Ο Τζόρνταν Κρουκς αναδείχθηκε 8ος Ολυμπιονίκης στα 50μ ελεύθερο, σε ένα αγώνισμα που συμμετείχαν 74 αθλητές στους Ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού. Στους προηγούμενους, για την την πατρίδα του συμμετείχαν η αδερφή του Τζίλιαν, μαζί με άλλους τρεις αθλητές. Πέντε συνολικά εκπροσώπησαν το νησιωτικό κράτος στην 33η έκδοση των αγώνων.

Μέσα από τη συνέντευξη του έλυσε την απορία γιατί κολύμπι.

«Μεγάλωσα στο πιο όμορφο μέρος της Γης. Όταν μιλάω με τους φίλους μου στο κολέγιο, προσπαθώ να τους εξηγήσω τι ακριβώς σημαίνει να ζεις εκεί, αλλά είναι δύσκολο να το εκφράσω με λέξεις. Είναι πράγματα που δεν καταλαβαίνεις πλήρως, απλώς τα βιώνεις.

Στην πραγματικότητα, γεννήθηκα στο Τέξας, αλλά πέρασα όλη μου τη ζωή στο Γκραντ Κέιμαν μέχρι πέρυσι, όταν ξεκίνησα τις σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί. Το να ζεις σε ένα μικρό νησί που περιβάλλεται μόνο από ωκεανό είναι κάτι διαφορετικό από όλα στον υπόλοιπο κόσμο.

Είναι ένα ασφαλές μέρος. Στη χώρα μου όλοι γνωριζόμαστε και βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Λες και η οικογένειά μου αποτελείται από σχεδόν 70.000 άτομα, αντί για έξι.

Έχω τρία αδέρφια και όλοι μεγαλώσαμε αγαπώντας τον αθλητισμό. Η μαμά μου ήταν αθλήτρια του στίβου, αλλά αργότερα αποσύρθηκε για να ανοίξει την επιχείρησή της. Ο μπαμπάς μου έκανε καράτε, και ακόμα κι αν έχει μεγαλώσει τώρα, συνεχίζει να εξασκείται και να το διδάσκει. Σε όλη την καριέρα του είχε να αντιμετωπίσει πολλούς τραυματισμούς και δυσκολίες. Η συμπεριφορά του με παρακινεί πολύ — είναι έμπνευση για μένα.

Από παιδί ήθελα να παίξω μπάσκετ ή ποδόσφαιρο. Ξεκίνησα να κολυμπάω όταν ήμουν μικρός — 3 ή 4 ετών. Αλλά όταν ζεις σε ένα νησί, η κολύμβηση δεν είναι απλώς ένα άθλημα, είναι σημαντική για την επιβίωσή σου. Είναι ωραίο να καταλαβαίνεις από την παιδική ηλικία τη σημασία ενός αθλήματος που μπορεί να σώσει τη ζωή σου. Μπήκα σε μια ομάδα όταν ήμουν οκτώ ετών και έκανα τον πρώτο μου εθνικό διαγωνισμό όταν ήμουν 11 ετών.

Ήμουν ο πρώτος στην οικογένειά μου που πήρε την κολύμβηση στα σοβαρά και μετά από εμένα ήρθε η μικρή μου αδερφή Τζίλιαν. Είναι ωραίο να τα μοιράζομαι όλα αυτά μαζί της. Είμαι πολύ περήφανος για το ταξίδι της. Το 2021 συμμετείχε στους πρώτους της Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο».