Την περασμένη σεζόν αγαπημένο ποστάρισμα αρκετών φίλων του ΠΑΟΚ ήταν μια φωτογραφία του Ντέμη Νικολαϊδη και ένα σχόλιο «καλός ο ΠΑΟΚ αλλά να τον δω και…». Στο τέλος της φράσης πρόσθεταν ότι μπορεί να φανταστεί κανείς.

Αυτό που συμβαίνει με τον μεταγραφικό σχεδιασμό της ομάδας δεν μου προκαλεί έκπληξη και άλλωστε έχω φροντίσει αρκετές φορές μέσα από την στήλη μου να το αναδεικνύω. Το θέμα είναι πως ΔΥΣΤΥΧΩΣ η ΠΑΕ όλα αυτά τα χρόνια (υπάρχουν και οι εξαιρέσεις του κανόνα) έχει φροντίσει να μας επιβεβαιώνει.

Το θέμα δεν είναι πως ο ΠΑΟΚ δήλωσε τη λίστα του στην UEFA χωρίς να έχει κάνει προσθήκη στη θέση του κεντρικού αμυντικού. Αν το δει κανείς ρεαλιστικά, οκτώ ματς είναι (εφόσον προκριθεί θα υπάρχουν και άλλα) μπορεί να τα παίξει ο Κεντζιόρα. Με την ελπίδα να μην τραυματιστεί, να μην αποβληθεί. Προσέξτε ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ. Δηλαδή πάμε να ανάψουμε ένα κεράκι στη Αγια Βαρβάρα δίπλα στην Τούμπα να έχει ο Θεός καλά τον Πολωνό ελπίζοντας πως όπως και πέρσι θα είναι… βιονικός.

Και η πλάκα είναι πως στεκόμαστε στον Κεντζιόρα ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝ η ΠΑΕ φρόντισε να τον κλείσει νωρίς αφού έχασε το βασικό στάδιο της προετοιμασίας και πήγε καθυστερημένα στην Ολλανδία.

Μιλάμε για έναν μεταγραφικό σχεδιασμό που ούτε ο Μπάμπης στο καφενείο εκεί στην Νεάπολη δίπλα στο ρολόι δεν θα τον έκανε. Και φυσικά δεν έχω απαίτηση από τον Μπάμπη να ευστοχήσει. Αλλά σε μια ΠΑΕ, όπου η ομάδα πήρε το Πρωτάθλημα, είχε μπροστά της μια μεγάλη ευκαιρία να προχωρήσει στο CHL και για μια ακόμη φορά πέταξε αετό, συγχωρέστε με αλλά δεν είναι κακόπιστη κριτική ούτε γκρίνια όλα αυτά. Προφανώς θα υπάρχουν και αυτοί που θα πουν «εσύ είσαι αλάνθαστος;». Όχι αλλά άλλο κάνω αστοχία, άλλο επαναλαμβάνω τα ίδια λάθη.

Το…γαμώτο στην υπόθεση είναι άλλο. Δεν υπάρχει ρε παιδί μου κάποιος να χρεωθεί το «αυτόφωρο». Λείπει ρε παιδί μου ένας Μπότο. Να του χρεώσουμε τις αστοχίες, να κάνουμε γκάλοπ για το πότε πρέπει να φύγει ή για το πώς θα τον… εκτελέσουμε. Γιατί προφανώς το να κάνεις κριτική στο υπάρχον γκρουπ του τμήματος σκάουτινγκ που επικεφαλής είναι μέλος της οικογένειας Σαββίδη κάνει… τζιζ.

Και προφανώς μας βολεύει ΟΛΑ να τα ρίχνουμε στην Μέρκελ του ΠΑΟΚ δηλαδή στην Γκοντσαρόβα που συνεχώς… κόβει παίκτες, δεν δίνει χρήματα λες και πιο πάνω από την CEO του Δικεφάλου δεν υπάρχει άλλος. Που προφανώς έχει ΑΝΕΒΑΣΕΙ επίπεδο την ομάδα αλλά και προφανώς ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ μέσα από την εμπλοκή του στην ομάδα έχει μετρήσει άπειρα οφέλη για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Το κακό δηλαδή είναι πως πλέον ο ΠΑΟΚτσής έχει φτάσει στο σημείο να λέει πως το ιερό δισκοπότηρο δεν είναι το έμβλημα και η ΟΜΑΔΑ αλλά ο ιδιοκτήτης της.

Και για να το συνεχίσω λίγο ακόμη θα ήταν αφελές να υποστηρίξει κανείς πως υπάρχει αχαριστία. Ο κόσμος έχει αποδεχθεί πως θα αργήσει η νέα Τούμπα, έχει αποδεχθεί πως ΑΚΟΜΗ δεν άρχισαν τα έργα για το νέο προπονητικό. Εξαγγελίες όχι δικές μου αλλά της ίδιας της ιδιοκτησίας. Αυτό δεν είναι έμπρακτη στήριξη;

Δεν θα μπω στη διαδικασία να απαντήσω στο «έχεις καλύτερο;» ή «Γούμενος που σε χρειάζεται». Κανείς δεν αμφισβητεί τον Σαββίδη, αλλά πρέπει κάποια στιγμή να αμφισβητήσουμε τον τρόπο διοίκησης και κυρίως στο μεταγραφικό που ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ είναι αποτυχημένο.

