Η επιστροφή στην αγωνιστική δράση, μετά τη διακοπή λόγω εθνικών ομάδων, επεφύλαξε ένα πολύ δυνατό παιχνίδι ανάμεσα σε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Δυνατό μεν, χωρίς πολλές φάσεις, δε, οι οποίες θα μας επέτρεπαν να πούμε και να γράψουμε, ότι παρακολουθήσαμε ένα όμορφο παιχνίδι. Οι τακτικές και σκοπιμότητες άλλωστε ήταν εμφανείς, ιδιαίτερα από πλευράς των φιλοξενούμενων, οι οποίοι είχαν κάποια προβλήματα σε σχέση με την Ένωση, η οποία δεν παρουσίασε κανένα ζήτημα πριν το παιχνίδι, με εξαίρεση τον Νίκλας Ελίασον, ο οποίος ένιωσε αδιαθεσία το πρωί της Κυριακής και αποφασίστηκε να προφυλαχθεί. Ίσως η απουσία του Σουηδού εξτρέμ να εξηγεί γιατί οι γηπεδούχοι δεν πήραν πολλά πράγματα επιθετικά από τη δεξιά πλευρά. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Πέτυχε το πείραμα Αλμέιδα;

Λόγω της έκτακτης απουσίας του Ελίασον ο Αλμέιδα επανέφερε μετά από δύο χρόνια στη δεξιά πλευρά τον Λιβάι Γκαρσία, τον παίκτη-αποκάλυψη της σεζόν του νταμπλ, την πρώτη μαγική κίνηση του Αργεντινού τεχνικού, ο οποίος έκανε τον παίκτη από το Τρινιντάντ φορ και πήρε φοβερές λύσεις στο σκοράρισμα. Φυσικά η απόφαση για μετατόπιση στη δεξιά πτέρυγα ή οπισθοχώρηση του πίσω από τον επιθετικό, γιατί γινόταν και ένα ροκέ, όπως λένε οι σκακιστές, με Λαμέλα που είχε πιο ξεκάθαρο ρόλο πίσω απ'τον Πιερό, δεν ήταν πισωγύρισμα για τον Λιβάι. Απλά μια κίνηση του προπονητή της ΑΕΚ να βρει λύση εν τη απουσία του Σοηδού και να δημιουργήσει ντουέτα, δίδυμα παικτών, των οποίων οι συνεργασίες θα έφεραν τη μπάλα στο πλεκτό. Αυτό δεν συνέβη με Γκαρσία-Πιερό. Ο Γκαρσία δεν τροφοδότησε ούτε γέμισε τη μπάλα για τον Αϊτινό στην περιοχή, κάτι που συνέβη με τον Κοϊτά και ήρθε το γκολ της ισοφάρισης. Μόνο μια ευκαιρία βγήκε στο πρώτο ημίχρονο, όταν ο Πιερό βρέθηκε σε θέση εξτρέμ και γέμισε για το κεφάλι του Γκαρσία, η προσπάθεια του οποίου ήταν άστοχη.

Από τη δεξιά πλευρά έχουμε συνηθίσει την παρουσία του Ελίασον, ο οποίος με το ντουμπλάρισμα του Ρότα δημιουργούνται πολλές επικίνδυνες καταστάσεις. Χθες με εξαίρεση δύο φορές που βρέθηκε στην περιοχή, την πρώτη από αριστερά και τη δεύτερη από δεξιά, όταν έχασε μεγάλη ευκαιρία απέναντι στον Κοτάρσκι που βγήκε νικητής (σ.σ. από γέμισμα του Κοϊτά και συμμετοχή του Πιερό ξεκινά η φάση) ο Ρότα δεν έκανε τα ανεβάσματα που τον έχουμε δει να πράτει σε προηγούμενα παιχνίδια και να βοηθά στο επιθετικό κομμάτι. Ίσως γιατί αντιμετώπισε κάποια θεματάκια αμυντικά, αφού από την πλευρά του Σβαμ δημιουργούσε αρκετά επικίνδυνες καταστάσεις.

