Από το κακό στο χειρότερο ο… εγχώριος Ολυμπιακός και υπάρχει μεγάλο πρόβλημα πια.

Οι «ερυθρόλευκοι» δείχνουν ανήμποροι να διαχειριστούν παιχνίδια που πριν μερικά χρόνια τα «καθάριζαν» με συνοπτικές διαδικασίες και είναι φανερό ότι κάτι έχει πάει πολύ λάθος με τον καταρτισμό του ρόστερ της φετινής σεζόν.

Στους ευρωπαϊκούς αγώνες οι κάτοχοι του Conference League βρίσκουν ανοικτούς χώρους, τους εκμεταλλεύονται ενώ παίζουν και με την ψυχολογία της κατάκτησης του περσινού τροπαίου. Στο πρωτάθλημα όμως; Στο α’ ημίχρονο της αναμέτρησης με τον Αστέρα Τρίπολης δεν ήταν κακή η ομάδα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, ήταν όμως εξόχως αναποτελεσματική κι ελλείψει Ελ Κααμπί στο αρχικό σχήμα έδειχνε να παίζει με… 10 παίκτες, καθώς ο Ρόμαν Γιάρεμτσουκ ήταν πολύ βαρύς και άφαντος.

Ροντινέι, Κωστούλας, Κοστίνια και Μασούρας ήταν μια δραστήρια τετράδα, ιδίως οι δύο πρώτοι, αλλά από τη στιγμή που ο Ουκρανός φορ ήταν στον… κόσμο του, μοιραία ήταν και πιο δύσκολο να έρθει το γκολ, την ίδια στιγμή που ο Τσιντώτας ήταν σε εξαιρετική μέρα από πλευράς Αρκάδων.

Οι γηπεδούχοι ευτύχησαν με λίγη δόση τύχης να προηγηθούν και με την έναρξη του β’ ημιχρόνου ο Μεντιλίμπαρ αποφάσισε να αποσύρει τον Μασούρα βάζοντας τον Γουίλιαν και ποντάροντας στην κλάση του Βραζιλιάνου άσου.

Ο Γουίλιαν, ωστόσο, δεν πρόσφερε το παραμικρό και ήταν πολύ αργός, με τον Ελ Κααμπί να μπαίνει στο 56’ αντί του Γιάρεμτσουκ και σταδιακά ήρθαν από τον πάγκο και οι Μαρτίνς και Γιαζίτσι. Κοινώς, μετά το 70’ ήταν στον αγωνιστικό χώρο όλα τα… βαριά χαρτιά σε ό,τι αφορά την επιθετική λειτουργία των Πειραιωτών, αλλά στην πράξη αποδείχθηκαν μόνο… βαριά στις κινήσεις τους.

Γουίλιαν και Ρέτσος απογοητευμένοι
© Intime p.a.

Με εξαίρεση την κεφαλιά του Ελ Κααμπί στο δοκάρι, στο 84’, ήταν απελπιστικά στατικός και αργός ο Ολυμπιακός, κανένας παίκτης δεν μπορούσε να κάνει μια ατομική προσπάθεια και να μπει με αξιώσεις στην αντίπαλη περιοχή, συνεπώς ο Αστέρας κρατούσε εύκολα στα μετόπισθεν, έχοντας κλείσει όλους τους διαδρόμους προς τα καρέ του Τσιντώτα.

Προέκυψε στο τέλος και ο σοβαρός τραυματισμός του Γιαζίτσι (απίστευτα άτυχος παθαίνοντας ρήξη χιαστού στο ντεμπούτο του) και το…γλυκό έδεσε για τους «ερυθρόλευκους», που με βάση τα τωρινά δεδομένα και το πώς έχει διαμορφωθεί το ρόστερ θα πρέπει να ελπίζουν στο ότι οι αντίπαλες ομάδες θα είναι αυτές που θα έχουν την κατοχή και εκείνοι θα «χτυπούν» στις αντεπιθέσεις.

Στα ντέρμπι με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ ίσως συμβεί αυτό, προηγείται όμως το παιχνίδι με τον Πανσερραϊκό στο «Γ. Καραϊσκάκης» και ο Χουάν Φεράντο μάλλον δεν θα πιαστεί κορόιδο, επιλέγοντας να παίξει η ομάδα του επιθετικά.

Πέρα, λοιπόν, από τα προβλήματα νοοτροπίας (το 2-0 που έγινε 2-2 με τον Λεβαδειακό λόγω υπερβολικής χαλάρωσης) το μείζον θέμα για τον Ολυμπιακό της σεζόν 2024-25 είναι η αδυναμία ανάπτυξης με κάθετο ποδόσφαιρο και η έλλειψη εξτρέμ που μπορούν να διασπούν τις κλειστές άμυνες, με φυσικό επακόλουθο το παιχνίδι με σέντρες και με το οποίο, βέβαια, πρωτάθλημα δεν μπορεί να πάρει.

Η μόλις μία νίκη στα έξι τελευταία παιχνίδια πρωταθλήματος κάνει ακόμη πιο περίπλοκη την κατάσταση για τον Μεντιλίμπαρ, το άγχος αυξάνεται στο «στρατόπεδο» των «ερυθρόλευκων» και μάλλον ο Βάσκος προπονητής θα πρέπει να ελπίζει ότι οι αντίπαλοι στα επόμενα ευρωπαϊκά παιχνίδια δεν βλέπουν τους αγώνες του Ολυμπιακού στη Super League, γιατί μιλάμε για μια ομάδα που διαβάζεται πολύ εύκολα.

Καταλήγοντας, στον Πειραιά θα πρέπει ήδη να γίνεται προεργασία για τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο ύστερα και από την αδιανόητη γκαντεμιά του Γιαζίτσι, από τον οποίο υπήρχαν προσδοκίες να… γλυκάνει κάπως την επιθετική λειτουργία της ομάδας του. Ο Ιανουάριος, βέβαια, αργεί ακόμα και ο Ολυμπιακός θα πρέπει μέχρι τότε, όπως μπορεί, να βρει τον τρόπο για να παραμείνει ζωντανός στη μάχη του τίτλου.