Τι σχέση έχει μια διεθνώς ουδέτερη γεωπολιτικά ζώνη με ένα ακριτικό καφενείο της Λευκωσίας; Φαινομενικά καμία, εκτός εάν στην Αρκτική ευδοκιμούσαν πέραν από αρκούδες και βίσωνες, γάτες και τζίτζικες.
Κι όμως εκεί που θα συναντήσεις τη νεκρή ζώνη με τους ειρηνευτές των Ηνωμένων Εθνών, με φόντο την Τουρκική σημαία στον Πενταδάχτυλο που θυμίζει την εισβολή, τις βαρβαρότητες και τα εγκλήματα της Τουρκίας στην Κύπρο, θα βρεις και ένα... διαφορετικό Βόρειο Πόλο.
Ο Βόρειος Πόλος αποτελεί μέρος της συνοικίας Καϊμακλίου. Μάλιστα, η ομώνυμη Βορειότερη τοποθεσία του Πλανήτη Γη, έχει και το δικό της γήπεδο, το οποίο φιλοξενεί τέσσερις ομάδες. Τον Εθνικό και την Πρόοδο Καϊμακλίου, την Ομόνοια Βόρειου Πόλου και την Αναγέννηση της γειτονικής Παλουριώτισσας. Τα παιδιά που αγαπούσαν το ποδόσφαιρο σε αυτή την ακριτική περιοχή ήταν διαχρονικά πολλά γι' αυτό και συστάθηκαν αρκετές ομάδες, προκειμένου να απορροφήσουν την αγάπη για τον αθλητισμό. Η κορυφαία ομάδα του άλλοτε χωριού (μέχρι το 1968) προτού ενταχθεί στον ευρύτερο δήμο Λευκωσίας, είναι ο μπασκετικός Αχιλλέας, ο οποίος είχε βγάλει από τα σπλάχνα του παικταράδες της πορτοκαλί θεάς.
Γιατί ονομάστηκε όμως Βόρειος Πόλος;
Τη δεκαετία του 1920-30 ανεγέρθηκαν καφενεία στην περιοχή. Το 1938 έκανε και την εμφανισή του, το καφενείο του Χριστόδουλου Ποντικίδη. Το καφενείο ήταν μια γραφική καλύβα και ο ιδιοκτήτης του το ονόμασε Βόρειο Πόλο, γιατί ήταν πολύ απομακρυσμένο από το υπόλοιπο χωριό, αλλά και γιατί τους χειμερινούς μήνες φυσούσαν βοριάδες εκεί. Όπως αντιλαμβάνεστε, ΕΝΑ ΚΑΦΕΝΕΙΟ στάθηκε η αφορμή για να ονομαστεί η περιοχή με αυτή την άκρως αντίθετη ονομασία, σε σχέση με το σημερινό σκηνικό, όπου το καλοκαίρι η θερμοκρασία αγγίζει τους 45 βαθμούς και τα φοινικόδεντρα έχουν την τιμητική τους. Το καφενείο έχει κλείσει 86 χρόνια ζωής και συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι και σήμερα!