Ολυμπιακός: Τέσσερις στροφές μετά το πρώτο τζάμπολ στην Ευρωλίγκα βρισκόμαστε μόλις στο ξεκίνημα της κούρσας που δεν είναι σπριντ, αλλά μαραθώνιος, όμως ήδη στις ομάδες διαμορφώνονται τάσεις που δίνουν μια ένδειξη για το τι θα ακολουθήσει.
Στον Ολυμπιακό, που έχει γίνει πολλή κουβέντα για το πως θα καταφέρει ο Γιώργος Μπαρτζώκας να μοιράσει δίκαια τον χρόνο συμμετοχής και τους ρόλους, ο μοναδικός που βρίσκεται ουσιαστικά εκτός ευρωπαϊκού rotation είναι ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης. Ο Ελληνας διεθνής έχει αγωνιστεί μόλις για 1’:45” στην εντός έδρας αναμέτρηση με το Μιλάνο. Δικαιούται να έχει παράπονο κάτι που φάνηκε και στην γκριμάτσα που έκανε όταν πάτησε παρκέ στον αγώνα με τους Ιταλούς (στα τελευταία δευτερόλεπτα) και άκουσε το κοινό να τον αποθεώνει, αλλά το επίπεδο της ομάδας έχει ανέβει και δεν περισσεύουν τα κουκιά.
Το πρώτο δεδομένο που βγάζει μάτι είναι και το αναμενόμενο. Ο Σάσα Βεζένκοφ είναι ο κορυφαίος σε χρόνο συμμετοχής με 27’:13”. Οι άλλοι δύο που ξεπερνούν τα είκοσι λεπτά συμμετοχής, είναι ο Τόμας Γουόκαπ (21’:42”) και ο Εβάν Φουρνιέ (21’:23”). Ο Γάλλος σούπερ σταρ είναι μαζί με τον Βεζένκοφ οι δύο παίκτες που έχουν ξεκινήσει σε όλους τους αγώνες στην αρχική πεντάδα.
Διαβάστε επίσης...
Ο Μουσταφά Φαλ βρίσκεται χαμηλά στην σχετική λίστα, καθώς έχασε την πρεμιέρα λόγω του τραυματισμού του, ενώ αγωνίζεται με μέτρο κάθε φορά που μπαίνει στο παρκέ. Σε τρεις αγώνες παίζει κατά μέσο όρο κάτι περισσότερο από δώδεκα λεπτά (12’:32”), αλλά είναι ξεκάθαρο ότι αυτός θα είναι ο βασικός ψηλός της ομάδας, ακόμα και τώρα που επέστρεψε στην δράση ο Νίκολα Μιλουτίνοφ (πήρε χρόνο συμμετοχής στον αγώνα πρωταθλήματος με την Καρδίτσα με δώδεκα πόντους, πέντε ριμπάουντ και δύο ασίστ, σε περίπου δεκατέσσερα λεπτά). Αλλωστε ο Φαλ χρησιμοποιήθηκε αναγκαστικά στον αγώνα με την Ζάλγκιρις επειδή φορτώθηκαν νωρίς φάουλ ο Ράιτ και ο Πετρούσεφ, ενώ έπαιξε σχεδόν ένα ημίχρονο στον αγώνα με την Εφές, με τον χρόνο να ανεβαίνει σταδιακά.
Κερδισμένος από την συνθήκη αυτή είναι ο Μόουζες Ράιτ που είναι τέταρτος σε χρόνο συμμετοχής με 19’:37”, ενώ ακολουθεί ο Κώστας Παπανικολάου με 19':19”.
The Red-White Starting ! #OlympiacosBC #WeAreOlympiacos #TogetherWeFight #EFSOLY pic.twitter.com/awkYu5MFzK
— Olympiacos B.C. (@Olympiacos_BC) October 18, 2024
Γουόκαπ, Φουρνιέ, Παπανικολάου, Βεζένκοφ και Φαλ φαίνεται πως θα είναι το σχήμα με το οποίο ο Γιώργος Μπαρτζώκας κατέληξε ότι θα αρχίζει τους περισσότερους αγώνες και πιθανότατα αυτοί θα είναι που θα τελειώνουν και τα ματς.