Από εκεί και πέρα, ο Λαμέλα έκανε σωστά μοιράσματα της μπάλας μπροστά, είχε όμως ευθύνη στο γκολ του ΠΑΟΚ, γι'αυτό και δεν παίρνει καλό βαθμό. Η αλήθεια όμως είναι, ότι χρειάζεται να βρει χημεία με τους συμπαίκτες του, χωρίς να αμφισβητείται η αξία του και η ποιότητά του.

Περισσότερο εποικοδομητική ήταν η εικόνα του Κοϊτά στο παιχνίδι! Ο Μαυριτανός ήταν ιδιαίτερα δραστήριος από αριστερά, ταλαιπώρησε αρκετά τον Γιόνι Ότο, ο οποίος δεν μπορούσε να τον σταματήσει. Ήταν ο άνθρωπος που έβγαλε την ασίστ στον Πιερό και κατά γενική ομολογία ήταν ο καλύτερος παίκτης στο κυριακάτικο ματς, παρότι ο Αϊτινός λόγω του γκολ που σκόραρε πήρε και το βραβείο του MVP.

Από εκεί και πέρα απαντώτας στο ερώτημα, αν πέτυχε το πείραμα του Αλμέιδα με Λιβάι Γκαρσία στα δεξιά η απάντηση δεν μπορεί να είναι ξεκάθαρη, απ'τη στιγμή που χρειάζεται χρόνος για να βρούνε χημεία οι δύο ποδοσφαιριστές, τους οποίους περιμέναμε πως και πως να δούμε να αγωνίζονται μαζί. Η αλήθεια είναι, ότι είναι αρκετά δύσκολη εξίσωση για τον προπονητή της ΑΕΚ πως θα χωρέσει όλους αυτούς τους παίκτες στο σχήμα. Ελπίζουμε να κάνει σωστή διαχείριση και να μην υπάρξουν αδικίες...

Τί έδειξε ο Μαρσιάλ

Μπορεί να σείστηκε η Νέα Φιλαδέλφεια στην είσοδο του Αντονί Μαρσιάλ, η αλήθεια είναι, ότι η εμφάνιση του Γάλλου, πρώην παίκτη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, δεν ήταν γεμάτη. Μπήκε άλλωστε σε ένα σημείο που ο ρυθμός του παιχνιδιού είχε πέσει, ήταν το πρώτο του παιχνίδι, προέρχεται από πολύμηνη αγωνιστική απραξία. Οπότε είναι λογικό να μην έχει σημειωθεί κάτι αξιόλογο στο μπλοκάκι μας. 

Η ουσία είναι, ότι επιτέλους είδαμε να αγωνίζεται ο παίκτης, η μεταγραφή του οποίου πολυσυζητήθηκε και αποτέλεσε η μεγάλη βόμβα της εποχής Ηλιόπουλου. Μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει τίποτα. Το μεγάλο ερώτημα είναι πως θα καταφέρει να μπει στα πλάνα του Αλμέιδα και να υπολογίζεται σε κάθε παιχνίδι.

Ο Τσάλοφ βουλώνει στόματα

Μπορεί να γράφεται δεξιά και αριστερά, ότι υπάρχει προβληματισμός για την εικόνα του Τσάλοφ, του Ρώσου ποδοσφαιριστή που απέκτησε ο ΠΑΟΚ με 3 εκατ.Ευρώ από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο επιθετικός όμως έκανε τη ζημιά του στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ήταν αυτός που πήρε την κεφαλιά στο 15' πριν πλασάρει από κοντά ο Μπάμπα και ανοίξει το σκορ περνώντας τη μπάλα κάτω από τα πόδια του Στρακόσια.

