάνα με την κατάκτηση του Conference League. Από τους παίκτες που, υποτίθεται, ντρόπιαζαν τον σύλλογο...

Ας είναι λοιπόν «γυμνός» ο Ολυμπιακός και αυτό τον Ιούλιο και γεμάτος στο ρόστερ όταν πρέπει, τότε που θα κρίνονται τα πάντα. Και ειδικά αυτόν τον Ιούλιο δεν κρίνεται τίποτα. 

ΥΓ: Σε αντίθεση με τον αρκετά πιο άπειρο και... ψαρωμένο (και φουλ αγχωμένο) Ντιέγκο Μαρτίνεθ πέρυσι που μόλις είχε αναλάβει, ο Λουΐς Μεντιλίμπαρ έχει ένα πλεονέκτημα φέτος. Τέλειωσε την περυσινή σεζόν και γνωρίζει καλύτερα το υλικό αλλά και τον σύλλογο γενικότερα.

ΥΓ2: Ο Ισπανός Μαρτίνεθ δεν κατάφερε να πείσει / αξιοποιήσει / βγάλει τον καλύτερο εαυτό του Μπιέλ πέρυσι και ο παίκτης δόθηκε δανεικός. Θα το καταφέρει ο Ισπανός Μεντιλίμπαρ; Εκτός αν η ερώτηση είναι άλλη: θέλει ο Μεντιλίμπαρ να προσπαθήσει να βγάλει τον καλύτερο εαυτό του Μπιέλ ή θα έχουμε μια επανάληψη των περυσινών με παραχώρησή του; Τις καλύτερες και πιο ασφαλείς απαντήσεις θα δώσει ο χρόνος.