Η ΑΕΚ έκανε ακόμη μία σπουδαία μεταγραφή. Έφερε και τον Αντονί Μαρσιάλ! Σε επίπεδο ονόματος στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και στην ηλικία που έρχεται ο Γάλλος, πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες μεταγραφές που έχουν γίνει στη χώρα μας ιστορικά!

Το τι θα γίνει στο γήπεδο είναι ένα ερώτημα, που όπως σε κάθε μεταγραφή ανεξαρτήτου κόστους και επιπέδου, οι απαντήσεις θα δοθούν στο χορτάρι μέσα από τον χρόνο.

Πάμε όμως λίγο να εξηγήσουμε πώς και γιατί η ΑΕΚ προχώρησε σε αυτή τη σπουδαία μεταγραφή. Καταρχάς και μόνο που αυτή η προσθήκη χαρακτηρίζεται ως «σπουδαία» εξηγεί πολλά. Μπορείς να την κάνεις; Τότε την κάνεις! Τόσο απλά και επιφανειακά. Τέτοιες ευκαιρίες να αποκτήσεις παίκτες επιπέδου Μαρσιάλ (Λαμέλα, Περέιρα κτλ) δεν παρουσιάζονται συχνά. Άρα, την κάνεις πράξεις αφού μπορείς!

Επιπλέον, επειδή υπάρχουν αρκετά ερωτήματα ως προς τον Αλμέιδα. Ας τονιστεί για χιλιοστή φορά πως τίποτα δεν γίνεται αν δεν δοθεί η τελική έγκριση του προπονητή. Τα πάντα περνούν απ’ αυτόν. Με τον Μάριο Ηλιόπουλο έχει μία καλή συνεργασία και προχωρούν. Ο Αλμέιδα στη συνέντευξη Τύπου μετά τον Βόλο έκανε λόγο για ένα μεγάλο ρόστερ που δεν είναι στα γούστα του. Όταν έκανε αυτές τις δηλώσεις οι συζητήσεις με τον Μαρσιάλ είχαν προχωρήσει σημαντικά. Σαφώς και το γνώριζε αυτό ο προπονητής. Το γεγονός ότι η ΑΕΚ έχει μεγάλο ρόστερ είναι ένα γεγονός. Επί της ουσίας αυτό το ρόστερ άρχισε να στήνεται όταν η ΑΕΚ δεν είχε την προοπτική της Ευρώπης. Για παράδειγμα μετά τον αποκλεισμό από τη Νόα η ΑΕΚ έχει κάνει δυο μεταγραφές μόνο! Πήρε τον Πιερό και τον Μαρσιάλ. Αν η ΑΕΚ συνέχιζε στην Ευρώπη θα έκανε κι άλλες μεταγραφές και το ρόστερ, με τα ευρωπαϊκά ματς μέσα, θα ήταν (και) αριθμητικά μια χαρά.

Intime

Πριν πάρει η ΑΕΚ τον Πιερό προσπάθησε να πάρει τον Φοφανά. Η Τσέλσι τότε ήθελε καμιά 10αριά εκατ. ευρώ για το 60%-70% των δικαιωμάτων του παίκτη. Η ΑΕΚ τον ήθελε περισσότερο δανεικό με οψιόν αγοράς. Δεν προχώρησε και τότε έπεσε ξανά στο τραπέζι ο Πιερό, με τον οποίο η ΑΕΚ είχε ασχοληθεί ξανά νωρίτερα το καλοκαίρι. Αφού έκλεισε ο Πιερό ήρθε η Τσέλσι και έβαλε ξανά στην κουβέντα τον Φοφανά, αυτή τη φορά με δανεισμό. Ο Αλμέιδα δεν είπε «όχι». Προσπάθησε η ΑΕΚ να πάρει δανεικό τον Φοφανά όμως και τότε η Τσέλσι αξίωνε τρελά πράγματα, με κορυφαίο να μπορεί να τον πάρει πίσω τον Γενάρη! Δεν προχώρησε ούτε τότε του Φοφανά. Μία παύση λίγων ημερών και στο τραπέζι έπεσε ξανά ο Μαρσιάλ, ο οποίος την περίοδο που η ΑΕΚ μιλούσε για τον Φοφανά όδευε προς Βραζιλία. Δεν τα βρήκε ο Γάλλος με τους Βραζιλιάνους και τότε είδε την πρόταση της ΑΕΚ ως μία καλή γι’ αυτόν ευκαιρία – και πράγματι είναι: λίγους μήνες πριν κλείσει τα 29 του η ΑΕΚ του δείχνει το δρόμο να κάνει ένα εντυπωσιακό restart στην καριέρα του. Έτσι, λοιπόν, προχώρησε η μεταγραφή του Γάλλου.