‘Εκτος σε χρόνο συμμετοχής είναι ο Γουίλιαμς-Γκος που τραυματίστηκε όμως και έχει αγωνιστεί μόλις στα δύο πρώτα παιχνίδια. Εδώ φαίνεται και το βάθος που έχουν οι ερυθρόλευκοι αφού ο Βιλντόζα, ο Ντόρσεϊ και ο Μακκίσικ που αγωνίζεται βεβαίως κυρίως στο τρία καλύπτουν επάξια το κενό στην περιφέρεια. Ο Ντόρσεϊ και ο Πίτερς αγωνίζονται περισσότερο από δεκατέσσερα λεπτά, ενώ ο παίκτης με τον λιγότερο χρόνο συμμετοχής (μετά τον Λαρεντζάκη) είναι ο Φίλιπ Πετρούσεφ που ξεπερνά πάντως τα δέκα λεπτά, με πέντε πόντους και 2,5 ριμπάουντ ανά αγώνα. Ο Σέρβος μοιάζει να είναι παίκτης (σοφτ) που θέλει χρόνο συμμετοχής για να αποκτήσει ρυθμό, αλλά αυτό δύσκολα θα το βρει στον Ολυμπιακό, ειδικά από την στιγμή που θα μπει στην εξίσωση και ο συμπατριώτης του Μιλουτίνοφ.
Όσον αφορά την επιθετική συγκομιδή, ο Σάσα Βεζένκοφ είναι η αιχμή του δόρατος με 16,5 πόντους ανά αγώνα και είναι ξεκάθαρο ότι ακόμα δεν έχει βρει τον ρυθμό που θέλει, ή τέλος πάντων οι αντίπαλοι μοιάζει να έχουν βρει το κουμπί που θα τον περιορίσει κάπως στην επιθετική δημιουργία. Είναι γεγονός όμως ότι ο πρώην παίκτης των Σακραμέντο Κινγκς είναι παραγωγικός ακόμα κι όταν μοιάζει να μην παίζει καλά.
Let’s roll!!! #OlympiacosBC #WeAreOlympiacos #TogetherWeFight #EFSOLY pic.twitter.com/b2izcHqJJ1
— Olympiacos B.C. (@Olympiacos_BC) October 18, 2024
Δεύτερος σκόρερ είναι ο Σακίλ ΜακKίσικ που φώναξε και φέτος ότι είναι παρών, παρά τις αμφιβολίες που εκφράζονταν (κυρίως στο καφενείο των social media) για την περίπτωση του. Ο Αμερικανός που είναι ξεκάθαρα παίκτης Μπαρτζώκα έχει δεκατρείς πόντους κατά μέσο όρο και αλλάζει ταχύτητα στην ομάδα του όταν βρίσκεται στο παρκέ. Τρίτος σκόρερ είναι ο Εβάν Φουρνιέ με 11,2 πόντους ανά αγώνα.
Ο Γάλλος είναι παικταράς, έχει καλό ποσοστό στο δίποντο και εξαιρετικό στο τρίποντο και μοιάζει να βρίσκεται ακόμα στο ζέσταμα και στο ψάξιμο όσον αφορά την προσαρμογή του στην ομάδα και το αντίθετο. Ο Γουόκαπ σκοράρει λιγότερο απ΄όλους και δεν χρειάζεται πια να το προσπαθεί απεγνωσμένα. Εχει άλλους δίπλα του να κάνουν την δουλειά. Ο Αμερικανός playmaker κάνει λοιπόν αυτό που ξέρει καλύτερα. Παίζει σκυλίσια άμυνα και μοιράζει ασίστ. Είναι με διαφορά επικεφαλής στην δημιουργία με έξι ασίστ ανά αγώνα.
Στην αξιολόγηση πρώτος με διαφορά είναι φυσικά ο Σάσα Βεζένκοφ με 22,5 βαθμούς, ενώ δεύτερος είναι ο τρομερός Σακίλ ΜακKίσικ με 14,5 βαθμούς.
Είναι δεδομένο ότι ο Ολυμπιακός εκτός από την ποσότητα, την οποία είχε και πέρσι, βελτίωσε κατακόρυφα και την ποιότητα της ομάδας και δικαιούται να κοιτά για άλλη μια φορά πολύ ψηλά. Δεδομένο μοιάζει όμως ότι το ίδιο έπραξε και η Ευρωλίγκα. Το επίπεδο της διοργάνωσης έχει βελτιωθεί αισθητά και ο βαθμός δυσκολίας σε όλους τους αγώνες έχει ανέβει. Ομάδες που τερμάτισαν πέρσι στα πολύ χαμηλά, εντυπωσιάζουν, όπως ο Ερυθρός Αστέρας, η Μπάγερν και η Βιλερμπάν του φοβερού Τεό Μαλεντόν, ενώ η πρωτοεμφανιζόμενη Παρί παίζει μπάσκετ σε πολύ υψηλή ταχύτητα και πλήγωσε ήδη τον πρωταθλητή Ευρώπης Παναθηναϊκό.