«Η Σαραγόσα θέλει τον Μπιέλ αλλά εκείνος θα συνεχίσει στον Ολυμπιακό». Έτσι γράφτηκε στην Ισπανία σε δημοσίευμα από ΜΜΕ αρκετές ώρες πριν από το φιλικό των ερυθρόλευκων με την Αλ Καντσία (2-2) την οποία κοουτσάρει ο Μίτσελ.

Να ξέρουν άραγε κάτι παραπάνω οι Ισπανοί (δεν θα είναι και έκπληξη, Ισπανός είναι ο Μπιέλ, Ισπανός και ο Μεντιλίμπαρ που αποφασίζει) ή μήπως βιάστηκαν;

Αυτό που μπορεί να πει κανείς με σιγουριά είναι ότι ο Πεπ, μια αρκετά δαπανηρή μεταγραφή των ερυθρόλευκων αφού έδωσαν 6 εκατ.ευρώ στη Κοπεγχάγη τον Σεπτέμβριο του 2022, προβληματίζει. 

Για την ακρίβεια, το λιγότερο που κάνει είναι να προβληματίζει. Σίγουρα δεν πείθει ως τώρα πως τη σεζόν που έρχεται θα είναι ένα σημείο αναφοράς στο παιχνίδι του Ολυμπιακού. Παραμένει, λίγο - πολύ, ο παίκτης που ξέραμε και πριν παραχωρηθεί δανεικός στην Άουγκσμπουργκ στα μισά της περυσινής σεζόν. Άνευρος, άχρωμος, άοσμος και εν τέλει άγευστος. Λες και παίζει με τη μηχανή του μόνιμα στο ρελαντί. Κι ενώ, στους πρώτους μήνες του στο μεγάλο λιμάνι, είχε δείξει ένα πολύ καλύτερο πρόσωπο. 

Υπάρχει αυτό το πρόσωπο, γιατί δεν το (ξανα)βγάζει; Είναι να απορεί κανείς. Τι περιμένει; Αν ο Μεντιλίμπαρ είναι η τελευταία του ευκαιρία να κάνει κάτι στον Ολυμπιακό θα πρέπει να αλλάξει άρδην πρόσωπο. Με μόλις δύο καλές στιγμές σε ένα 90λεπτο, δεν πείθει ένας ακριβός και ποιοτικός 27χρονος παίκτης ότι πρέπει να είναι στο ρόστερ των Πειραιωτών τη νέα σεζόν. Αντιθέτως σε κάνει να υποψιάζεσαι ότι θα του χτυπήσουν κάποια στιγμή φιλικά την πλάτη και θα του πουν: Πεπ, είσαι ο πιο αδύναμος κρίκος. 

Και γιατί, στο κάτω κάτω, παίκτες με τη λογική του Μπιέλ, που δεν δείχνουν (εκτός κι αν το δείχνουν και δεν το πιάνω εγώ, μπορεί να κάνω και λάθος, τι να πω;) να δίνουν τα πάντα για να μείνουν στον Ολυμπιακό, να... στερούν θέση στο ρόστερ από παίκτες που λαχταρούν για ευκαιρίες όπως ο Μουζακίτης ή κάποιο από τα άλλα παιδιά της ακαδημίας;

Όπως και να 'χει, σύντομα θα ανακοινώσει ο πλέον αρμόδιος, δηλαδή ο Μεντιλίμπαρ, τι μέλλει γενέσθαι με τον Μπιέλ και όχι μόνο. Και με τον Μουζακίτη βεβαίως βεβαίως που μοιάζει βέβαιο ότι θα βρίσκεται στο ρόστερ παρότι θα πρέπει να τα βάλει με τα... θηρία (πολλούς και καλούς παίκτες που θα βρίσκονται στο ρόστερ όταν αυτό πάρει την τελική του μορφή) για να πείσει ότι αξίζει σοβαρές ευκαιρίες σε επίσημα ματς.

Από εκεί και έπειτα, στο φιλικό με την ομάδα του Μίτσελ δεν γίναμε πολύ σοφότεροι. Μαζί συζητούσαμε σε προηγούμενο blog για το πόσο... απειλητικός είναι ο Κοστίνια για τη θέση του Ρόντινεϊ στο δεξί άκρο της άμυνας και προσωπικά έκανα την πρόβλεψη ότι μεσομακροπρόθεσμα (αν όχι άμεσα) θα την πάρει από τον Βραζιλιάνο. 

Σε επίπεδο (άλλων) προσώπων, είναι ξεκάθαρο ότι ο Μασούρας έχει... γκίνια στην τελική προσπάθεια και συνεχίζει να μην εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες του. Εύλογα αισθάνεται μεγαλύτερη πίεση όντας, πια, αρχηγός μετά τη φυγή του Φορτούνη. Κάποια στιγμή θα βάλει το πρώτο και θα ξεμπουκώσει. Αυτό λέει η λογική τουλάχιστον.

Αναφορικά με τον Άμπι προσωπικά κρατάω μικρό καλάθι, όπως συνηθίζεται, γράφτηκαν ειπώθηκαν πολλά και «μεγάλα» για τον άγουρο ακόμα στόπερ. Σε προηγούμενο φιλικό είχα σταθεί σε πολύ λάθος εκτίμησή του όπως συνέβη ξανά και με την Αλ Καντσία. Απλά την πρώτη φορά δεν στοίχισε γκολ ενώ χθες στοίχισε και φάνηκε περισσότερο...

Πολύ θετικό είναι που ο Τσικίνιο ανέβασε αισθητά στροφές ενώ και το γκολ που έβαλε υπέρ του λειτουργεί, όχι ότι θα γινόταν και τίποτα δεν σκόραρε. Απλά το γκολ φτιάχνει την ψυχολογία κάθε παίκτη.

Σπουδαίο δίχως αμφιβολία είναι ότι ο Ορτέγκα συνεχίζει να επιβεβαιώνει / υπόσχεται ότι φέτος θα είναι πολύ καλός, καλύτερος από πέρυσι που ήταν η πρώτη του σεζόν στον Ολυμπιακό και την Ευρώπη γενικότερα. Μπορούσε να αντιδράσει καλύτερα στη φάση του γκολ του Ομπαμεγιάνγκ (αν και το βασικό λάθος αρχίζει νωρίτερα, όχι απ' αυτόν) αλλά η ενέργεια και η σέντρα που κάνει στο 1-0 των Πειραιωτών είναι απίθανη. Ο Αργεντινός αριστερός μπακ έδωσε συνέχεια στις προηγούμενες εμφανίσεις του στα φιλικά που ήταν θετικές και υποσχόμενες. Αν ο Ορτέγκα είναι πολύ καλύτερος φέτος και σταθερός θα προσφέρει όχι μόνο αμυντική αλλά και δημιουργικό-επιθετική αναβάθμιση από αριστερά.

Θετικός ήταν ο Ντόι ως αμυντικό χαφ ξανά αλλά το αν σημαίνει κάτι ότι επιμένει ο Μεντιλίμπαρ να τον βάζει σε θέση 6αριού ή απλά το κάνει από ανάγκη (που μοιάζει το πιο πιθανό) θα το δούμε στην πορεία, όταν ο Ισπανός τεχνικός έχει λύσεις για τη μεσαία γραμμή και τις θέσεις 6 και 8 όπου τώρα υπάρχουν απουσίες.