Το φιλικό της ΑΕΚ στην Κύπρο είχε χαρακτήρα πρόβας τζενεράλε, ενόψει των αναμετρήσεων στον β' προκριματικό γύρο του Europa Conference League με την Ίντερ Εσκάλδες, μια ομάδα της Ανδόρας, που σίγουρα δεν αποτελεί φόβητρο, ωστόσο είναι άγνωστη και πάντα μια μεγάλη ομάδα όπως η Ένωση πρέπει να προετοιμασμένη για να αποφύγει δυσάρεστες εκπλήξεις. Στην αναμέτρηση με την Ομόνοια η Ένωση έδειξε πάντως σοβαρή, όχι όμως 100% έτοιμη. Σίγουρα προσθήκες όπως του Λαμέλα, ο οποίος υπέγραψε το συμβόλαιό του και έρχεται απόψε στην Ελλάδα, θα ανεβάσουν περισσότερο το επίπεδο στην ομάδα του «Δικέφαλου» αετού. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου όμως δεν πρέπει να περιμένουν τον Αργεντινό να μπαίνει στη λίστα σε αυτήν τη φάση των προκριματικών.

Για να μοιραστούμε όμως, μερικές από τις σημειώσεις μας από το παιχνίδι στη Μεγαλόνησο, θα πρέπει να θέσουμε ως γενική παρατήρηση, ότι η ΑΕΚ δεν είχε την ορμητικότητα που τη διακρίνει για ομάδα του Αλμέιδα. Είχε βέβαια την πρωτοβουλία των κινήσεων στο πρώτο μέρος, χωρίς όμως να φτιάξει σωρεία ευκαιριών, κάτι που άλλαξε στο δεύτερο μέρος, όπου είχαμε γκολ, αλλά και ακυρωθέν τέρμα του Ελίασον.

Λιούμπισιτς, Σιμάνσκι και Φερνάντες

Πολύ κινητικός ο Λιούμπισιτς. Νομίζω, ότι ήταν από τους διακριθέντες της Ένωσης, γιατί φάνηκε πως διαθέτει μεγάλη όρεξη, να τρέξει, να πάρει μπάλα, να μοιράσει παιχνίδι στον άξονα. Εξίσου πολύ δυνατός ο Σιμάνσκι, τον οποίο πάντα θα αποκαλώ “σκυλί του πολέμου”. Η φάση που βγάζει πάνω στη γραμμή τη μπάλα, στο πρώτο μέρος, είναι χαρακτηριστική και είναι από αυτές που μας έχει συνηθίσει ο Πολωνός χαφ. Επίσης θυμηθήκαμε το ξεκίνημα της περσινή σεζόν με Βίντα, ο οποίος σκόραρε ξανά. Θυμάστε, ότι στην αρχή της προηγούμενης χρονιάς ξελάσπωνε την ΑΕΚ με δικά του τέρματα. Ο Ρότα ήταν σταθερή αξία. Επεχείρησε μάλιστα ένα μακρινό σουτ εκτός περιοχής, το οποίο δείχνει αν μη τι άλλο, ότι εμπιστεύεται περισσότερο τον εαυτό του.

Από εκεί και πέρα στους δημιουργικότερους παίκτες, ο Γκατσίνοβιτς είχε καλές ενέργειες από αριστερά. Ο Γκαρσία δεν φάβηκε τόσο. Μετά ο Πινέδα προσπάθησε να βάλει κάποιες πινελιές στο παιχνίδι, ο Φερνάντες φάνηκε περισσότερο ορεξάτος και ψημένος να πάρει ευκαιρίες φέτος. Το γράφουμε, γιατί ακούστηκε, ότι μπορεί να είναι έμψυχο αντάλλαγμα για τη μεταγραφή του Οντουμπάτζο.