Και το δεύτερο… γαμώτο είναι άλλο. Εχεις μια στρωμένη ομάδα, ξέρεις πως με δυο τρεις κινήσεις μπορείς να δυναμώσεις και τώρα – σύμφωνα με τον προπονητή της ομάδας- πρέπει να την χτίσεις εκ νέου. Προσέξτε δεν το λέω εγώ το είπε ο ίδιος ο Λουτσέσκου χθες στη Ρουμανία. Μπορεί στις συνεντεύξεις Τύπου μετά τα παιχνίδια στην Τούμπα να ζήτησε ευγενικά από τους δημοσιογράφους να μην του κάνουν ερωτήσεις για μεταγραφές, αλλά στους συμπατριώτες του μίλησε. «Τώρα πρέπει να χτίσω και πάλι μια ομάδα» σημείωσε, ενώ νωρίτερα είχε δηλώσει αντίθετος με τις πολλές αλλαγές που έγιναν στον ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ ΠΑΟΚ και πως πρέπει να… προσαρμοστεί στην στρατηγική της διοίκησης. Πριν από μερικές μέρες είχε πει επίσης πως η ομάδα του δεν ήταν έτοιμη για το CHL και προφανώς η παρουσία της στο Europa είναι ένα βήμα προόδου.

Εχουμε φτάσει λοιπόν στο σημείο να νιώθουμε… ανακουφισμένοι γιατί ο Σαββίδης είπε ένα ακόμη «όχι» σε πρόταση για τον Κωνσταντέλια. Μπράβο στον Ιβάν αλλά εδώ έχω να παραθέσω και μερικά επιχειρήματα: πόσο δύσκολο ήταν αυτό το «όχι» όταν:

1. Ο ΠΑΟΚ συμμετέχει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση που αποτελεί βιτρίνα και προφανώς μέσα από οκτώ ματς (τουλάχιστον) θα μπορέσει ο παίκτης να ανεβάσει την αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο και άλλο; Δεν έχει πιάσει ταβάνι, ΔΕΝ ήταν ρίσκο η παραμονή του

2. Ο ΠΑΟΚ έχει ήδη πουλήσει τον Κουλιεράκη και έχει βάλει ΗΔΗ στα ταμεία του 12 εκατομμύρια ευρώ.

3. Ο ΠΑΟΚ έχει ήδη εξασφαλισμένα έσοδα από την πρόκριση στο stage του Europa

4. O ΠΑΟΚ ήδη έχει μετρήσει έσοδα από τα χιλιάδες διαρκείας που πούλησε.

5. Ο Σαββίδης γνωρίζει πολύ καλά πως μια πώληση Κωνσταντέλια μπορεί να έφερνε στα ταμεία χρήματα, αλλά από την άλλη θα έφερνε εσωστρέφεια, γκρίνια ειδικά τώρα που η ομάδα για μια ακόμη χρονιά είχε αστοχίες στον μεταγραφικό σχεδιασμό.

Ο ΠΑΟΚ έχει μια καλή ομάδα. Ο ΠΑΟΚ έχει ποιοτικούς παίκτες. Ο ΠΑΟΚ έχει κάνει το  3 στα 3 στο Πρωτάθλημα. Αυτά δεν τα απαξιώνω και δεν τα προσπερνώ. Αλλά αν όλα τα παραπάνω είναι ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ για να καλύψει ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΕΣ ΑΣΤΟΧΙΕΣ, τότε πέφτουμε σε μια παγίδα που είναι σίγουρο πως θα τη βρούμε μπροστά μας.

Για να καταλάβουμε λίγο το πώς λειτούργησε ο μεταγραφικός σχεδιασμός, ο ΠΑΟΚ που είχε αποφασίσει να πουλήσει τον Κουλιεράκη, ο ΠΑΟΚ που ήξερε πως θα αποχωρήσει ο Νάσμπεργκ (δεν στέκομαι στο πρόσωπο αλλά ως αριθμό στα στόπερ) έφτασε σε ένα σημείο να ψάχνει την τελευταία στιγμή έναν στόπερ για να τον δηλώσει στη λίστα του.

Και διαβάζω φυσικά δακρύβρεχτα ρεπορτάζ του τύπου: «προσπάθησε ο ΠΑΟΚ αλλά…». Λες και πήγαινε να πάρει τον Σέρχιο Ράμος στα 30 του. Και προφανώς σύντομα θα διαβάσω και το «τον απέρριψε ο Λουτσέσκου». Γνωστό το έργο.

Και για να κλείσω την στήλη, ο ΠΑΟΚ πέρσι πήρε Πρωτάθλημα χωρίς φορ, πλέον η επόμενη πρόκληση για τον Λουτσέσκου θα ήταν το «μπορείς να πάρεις Πρωτάθλημα παίζοντας με δέκα ή με τερματοφύλακα τον Σαμάτα;». Θα είχε ενδιαφέρον.  Αλλά είπαμε «είπε όχι για την πώληση Κωνσταντέλια». Τι άλλο θέλετε;