Η Ενετική παρουσία στον Ελληνικό χώρο άφησε το αποτύπωμά της σχεδόν παντού. Κύπρος, Ρόδος, Κρήτη. Τρία νησιά που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι θα πει Οχυρωματικά τείχη, προμαχώνες και κάστρα. Τα πρώτα τείχη στο Ηράκλειο της Κρήτης, χτίστηκαν τον Μεσαίωνα, αλλά τελειοποιήθηκαν όταν οι Βενετοί ανέλαβαν πλήρως την εξουσία. Η κατασκευή τους ξεκίνησε το 1462 και ολοκληρώθηκαν περίπου έναν αιώνα μετά. Οι οχυρώσεις κατάφεραν να αντέξουν μεγάλες πολιορκίες, με τη μεγαλύτερη να διαρκεί 21 χρόνια, πριν το Ηράκλειο πέσει στους Οθωμανούς το 1669.

Ο επιβλητικός προμαχώνας Μαρτινέγκο πήρε την ονομασία του από τον στρατιωτικό και μηχανικό Γκαμπριέλε Ταντίνο Μαρτινέγκο. Στην τελική του μορφή είχε σχεδιαστεί από τον επίσης μηχανικό Τζούλιο Σαβορνιάν. Η μεγάλη οικογένεια Μαρτινέγκο που έχει τις ρίζες της στην Μπρέσια έδωσε σημαντικές μάχες και στην Κύπρο για να μην πέσει στα χέρια των Οθωμανών. Το βορειοδυτικό άκρο των τειχών της Πύλης Αμμοχώστου έχει την ίδια ονομασία, Μαρτινέγκο.

Ας βάλουμε τώρα στο παιχνίδι λίγο ποδόσφαιρο και λίγο πολιτισμό. Το γήπεδο Μαρτινέγκο - Νίκος Καζαντζάκης, που βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο των Τειχών του Ηρακλείου, στον προμαχώνα Μαρτινένγκο, είναι δίπλα ακριβώς από τον τάφο του σπουδαιότερου θα γράψω εγώ Έλληνα συγγραφέα.

Χτίστηκε το 1946 για τις ανάγκες του Εργοτέλη, ο οποίος αγωνιζόταν εκεί μέχρι το 2004, όταν και μετακόμισε στο Παγκρήτιο. Σήμερο το χρησιμοποιεί η ομάδα Μαρτινέγκο, η οποία αγωνίζεται στην Β κατηγορία της ΕΠΣΗ - Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηρακλείου, με τα ίδια ακριβώς χρώματα στις εμφανίσεις, μαύρο και κίτρινο, τα οποία ξεχώριζαν στον Μινωικό πολιτισμό.