Κοϊτά και τερματοφύλακες

Όσον αφορά τις μεταγραφές. Ο Κοϊτά πατούσε συχνά περιοχή, πίεσε και είχε μια ευκαιρία. Έδειξε να μπαίνει άφοβα μέσα στις φάσεις και να ψάχνεται διαρκώς. Θα βρει και αυτός τα πατήματά του και πάμε τώρα στο δίλημμα Μπρινιόλι ή Στρακόσια.

Προσωπικά κλίνω ξεκάθαρα προς την πλευρά του Θωμά. Ο Ιταλός τερματοφύλακας ξεκίνησε βασικός και έδειξε για μια ακόμα φορά ασταθής σε φάση που του επιστράφηκε η μπάλα με τα πόδια και έπρεπε να διώξει. Δεν δέχτηκε γκολ, αλλά φαινόταν να διακατέχεται από μία ανασφάλεια, η οποία έχει παρατηρηθεί από τα προηγούμενα φιλικά.

Από την άλλη πλευρά, ο διεθνής Αλβανός τερματοφύλακας μπορεί να δέχτηκε γκολ, αλλά ήταν προϊόν αμυντικής ολιγωρίας. Φαινόταν πιο σίγουρος από τον συνάδελφό του και έκανε δε μια καταπληκτική απόκρουση σε εκτέλεση φάουλ. Ο ίδιος πάντως εμφανίστηκε συγκρατημένος στις δηλώσεις του μετά το ματς. Γιατί στη Μπρέντοφορντ δεν είχε χρόνο και υποστήριξε, ότι του χρειάζονται σερί παιχνίδια για να βρει ρυθμό και αυτοπεποίθηση. Βέβαια προέρχεται από συμμετοχή στο Euro με την Εθνική Αλβανίας, οπότε δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός....

Προσωπικά θα ψήφιζα Στρακόσια. Το μόνο σίγουρο είναι, ότι η ΑΕΚ έχει ένα πολύ δυνατό δίδυμο τερματοφυλάκων, το πιο ακριβοπληρωμένο στη Super League. Ο Αλμέιδα θα έχει πλέον ήσυχο το κεφάλι του στον άσο μετά τις κωμικοτραγικές καταστάσεις της περσινης σεζόν με Στάνκοβιτς-Αθανασιάδη, που κόπηκαν...

Τον Περέιρα δεν καταφέραμε να τον δούμε, αφού αποκλείστηκε από την αποστολή για το φιλικό με την Ομόνοια, καθώς του χρειάζονταν προπονήσεις.

Ποιοτική αναβάθμιση με Λαμέλα – Θωράκιση με Οντουμπάτζο

Η βόμβα του Μάριου Ηλιόπουλου πυροδοτήθηκε το πρώι της Παρασκευής. Ο Έρικ Λαμέλα έστειλε υπογεγραμμένο το συμβόλαιό του. Είναι ξεκάθαρα μια μεταγραφή αεροδρομίου, την οποία οι Ενωσίτες περίμεναν πως και πως, όλον αυτόν τον καιρό.

Είναι ένας ποδοσφαιριστής που μπορεί να δώσει μια τεράστια ποιοτική αναβάθμιση στην επίθεση της Ένωσης. Παίκτης παγκόσμιας κλάσης ο Αργεντινός, συμπαίκτης με Αλμέιδα στη Ρίβερ, με περαστάσεις από Ιταλία, Αγγλία και Ισπανία. Τα μισά να κάνει από αυτά που τον είδαμε να κάνει στη Σεβίλλη είναι αρκετά.

Από εκεί και πέρα η ΑΕΚ δείχνει με τις κινήσεις, ότι θέλει να διορθώσει τα λάθη των περασμένων ετών. Η απόκτηση του Οντουμπάτζο είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Αλμέιδα τον ξέρει, τον έχει δει να παίζει. Παραδέχτηκε, ότι του άρεσε και πως εκτιμά τη δυναμικότητα που έχει στο παιχνίδι του. Είναι παίκτης με τον οποίο η ΑΕΚ θωρακίζει το δεξί άκρο της άμυνάς της, εκεί που πέρσι... κούτσαινε, λόγω της παρουσίας του Σιντιμπέ.