Αν κάποιος το δεκαπεντάγουστο για οποιοδήποτε λόγο δεν πρόλαβε να δει τι έγινε στο Άμστερνταμ στην ρεβάνς Άγιαξ-Παναθηναϊκός και απλά μπήκε να "ενημερωθεί" από σάιτ ή έβαλε ραδιόφωνο να μάθει, το σίγουρο είναι ένα.
Πως αποκλείεται να μάθαινε το... τελικό αποτέλεσμα του αγώνα και γενικότερα το ποιος προκρίθηκε τελικά.
Στην καλύτερη θα νόμιζε πως ο Παναθηναϊκός προκρίθηκε και στην ακόμα πιο τραβηγμένη έκδοσή του, πως ο Παναθηναϊκός είναι ήδη στους ομίλους του... Τσάμπιονς Λιγκ, πως έρχονται μεγάλες ευρωπαϊκές βραδιές και πως το φετεινό πρωτάθλημα δεν του γλιτώνει με τίποτα.
Η αλήθεια είναι πως κάθε Αύγουστο εδώ και δεκαπέντε χρόνια το ίδιο ακριβώς νομίζει, βλέπει και ακούει και όπως πάντα... από Αύγουστο... Χειμώνας.

Από που να αρχίζεις και που να τελειώσεις.
Ο ένας νοιώθει... περήφανος, ο άλλος... πανηγυρίζει, ο τρίτος... τα έχει με την ατυχία και κερασάκι στην τούρτα ο τέταρτος, ζητάει να... γίνουν κανόνας τέτοιες ευρωπαϊκές βραδιές για τον Παναθηναϊκό.
Κι εκεί πια σηκώνεις τα χέρια ψηλά.
Να γίνουν, λέει, κανόνας τέτοιες ευρωπαϊκές βραδιές για τον Παναθηναϊκό.
Για τον Παναθηναϊκό !!!

Που έρχεται από μια ιστορία και ένα παρελθόν ευρωπαϊκών βραδιών με ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ, με ΠΟΡΕΙΕΣ στους τέσσερις και τους ημιτελικούς των κορυφαίων ευρωπαϊκών διοργανώσεων, με νίκες επί μεγαθηρίων όπως ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ, ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ, ΑΡΣΕΝΑΛ και δεν συμμαζεύεται...

Να γίνουν καόνας λοιπόν, τι ακριβώς τελικά;
Οι... αποκλεισμοί με... καλή εμφάνιση;
Μα δύστυχοι δεν έχετε ακόμα καταλάβει πως τέτοιες βραδιές δεν χρειάζεται να... γίνουν κανόνας για τον Παναθηναϊκό;
Πως εδώ ΚΑΙ ΔΕΚΑΠΈΝΤΕ χρόνια είναι ήδη ΚΑΝΟΝΑΣ για τον Παναθηναϊκό;

Πόση,.. μετάλλαξη πια γι' αυτό το έρμο το σωματείο, για αυτή την ταλαιπωρημένη απ' όλους σας και κακομεταχειρισμενη ομάδα;
Περήφανοι που αποκλειστήκαμε στα πέναλτι και να γίνουν κανόνας οι... αποκλεισμοί με ψηλά το κεφάλι;
Κι αυτοί που τα λένε αυτά θεωρούν πως είναι και... Παναθηναϊκάρχες και μάλιστα... στηρίζουν κιόλας την ομάδα με αυτά που λένε;

Είναι πραγματικά κρίμα.
Κι είναι κρίμα για ένα και μόνο λόγο.
Γιατί όλα αυτά τα "εισπράττει" και τα "αφομοιώνει" και η ομάδα και οι άνθρωποί της και η διοίκηση της πάνω απ' όλα.
Και πιστεύουν πραγματικά εδώ και καιρό πως ΑΥΤΟ είναι ο κανόνας και το καθήκον τους.
Να... αποκλείονται με ψηλά το κεφάλι και να μένουν εκτός στόχων αλλά με... καλές δικαιολογίες.
Κι έτσι έχουν μάθει να βλέπουν και την περιβόητη... μεγάλη εικόνα στην ιστορία.
Καθώς το είδαμε ΚΑΙ ΑΥΤΟ.
Να μας λένε ότι ο αποκλεισμός και όλα αυτά, είναι το... μικρότερο της ιστορίας και η ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΚΟΝΑ στην τελική είναι η εμφάνιση και η...ατυχία να αποκλειστούμε στα πέναλτι.
Κι όμως... 

Η πραγματικά μεγάλη εικόνα της ιστορίας είναι ακριβώς το ανάποδο.
Ότι παρά το ότι ο Παναθηναϊκός το πάλεψε πραγματικά όσο μπορούσε, αλλά δυστυχώς όσο μπορούσε, παρά το ότι η τύχη του χαμογέλασε επί της ουσίας και δεν ήταν ο άτυχος αλλά ο τυχερός της ιστορίας καθώς μετά από δύο δοκάρια και πέντε τετ-α-τετ του Άγιαξ ο Παναθηναϊκός βρήκε το γκολ στο 89' , τελικά όχι μόνο αποκλείστηκε, αλλά κινδυνεύει με βάση το ότι αντίπαλος πια είναι η Λανς κινδυνεύει να μείνει για μια ακόμα χρονια ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.
Αυτή είναι η πραγματική και  η μεγαλη εικόνα.

Κι αν ο Παναθηναϊκός δεν καταφέρει να απεγκλωβιστεί από' όλο αυτό το σφιχταγκαλιασμα της δήθεν... προστασίας και αμπαλοσύνης απ όλους αυτούς και πάει να παλέψει πραγματικά τις πιθανότητες πρόκρισης με βάση τις πραγματικές δυνατότητές του και όχι με αυτές που του... λένε και του γράφουν ότι έχει, τότε πολύ δύσκολα θα μπορέσει να επιστρέψει πραγματικά και όχι στα... χαρτιά στην Ευρώπη.