Ο Τσάλοφ πήρε τη μπάλα ανάμεσα σε δύο ψηλά στόπερ, που ήταν αλλού για αλλού στη φάση, με αποτέλεσμα να προσπαθήσει να αναχαιτίσει αποτυχημένα ο Λαμέλα. Η συνολική παρουσία του στη Νέα Φιλαδέλφεια ήταν αξιοπρεπέστατη, άνοιγε χώρους, έπαιξε με πλάτη στο τέρμα και μοίραζε μπάλα δεξιά και αριστερά. Μάλλον ο κόσμος του ΠΑΟΚ χρειάζεται λίγη υπομονή παραπάνω. Γιατί ούτε ο Τόμας, που τον περίμενε ο Λουτσέσκου διακαώς μετά τον τραυματισμό του και στη Φιλαδέλφεια έπαιξε για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, είναι η σεντερφοράρα που γράφει τρελούς αριθμούς, αλλά κάνει τις «δουλειές» που θέλει ο Ρουμάνος μέσα στο γήπεδο.

Πάλι ασχολούμαστε με Λουτσέσκου;

Δυστυχώς σε ένα ακόμα παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, αντί να ασχολούμαστε με τους πρωταγωνιστές και δη το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, κλέβουν την παράσταση εξωγηπεδικοί παράγοντες, με πρωταγωνιστή τον Ραζβάν Λουτσέσκου. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το θέατρο σκιών του Ρουμάνου προκαλεί τέτοια ένταση σε σημείο να βγάζει ανακοίνωση ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΑΕΚ για να απαντήσει σε διαρροές. Καλώς έπραξε, διότι είναι φρέσκος στο «κουρμπέτι» και πρέπει και επικοινωνιακά να δείξει, ότι είναι παρών.

Η αλήθεια είναι, ότι το καλάμι εύκολα καβαλήθηκε, επειδή η προηγούμενη διοίκηση της Ένωσης συζητούσε με έναν προπονητή, ο οποίος έχει κάνει σημαία, ότι του έκλεψαν ένα πρωτάθλημα, στο οποίο στο μυαλό του και στο μυαλό του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ έμοιαζε δεδομένο. Κανείς οπαδός της ΑΕΚ δεν αγαπά τον Λουτσέσκου, όπως ισχυρίστηκε, αλλά σίγουρα κανείς οπαδός της Ένωσης δεν αμφισβητεί την αξία του ως προπονητή. Είναι πανέξυπνος, πανούργος και αποτελεσματικότατος. Ρωτήθηκε από ρεπόρτερ της ΑΕΚ για τη συμπεριφορά του και η απάντησή του ήταν τίμια. «Μάχομαι για τη δουλειά μου και παλεύω για τους παίκτες μου. Αυτός είμαι είτε το δέχεστε είτε όχι». Να σας το κάνω μετάφραση; Δουλεύει για την ομάδα του και κάνει τα πάντα για να κερδίσει εκτός γηπέδου. Προσπαθεί με mind games να κερδίσει ακόμα και τιμωρία του αντιπάλου.

Μη γελιόμαστε. Ο Λουτσέσκου είναι μανούλα στις μανούρες και στις εντάσεις. Η ΑΕΚ τον ξέρει όπως και ξέρει όλο τον οργανισμό του ΠΑΟΚ πως λειτουργεί. Τα βίντεο άλλωστε... μιλούν και το κλειστό κύκλωμα των καμερών θα μιλήσει ακόμα περισσότερο. Αλλά και οι ΠΑΟΚτσήδες που ισχυρίζονται ότι όλα ξεκίνησαν από ένα αντικείμενο που πέταξε ο Λαμέλα, αντιτείνουν, ότι και ο προπονητής της ΑΕΚ έπιασε αστυνομικό της αθλητικής βίας από τον λαιμό στο περσινό ματς, στην Τούμπα. Γι'αυτό συμφνώνω 1000% με αυτά που είπε ο Αλμέιδα στη συνέντευξη Τύπου. Δεν χρειάζονται τόσοι παρατρεχάμενοι γύρω και μέσα στο γήπεδο. Μόνο κακό κάνουν και χαλούν την εικόνα του παιχνιδιού. Βρείτε ένα σημείο του χθεσινού ντέρμπι που υπήρξε σύρραξη παικτών. Δεν υπάρχει.