Όταν τον περασμένο Οκτώβριο οι (τουλάχιστον) 8 στους 10 (με κάθε ιδιότητα) που παρακολουθούσαν αγώνες του Ολυμπιακού είχαν την άποψη ότι όλες οι καλοκαιρινές μεταγραφές είναι αποτυχημένες και τον Ιανουάριο θα πρέπει να γίνει αναδόμηση του ρόστερ, έγραφα ότι είναι νωρίς να κριθούν άπαντες με ασφάλεια. Στην πορεία, πέρα από τα wonder kids της ακαδημίας Μουζακίτη και Κωστούλα αναδείχθηκαν ως χρήσιμοι και πολύτιμοι για το σύνολο οι Κοστίνια, Πιρόλα και Ντάνι Γκαρθία ενώ σε συγκεκριμένα ματς έδωσαν βοήθειες και οι Βέλντε, Στάμενιτς, Γουΐλιαν και Ολιβέιρα. Δεν έχει καταφέρει να βοηθήσει ως τώρα (αφού έχει παίξει ελάχιστα και ήταν και άτυχος με τραυματισμό στη μύτη) ο Γιάρεμτσουκ και φυσικά ο Γιαζίτσι που τραυματίστηκε σοβαρά στο ντεμπούτο του κόντρα στον Αστέρα στην Τρίπολη και χάνει τη σεζόν.
Η... μανία για καμιά 11άδα μεταγραφών κόπασε κάπως τον Νοέμβριο και στις αρχές Δεκέμβρη μετά από ένα νικηφόρο σερί του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα (σ.σ.: στο οποίο υπήρξαν και οι θρίαμβοι στα ντέρμπι με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ) που τον έφερε μόνο πρώτο στη βαθμολογία. Ωστόσο ακόμα και τότε οι 8 στους 10 (οπαδοί αλλά και ΜΜΕ) υποστήριζαν ότι ο Ολυμπιακός θα πρέπει να κάνει αρκετές μεταγραφές. Άλλος έγραφε τουλάχιστον 5, άλλος τουλάχιστον 4, άλλος μίνιμουμ 3, μέχρι και σίγουρα 6 ειπώθηκε / γράφτηκε. Προσωπικά και πάλι ήμουν ο πλέον μετριοπαθής αφού στο μεταξύ έμαθα (και δημοσίευσα) την πληροφορία για την παρουσία του Ολυμπιακού στο περιβόητο Transferoom. Εκεί λοιπόν, όπως έγραψα, οι ερυθρόλευκοι στις συζητήσεις που είχαν με ανθρώπους του ποδοσφαίρου έκαναν λόγο για απόκτηση ενός εξτρέμ και ενός αριστερού μπακ.
Και τώρα λοιπόν, τέλη Δεκέμβρη, ό,τι έγραφα (σ.σ.: συγνώμη αλλά ας περιαυτολογήσω λίγο, το κάνουν άνθρωποι που αλλάζουν γνώμη πιο συχνά από τον δακτύλιο και ύστερα δηλώνουν δικαιωμένοι!) Οκτώβρη, Νοέμβρη και αρχές Δεκέμβρη, γράφουν / λένε / αναπαράγουν άπαντες. Μιλάνε για 2 μεταγραφές πια, εξτρέμ και πιθανώς αριστερό μπακ. Ξαφνικά θυμούνται ότι ο Μεντιλίμπαρ δεν είναι των πολλών αλλαγών και του μεγάλου ρόστερ.
Τώρα λοιπόν που γράφουν άπαντες ό,τι έγραφαν εβδομάδες πριν, έχω να πω το εξής: το πόσες μεταγραφές θα κάνει τελικά ο Ολυμπιακός εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, πέρα από τις επιθυμίες του μεταγραφικά «σφιχτού» Βάσκου τεχνικού ΚΑΙ από το πως θα μπει αγωνιστικά στο 2025 ο κάτοχος του Conference.
Ο Γενάρης θα είναι ένας άγριος Γενάρης για τον Ολυμπιακό. Τι περιλαμβάνει; Και τι δεν περιλαμβάνει. Κρατήστε την αναπνοή σας: 6/1 Παναιτωλικός-Ολυμπιακός, 11/1 Ολυμπιακός-Άρης, 15/1 Παναθηναϊκός ή Ατρόμητος-Ολυμπιακός (κύπελλο), 19/1 Ατρόμητος-Ολυμπιακός, 23/1 Πόρτο-Ολυμπιακός, 26/1 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός (πρωτάθλημα), 30/1 Ολυμπιακός-Καραμπάγκ.
