Aν ήμουν ποιητής θα έγραφα στα έργα μου για την Ουέλβα. Παρά το μέγεθος της έχει μία τόσο ενδιαφέρουσα ιστρικογεωγραφική αξία που θα αποτελούσε αναμφίβολα ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης.

Πέραν από το Καδίθ, είναι η πόλη που αποτελεί σημείο αναφοράς στον ομώνυμο κόλπο (του Καδίθ). Απέχει 45 λεπτά από τα Πορτογαλικά σύνορα, και τρεις ώρες απ' το Γιβραλτάρ. Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Ιβηρικής Χερσονήσου, ανάμεσα στις εκβολές των ποταμών Οδιέλ και Τίντο στην ακτή του Ατλαντικού.

Οι ντόπιοι θα σε προτρέψουν να επισκεφθείς την Ουέλβα, για να ανακαλύψεις τον «νέο κόσμο», όπως τον αποκαλούν. Όπως έπραξαν και οι ναυτικοί τους πριν από αιώνες, παρακινούμενοι από τον ενθουσιασμό τους για περιπέτεια και με οδηγό την αγάπη τους για τη θάλασσα.

Το μοναστήρι της Λα Ράμπιδα ήταν το καταφύγιο του Χριστόφορου Κολόμβου για να σχεδιάσει τα ταξίδια του. Το χρειάστηκε γιατί θα έπρεπε να πείσει πρώτα τους Καθολικούς Βασιλιάδες να του παραχωρήσουν άδεια προκειμένου να βάλει πλώρη αναζήτησης για ένα εναλλακτικό δρόμο προς την Ασία, με δυτική πλεύση στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Πολύ κοντά στο μοναστήρι, μπροστά από το Βοτανικό Πάρκο Χοσέ Σελεστίνο Μούτις και και στις εκβολές του ποταμού Τίντο βρίσκονται αγκυροβολημένα στην άμμο, τα αντίγραφα των τριών πλοίων που ανακάλυψαν την Αμερική: οι καραβέλες Πίντα και Νίνια, και το πλοίο Σάντα Μαρία Όλα αυτά σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον που σε κάνει να αισθάνεσαι μέρος αυτής της ένδοξης περιπέτειας.

Πάλος Ντε Λα Φροντέρα και Μογιέρ (ή Μογκέρ,) επίσης ξεχωρίζουν. Το πρώτο για περίφημες φράουλες του και το δεύτερο για την τεράστια πολιτιστική του κληρονομιά, βάζοντας σε στη διαδικασία να γνωρίσεις το περιβάλλον όπου επινοήθηκαν οι λεπτομέρειες του ιστορικού άθλου του Κολόμβου.

Από το 1330, ο πληθυσμός του αυξήθηκε γρήγορα, μετατρέποντας το Mογιέρ σε μια σημαντική πόλη με ισχυρή οικονομία βασισμένη στη γεωργία, την αλιεία και το εμπόριο μέσω του λιμανιού και του ποταμού της πόλης. Το Μογιέρ διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στο πρώτο ταξίδι του Χριστόφορου Κολόμβου, με τον εξερευνητή να λαμβάνει πολύτιμη υποστήριξη από την ηγουμένη του μοναστηριού της Σάντα Κλάρα, Ινές Ενρίκεθ, τον κληρικό Μαρτίν Σάντσες και τον γαιοκτήμονα Χουάν Ροντρίγκες Καμπεθούδο. Οι αδερφοί Νίνιο επίσης έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο ταξίδι, αφού του παρείχαν μεταξύ άλλων την καραβέλα Νίνια.

Εκτός από την αναβίωση της ανακάλυψης της Αμερικής, το περπάτημα γύρω από το Μογιέρ είναι επίσης μια συγκινητική εμπειρία λόγω του πνεύματος και των στίχων του πιο διάσημου πρεσβευτή του, του νομπελίστα Χουάν Ραμόν Χιμένεθ. Πιο γνωστό του έργο, Ο Θεός που επιθυμείται και επιθυμεί.

Η ποδοσφαιρική Ουέλβα, είναι ο παλαιότερος σύλλογος στην Ισπανία, φυσικά έχει μείνει χαραγμένη στη μνήμη μας για τη φανταστική σεζόν της στην Πριμέρα την αγωνιστική περίοδο 2006/7 με Μαρθελίνο στον πάγκο.

Επίσης ο πρώτος σκόρερ της ομάδας και το μυαλό εκείνης της χρονιάς ήταν δύο αγαπημένα πουλέν του Γεωγραφόμπαλου. Ο ροζομάλλης Φλοράν Σιναμά Πονγκόλ των 12 τερμάτων και ο παικταράς Σάντι Καθόρλα. Ο Μαρθελίνο είχε προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ και οδήγησε την Ρεκρεατίβο στην καλύτερη κατάταξη της στην ιστορία, τερματίζοντας στην 8η θέση.

Όσον αφορά το Νουέβο Κολομπίνο, είναι το 6ο στάδιο σε χωρητικότητα στην Ανδαλουσία (21 χιλιάδες θέσεις). Μάλιστα η Εθνική Ισπανίας, το είχε επιλέξει πριν από 10 χρόνια για να φιλοξενήσει αγώνα της για την προκριματική φάση του Γιούρο 2016.

Οι επισκέπτες του έχουν τη δυνατότητα να πάνε στο μουσείο Ντόγιεν. Είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία ποδοσφαίρου στον κόσμο. Χωρίζεται σε 5 τομείς και 12 εγκαταστάσεις, όπου οι επισκέπτες μπορούν να ανακαλύψουν την ιστορία του παλαιότερου συλλόγου στην Ισπανία και τη σημασία του στην ιστορία του ισπανικού ποδοσφαίρου, διαβάζοντας έγγραφα από τα αρχεία σε διαδραστικό πίνακα. Υπάρχουν επίσης εικονικές φιγούρες των αγαπημένων παικτών της ομάδας, όπως επίσης άρθρα, αποκόμματα εφημερίδων και φωτογραφίες από το παρελθόν.