Ο Αλμέιδα βλέπει ότι ο Λιβάι Γκαρσία έχει και τώρα προβλήματα τραυματισμών. Για παράδειγμα έλειψε στο τελευταίο ματς με τον Βόλο και δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό πότε θα επιστρέψει. Δυστυχώς ο Λιβάι ξέρουμε όλοι ότι αντιμετωπίζει συχνά τέτοια προβλήματα. Επίσης, είναι πιθανό κάποια στιγμή να πωληθεί. Από τη στιγμή λοιπόν που είχε προκύψει θέμα Φοφανά και μετά η ευκαιρία Μαρσιάλ, και γνωρίζοντας ότι ο Γκαρσία έχει θεματάκια, η απόκτηση κι άλλου επιθετικού μπορεί να κριθεί ως αναγκαία και όχι ως πολυτέλεια. Ακόμη και να πωληθεί στο μέλλον ο Λιβάι η ΑΕΚ δεν θα χρειαστεί να βγει τότε στην αγορά. Έχει μαγειρέψει πριν… πεινάσει.

AP/Martin Meissner

Σε τι αγωνιστική κατάσταση θα είναι ο Μαρσιάλ; Λογικά θα θέλει τον χρόνο του ο άνθρωπος να φτάσει σε ένα καλό επίπεδο φυσικής κατάστασης. Το τι παίκτης είναι ο Γάλλος σαφώς και το γνωρίζουμε όλοι. Μπορεί να παίξει και φορ και σε όλες τις θέσεις πίσω από τον επιθετικό. Το… 60% με 70% να πιάσει το επίπεδο που τον θαύμαζε ο πλανήτης στην Αγγλία και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα κάνει τη διαφορά στην Ελλάδα. Δεδομένα. Όμως το ξαναγράφω: Το πιο σημαντικό είναι η ΑΕΚ να έχει τέτοια εσωτερική δυναμική και «δέσιμο» που να μπορεί να παίρνει από κάθε παίκτη το καλύτερο. Αυτό είναι στο χέρι του Αλμέιδα και φυσικά των ποδοσφαιριστών που καλούνται να είναι 100% συγκεντρωμένοι στις προπονήσεις και στο πώς θα κερδίσουν θέση σε αποστολή και 11άδα σε κάθε ματς. Η ΑΕΚ χτίζει το παρόν της μα κυρίως το μέλλον της με τέτοιες μεγάλες μεταγραφές και έχοντας τον Αλμέιδα στον πάγκο της! Το σημαντικό επίσης είναι πως ο Μάριος Ηλιόπουλος έχει μπει ορεξάτος και με μεράκι να ανεβάσει την ΑΕΚ επίπεδο. Και ήδη το έχει κάνει με τις κινήσεις του. Στις επόμενες μεταγραφικές περιόδους θαρρώ το βάρος θα πέσει στην αναβάθμιση της άμυνας… Και κάτι τελευταίο για να το έχουμε κι αυτό στο μυαλό μας: Δεν κερδίζεις κανέναν τίτλο με τις μεταγραφές και μόνο. Έχουμε δει παικταράδες να έρχονται και να μην παίζουν. Έχουμε δει παικταράδες να έρχονται και να παίζουν. Έχουμε δει παίκτες που δεν τους έπιανε το… μάτι σου στην αρχή να κάνουν σπουδαία πράγματα στην πορεία κι άλλους να μένουν στο ίδιο χαμηλό επίπεδο. Το Α και το Ω είναι να έχεις δυνατό «γκρουπ». Σε αυτό όποιος και να μπει θα παίξει. Σε ένα δυνατό γκρουπ και παίκτης όχι τόσο υψηλού επιπέδου μπορεί να δώσει πράγματα. Πόσο μάλλον παίκτες επιπέδου Μαρσιάλ. Σε μία ομάδα όχι δεμένη ούτε ο… Μέσι δεν θα μπορεί να σου δώσει τίτλους. Το έχει αποδείξει αυτό η ποδοσφαιρική ιστορία.