Αν αυτά τα ματς πάνε καλά για τον Ολυμπιακό, δηλαδή μείνει πρώτος στο πρωτάθλημα, συνεχίσει στην Ευρώπη και βάλει βάσεις πρόκρισης για τα ημιτελικά στο Κύπελλο Ελλάδας, δεν θα υπάρχει γκρίνια ούτε πίεση για πολλές μεταγραφές. Ειδικά αν σ' αυτά τα ματς βοηθήσουν και τα καλοκαιρινά αποκτήματα. Όμως, αν τα πράγματα σε επίπεδο αποτελεσμάτων δεν πάνε καλά τον Ιανουάριο για τους Πειραιώτες, θα... φουντώσει ξανά η γκρίνια και η πίεση για μεταγραφές. Και ο Ολυμπιακός ως οργανισμός ΔΕΝ την αντέχει την γκρίνια και προσπαθεί με κάθε τρόπο, συχνά και με πρεμούρα (κακώς εννοούμενη) να τη σταματήσει αυτή τη γκρίνια.
Κι αφού μιλάμε για χειμερινές μεταγραφές, ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Ας το βάλουμε στη σωστή του διάσταση τέλος πάντων. Αναπαράγεται με ευκολία μια άποψη που δεν είναι ακριβώς έτσι. Ο λόγος για το πόσο σούπερ πετυχημένες ήταν οι περυσινές χειμερινές μεταγραφές. Αυτό είναι ένα ψέμα. Ναι, τον Ιανουάριο ο Ολυμπιακός απέκτησε τους Τσικίνιο, Κάρμο και Όρτα που βοήθησαν τα μέγιστα τον Ολυμπιακό. Όμως ΔΕΝ απέκτησε ΜΟΝΟ αυτούς. Θυμάστε πόσες μεταγραφές έκανε; Συνολικά 8!! Ναι, 8.
Πέρα από Τσικίνιο, Κάρμο και Όρτα, απέκτησε και τους Ζέλσον, Ναβάρο, Καμπράλ, Βέζο και Άμπι. Από τις περυσινές χειμερινές μεταγραφές λοιπόν «έπιασαν» άμεσα οι 3 + 1, τον Ζέλσον, με... χρονοκαθυστέρηση. Φέτος δείχνει ο Ζέλσον και είναι λογικό. Όπως έγραψα πρόσφατα, εντός του 2023 (ημερολογιακά) είχε ελαχιστότατο χρόνο συμμετοχής, εύλογα θα χρειάζονταν χρόνο και αγώνες για να βρει ξανά ρυθμό και εντάσεις και φυσικά χημεία με το νέο ποδοσφαιρικό του περιβάλλον.
Διαβάστε επίσης...
Όμως αν έπρεπε να κριθεί σοβαρά στο φινάλε της περυσινής σεζόν θα λέγαμε ότι δεν ήταν πετυχημένη, πρόλαβε να «βγάλει» και τραυματισμό...
Μεταξύ του περυσινού Ιανουαρίου λοιπόν που έγιναν οι μεταγραφές και του Μαΐου που τέλειωσε η σεζόν (δηλαδή αν κάναμε τη σούμα τον Μάιο), το ποσοστό ευστοχίας ήταν 3/8. Ε, δεν το λες και σούπερ. Πόση διαφορά αλήθεια έχει με τις φετινές, καλοκαιρινές, μεταγραφές του Ολυμπιακού; Ε, όχι και μεγάλη, έτσι δεν είναι;
Και για να καταλήξω κάπου, πόσες και σε τι θέσεις μεταγραφές πρέπει να κάνει ο Ολυμπιακός τον Ιανουάριο; Η απάντηση για μένα είναι ξεκάθαρη: ό,τι πει ο Μεντιλίμπαρ.
Αν θέλει μία, δύο ή 22, αυτό θα είναι που πρέπει να γίνει. Αν δεν εμπιστεύεσαι τον προπονητή σου εξάλλου, και δεν του επιτρέπεις να δουλέψει με τον δικό του τρόπο (γιατί μ' αυτόν εν τέλει θα κριθεί, θα είναι άδικο να κριθεί για αποφάσεις άλλων...) τότε τι τον κρατάς;