Η Καμπάλα είναι η πρωτεύουσα της Ουγκάντα. Σύμφωνα με το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ είναι η τρίτη ταχέως αναπτυσσόμενη πόλη στον κόσμο, σε αντιδιαστολή με την προϋπάρχουσα κατάσταση εννοείται.
Η ανάπτυξη υποστηρίζεται από τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, τις επενδύσεις στον τομέα του πετρελαίου και την πρόοδο στην εφαρμογή του Μοντέλου Ανάπτυξης της Ενορίας (PDM).
Χάρη στην κατασκευαστική έκρηξη που σχετίζεται με το πετρέλαιο και τις ξένες επενδύσεις, 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια υπολογίζεται ότι μπήκαν στα ταμεία της, κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2024.
Είναι όμως αυτή η ανάπτυξη το δώρο που πραγματικά θέλουν οι κάτοικοί της; Δεν το γράφω αρνητικά, ίσως και να είναι σε βάθος χρόνου. Ο Μπόνιφεις Εκουνγκού μιλώντας για τα νέα δεδομένα στην Καμπάλα εξηγεί πως για περισσότερα από 100 χρόνια, η ανοικτή έκταση της κοινότητας Ενσάμπια ήταν ένας ζωντανός κόμβος που συγκέντρωνε την κοινότητα για αγώνες ποδοσφαίρου, νέτμπολ και βόλεϊ, αλλά τώρα είναι άδεια και περιφραγμένη.
Ο Εκουνγκού, ποδοσφαιριστής της Ενσάμπια ΦΚ, πρωτόπαιξε μπάλα σε αυτό το κομμάτι γης από τότε που ήταν 6 ετών. Πλέον, τα παιδιά που μένουν ή έμεναν στην Ενσάμπια, στο κέντρο της Καμπάλα, δεν έχουν πρόσβαση στο γήπεδο ποδοσφαίρου τους καθώς ιδιοκτήτης του ακινήτου, η Καθολική Εκκλησία του Αγίου Πέτρου, πούλησε τη γη σε έναν κατασκευαστή, χωρίς προειδοποίηση.
«Μεγάλωσα σε μια φτωχή οικογένεια όπου το ποδόσφαιρο ήταν το παν. Από το παιχνίδι, μπόρεσα να πάρω υποτροφίες από το δημοτικό μέχρι το γυμνάσιο. Ονειρευόμουν να με αναζητήσουν καλύτερα πρωταθλήματα και να πάρω υποτροφίες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αλλά όλα αυτά δεν γίνονται, γιατί πού θα με βρουν αυτοί οι οργανισμοί;».
Ο ποδοσφαιρικός σύλλογος του Εκουνγκού βρήκε ένα κομμάτι γης - επίσης ιδιόκτητο - πίσω από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Καμπάλα και τα μέλη της κοινότητας στοχεύουν να παίζουν εκεί ποδόσφαιρο. Παρ' όλα αυτά ο ιδιοκτήτης σχεδιάζει να αρχίσει να χρεώνει ημερήσια την έκταση, καθώς αντιλαμβάνεται την λαοφιλία του ποδοσφαίρου στην πόλη.
Οι δημόσιοι χώροι αναψυχής έχουν μειωθεί με την πάροδο του χρόνου στην Καμπάλα, τροφοδοτούμενοι από τον αυξανόμενο πληθυσμό, τις δημεύσεις περιουσιών και τις επενδύσεις στα ακίνητα.
Ο πληθυσμός της πόλης έχει φτάσει περίπου το 1,75 εκατομμύρια, σύμφωνα με έκθεση του 2019 από την Αρχή της Πρωτεύουσας της Καμπάλα. Περίπου 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι επίσης μετακινούνται καθημερινά στην πρωτεύουσα από τα κοντινά προάστια για εργασία, επιβαρύνοντας περαιτέρω τη χρήση γης και τους πόρους.
Με την πώληση κάποιων χώρων πρασίνου, οι κάτοικοι της πόλης δεν έχουν πλέον δημόσιους χώρους για να χαλαρώσουν - αποτέλεσμα της ανάπτυξης χωρίς προγραμματισμό για ανοιχτούς χώρους, σύμφωνα με μελέτη μιας οργάνωσης που εργάζεται για την προστασία των δημόσιων χώρων στις αστικές περιοχές της Ουγκάντα.
Η μελέτη εκτιμά ότι ο αριθμός των ιδιωτικών και δημόσιων ανοιχτών χώρων στην Καμπάλα μειώθηκε από περίπου 40 τη δεκαετία του 1970 σε 30 το 2010. Επίσης ο αριθμός των δημόσιων πάρκων έφτασε τα 10.
Το βασικό ερώτημα είναι: Θα αγγίξει η ανάπτυξη τον κόσμο ή θα κάνει τις συνθήκες ζωής τους χειρότερες, μετατρέποντας παράλληλα και το ποδόσφαιρο σε αγαθό των ΛΙΓΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΩΝ;