Η Deloitte & Touch για μία ακόμη χρονιά δημοσιοποίησε την έκθεσή της για την οικονομική κατάταση του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και την επιμέρους επίδοση, ορισμένων πρωταθλημάτων. Ιδίως εκείνων που θεωρούνται τα πιο σημαντικά.
Η βασική διαπίστωση της έκθεσης λέει πως η ευρωπαϊκή αγορά ποδοσφαίρου την περίοδο 2010/11 σημείωσε μία αύξηση του 4% και έφθασε στα 16,9 δισ. ευρώ. Θα πρέπει να παρατηρήσει κάποιος το εξής. Μιλάμε για μία αύξηση σε περίοδο οικονομικής κρίσης που αγγίζει όλη την Ευρώπη. Πρόκειται, όμως, για μία αύξηση που τροφοδοτείται κυρίως από ορισμένους δείκτες των πλουσίων πρωταθλημάτων και όχι όλων. Αυτό σημαίνει πως αρκετά περιφερειακά πρωταθλήματα αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, αλλά οι ζημιές που παρουσιάζουν σημειώνονται σε μικρές αγορές και δεν επηρεάζουν τη γενική εικόνα.
Διαφορετικής έντασης πρόβλημα θα ήταν όταν μία από τις δύο μεγαλύτερες ομάδες της Αγγλίας αντιμετώπιζε ανάλογα οικονομικά προβλήματα με αυτά του ΠΑΟ, ας πούμε. Για να πάρετε μία ιδέα των μεγεθών, τα τηλεοπτικά δικαιώματα για ένα χρόνο μίας ομάδας της Πρέμιερ Λιγκ από αυτές που υποβιβάστηκαν, ας πούμε της Μπόλτον, είναι κατά 6 εκατομμύρια λιγότερα από αυτά όλης της ελληνικής Σούπερ Λίγκας. Και το έχω ξαναγράψει. Σε αυτό το επίπεδο του ανταγωνισμού και με τους όρους που γίνεται, η αγορά υπαγορεύει τις φιλοδοξίες των ομάδων. Επιβάλλει, παράλληλα και τους όρους της οικονομικής συμπεριφοράς. Δεν μπορεί να λες ότι φιλοδοξία σου είναι να διακριθείς στο Τσάμπιονς Λιγκ, όταν δεν μπορείς να συντηρήσεις μία ποδοσφαιρική επιχείρηση που έχει ετήσιο προϋπολογισμό κάτω από 40 εκατομμύρια.
Οι ελληνικές ομάδες, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, σπαταλούσαν χρήματα χωρίς να έχουν την παραμικρή αίσθηση της οικονομίας, της σωστής διαχείρισης και των μεγεθών. Ετσι φτάσαμε μέχρις εδώ. Η έκθεση της Deloitte εξετάζει αποκλειστικά τα κέρδη χρήσης ενός οικονομικού έτους και τα έσοδα των ομάδων. Δεν εξετάζει συσσωρευμένες ζημιές, τον ρυθμό αποπληρωμής παλαιών χρεών ή τις ζημιές και τους τζίρους που έχουν τα περιφερειακά πρωταθλήματα. Αυτό που θα έχει ενδιαφέρον θα είναι η εικόνα της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής αγοράς όταν αποτυπωθεί η δυναμική της εικόνας της, δύο χρόνια μετά την εφαρμογή του financial fair play.
Πρωταθλητές οι Αγγλοι
Σύμφωνα με τα πορίσματα της έκθεσης, οι αγγλικές ομάδες και των τριών κατηγοριών παρουσίασαν μία αύξηση των εσόδων τους την περίοδο 2010/11 που έφθασε το ποσοστό του 9%, ενώ οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ, είδαν τα έσοδά τους να αυξάνονται κατά 12% και να διαμορφώνονται στα 2,271 δισ. στερλίνες. Το μεγάλο πρόβλημα των Αγγλων συνεχίζει να παραμένει ο έλεγχος του κόστους, ειδικά των μισθών και των συμβολαίων.
Σε επίπεδο εσόδων, την αγγλική Πρέμιερ Λιγκ ακολουθούν με τα ίδια έσοδα Γερμανοί και Ισπανοί που έχουν 1,6 δισ. στερλίνες, μετά έρχονται οι Ιταλοί με 1,4 δισ. και τέλος οι Γάλλοι με 900 εκατομμύρια στερλίνες. Τα νούμερα αφορούν την περίοδο 2010/11 και οπωσδήποτε θα διαφοροποιηθούν, καθώς οι Γάλλοι και οι Ιταλοί έχουν νέες τηλεοπτικές συμφωνίες, ενώ νέα συμφωνία θα έχουν από του χρόνου και οι Γερμανοί. Αν παρατηρήσει κάποιος τα μεγέθη, όπως καταγράφονται στην έκθεση, θα διαπιστώσει ότι μία ετήσια αύξηση κατά 12% στα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγγλικών ομάδων, οφείλεται στα υψηλότερα έσοδα που είχαν οι αγγλικές ομάδες, πουλώντας τα δικαιώματά τους σε τρίτες χώρες.
Και στην περίπτωση των Αγγλων, ενδέχεται στο μέλλον να έχουμε διαφοροποιήσεις που μπορεί να προέλθουν από την οριστική δικαστική διερεύνηση του ζητήματος της αγοράς του αποκωδικοποιητή για την παρακολούθηση των αγώνων από το BSKYB. Η απόφαση σε αυτόν τον τομέα θα επηρεάσει το πρόσωπο όλης της ευρωπαϊκής αγοράς τηλεοπτικών δικαιωμάτων, παράλληλα με τις κινήσεις του Al jazeera Sport στη γαλλική αγορά.
Γερμανικη Σιγουρια
Η αύξηση των εσόδων της ευρωπαϊκής αγοράς είναι ένα ζήτημα που, επί της ουσίας δεν δείχνει την πραγματική του εικόνα, αφού είναι μόνο ένας δείκτης. Στα στοιχεία της έκθεσης αναφέρεται πως τα κέρδη της αγγλικής Πρέμιερ Λιγκ για την περίοδο 2010/11 διαμορφώθηκαν στα 68 εκατομμύρα στερλίνες, σημειώνοντας μείωση, σε σχέση με την περασμένη χρονιά, κατά 16 εκατομμύρια. Στην κερδοφορία, οι Αγγλοι βρίσκονται στη δεύτερη θέση καθώς οι Γερμανοί συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία και βρίσκονται στην πρώτη θέση με 154 εκατομμύρια στερλίνες, σημειώνοντας αύξηση που έφθασε το 24%. Αυτός ο παράγοντας, των κερδών, είναι που έχει στρέψει το ενδιαφέρον στο γερμανικό μοντέλο. Θα πρέπει επίσης να σημειώσω ένα πράγμα. Αυτό έχει να κάνει με τους όρους του financial fair play που είναι ίδιοι για όλους, χωρίς να είναι ίδια και τα πρωταθλήματα. Και αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, ανάλογα με εκείνα του ευρώ.
ΠΗΓΗ: Sportday