Πριν πούμε οτιδήποτε για το ποδοσφαιρικό καθαρά κομμάτι της ιστορίας, για τις μεταγραφές στον Παναθηναϊκό και τα σχετικά.

Ίσως και όλα αυτά να μην έχουν καν νόημα, αν ο Παναθηναϊκός δεν αντιμετωπίσει κατάματα και δεν πάρει μέτρα για αυτό που απλά επισημοποίησαν με τραγικό τρόπο τα επεισόδια πριν το παιχνίδι με την ΑΕΚ Λάρνακας και όσα ακολούθησαν.

Τα πράγματα εδώ είναι καθαρά και είναι πλέον παραπέρα και από αυτό που λέμε... οριακό σημείο.

Το ότι όλοι αυτοί που πια αντιμετωπίζουν κατηγορίες καθαρά ποινικού χαρακτήρα στον υπέρτατο βαθμό δηλαδή ακόμα και της απόπειρας ανθρωποκτονίας, υπήρχαν και κυκλοφορούσαν και δρούσαν ανάμεσα στις τάξεις των οπαδών του Παναθηναϊκού όπως άλλωστε συμβαίνει και σε μια σειρά άλλες ομάδες, είναι γνωστό.

Το θέμα είναι αν ο ίδιος ο Παναθηναϊκός τους θέλει τελικά να αποτελούν κομμάτι του οργανισμού του, τους θέλει στο γήπεδο και τους θέλει στην τελική να έχουν "ρόλο και άποψη και επίδραση" ακόμα και στα τεκταινόμενα του συλλόγου.

Το θέμα είναι αν τους θέλει  στο γήπεδό του, στην εξέδρα του.

Το θέμα είναι αν θέλει δίπλα στον κόσμο του, δίπλα στους γονείς με τα παιδιά τους που έρχονται στο γήπεδο να κάθονται αυτοί.

Το θέμα είναι δίνει τελικά την παραμικρή σημασία στην ασφάλεια όσων θέλουν να είναι δίπλα στην ομάδα τους και να μην σημαίνει αυτό ταυτόχρονα ότι ανά πάσα στιγμή και άνευ λόγου και αιτίας αυτό θα σημαίνει κίνδυνο για την σωματική τους ακεραιότητα μέχρι και για την ίδια τους την ζωή.

Απ' αυτήν την 'άποψη, κάνει τουλάχιστον εντύπωση, η πλήρης σιωπή της ΠΑΕ και ταυτόχρονα ακόμα περισσότερο και η αντίστοιχη σιωπή του συνόλου σχεδόν του "ρεπορτάζ" για το γεγονός.

Ούτε καν μια καταδίκη για τα μάτια του κόσμου, ούτε καν μια επίκληση για την ανάγκη να νιώθουν ασφαλείς όσοι πάνε στο γήπεδο.

Κατανοώ και τις συνέπειες ή ακόμα και τους φόβους μας τέοιας στάσης από το "ρεπορτάζ" όμως δεν μπορώ να βρω ανάλογη εξήγηση για την σιωπή της επίσημης ΠΑΕ.

Αν τελικά το όποιο τίμημα ή κόστος για να γίνει το προφανές είναι τόσο μεγάλο ώστε να παίρνουν το ρίσκο όλοι αυτοί να είναι ουσιαστικά ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ στο φαινόμενο δια της σιωπής και διακριτικής αποφυγής της καταδίκης του και του διαχωρισμού της θέσης τους, τότε ειλικρινά δεν έχει νόημα να μιλάμε για καθαρά αγωνιστικά ή παρόμοια θέματα.

Από κει και πέρα και επειδή ακριβώς γιατί μιλάμε χωρίς περιστροφές για το συγκεκριμένο, έχουμε και το "δικαίωμα" να αναφερθούμε χωρίς τύψεις και στο αγωνιστικό κομμάτι να πούμε μερικά πράγματα.

Η μεταγραφή του Ίνγκασον είναι μια πραγματικά πολύ καλή περίπτωση για τον Παναθηναϊκό.

Κι αυτό πολύ απλά γιατί τον παίκτη τον ξέρουμε, αποτελεί κάποια επιλογή με... ρίσκο και αγωνία για το πως θα βγει ανεξαρτήτως βιογραφικού και κυρίως για ένα ακόμα λόγο.

Για το ότι η απόκτησή του, απελευθερώνει επιτέλους τον Αράο από το βραχνα της χρησιμοποίησης του αναγκαστικά όλη σχεδόν την περασμένη σεζόν σαν στόπερ και επιτρέπει επιτέλους στον προπονητή του να τον αντιμετωπίζει σαν αμυντικό χαφ.

Μια θέση στην οποία αναμβισβήτητα ο Αράο είναι ό,τι καλύτερο διαθέτει αυτή την στιγμή ο Παναθηναϊκός.

Ουσιαστικά δηλαδή, με την απόκτηση του Ίνγκασον ο Παναθηναϊκός είναι σαν να κάνει μια "νέα προσθήκη" στα χαφ του και μάλιστα προσθήκη που αποδεδειγμένα ανεβαζει την ποιότητα και αποτελεσματικότητα, τουλάχιστον στον ανασταλτικό τομέα της μεσαίας γραμμής.

Από κει και πέρα βέβαια και αφού φαίνεται ότι ξεπεράσαμε το φετίχ της απόκτησης αριστερού μπακ πάση θυσία πριν κάνουμε οποιαδήποτε άλλη κίνηση, τα ερωτηματικά για την μεσοεπιθετική γραμμή του Παναθηναϊκού παραμένουν

Καθώς όλα πια δείχνουν ότι στον πρώτο προκριματικό ο Παναθηναϊκός θα πάει ουσιαστικά μόνο με ένα φορ τον Γερεμέγεφ και με λύσεις αναγκαστικές και χωρίς εναλλακτικές επιλογές αν κάτι δεν πάει καλά στα εξτρεμ τους Αϊτόρ και Λημνιό.

Καθώς το πείραμα με τον Τζούρισιτς ή ακόμα και με τον Μαντσίνι σε θεσεις πλάγιων έδειξε και στο φιλικό με την ΑΕΚ Λάρνακας ότι πολύ δύσκολα θα είναι αποδοτικό, καθώς και οι δυο πρατικά αφήνουν την "γραμμή" και παίζουν ουσιαστικά συγκλίνοντας προς το κέντρο και πέφτοντας ουσιαστικά πανω στον Μπακασέτα που είχε τον ρόλο το κεντρικού μεσοεπιθετικού στο συγκεκριμένο φιλικό και λογικά και στον πρώτο προκριματικό σε λίγες μέρες.