Είναι για τον μέσο ποδοσφαιρόφιλο σοκαριστικό, όπως για τον μέσο Ελληνα, να διαπιστώνει ότι για δεκαετίες τον κρατούσαν σε ύπνωση και δεν του έλεγαν την αλήθεια για όσα συμβαίνουν στη ζωή της αγαπημένης του ομάδας, τα οποία όχι απλώς επηρέαζαν την εξέλιξή της αλλά έφτασαν σήμερα να καθορίζουν το μέλλον της, να μαυρίζουν τη ζωή της. Η υπόθεση των μεταγραφών και η ομοιότητά της με την υπόθεση των εξοπλισμών είναι ένα κλασικό παράδειγμα μιας σοκαριστικής διαπίστωσης.

Εδώ και δεκαετίες ο μέσος Ελληνας ποδοσφαιρόφιλος ανατρεφόταν με την αντίληψη ότι οι μεγάλες μεταγραφές και ειδικά οι ξένοι παίκτες υπόσχονται και φέρνουν επιτυχίες. Τι κι αν διαπίστωνε ότι το αξίωμα δεν επιβεβαιωνόταν στην πράξη; Δεν τον άφηνε κανείς να αντιληφθεί αυτό που παρατηρούσε. Διότι η αγορά του ποδοσφαίρου συνέχιζε να τον κατηχεί με τα αξιώματα για τις μεταγραφές αεροδρομίου, που θα φέρουν καλύτερες μέρες και τίτλους για την ομάδα και για τους αλλοδαπούς ποδοσφαιριστές που θα αποδειχθούν το φθινόπωρο «μάγοι της μπάλας». Συνέβαινε δηλαδή ό,τι ακριβώς συμβαίνει και στην πραγματική ζωή: κάθε φορά που η μάζα πήγαινε να ξυπνήσει, η πολιτική αγορά την έπειθε ότι κακώς γκρινιάζει για τα δισεκατομμύρια ευρώ που ξοδεύονται στην αγορά εξοπλισμού, διότι μόνο έτσι εξασφαλιζόταν η εθνική κυριαρχία, επειδή μόνο με τα νέα υποβρύχια θα φοβούνταν οι οχτροί για να μη μας την «πέσουν».

Σήμερα το ελληνικό ποδόσφαιρο διαπιστώνει και συνειδητοποιεί ότι πρέπει να ξυπνήσει, τώρα που τέλειωσε το παραμύθι. Διότι ήρθε, π.χ., ο ελληνικός Πανιώνιος να σωθεί διά περιπάτου και να δείξει ότι μπορεί να δημιουργηθεί ομάδα δίχως καραβιά ξένων. Ηρθε, π.χ., ο Ατρόμητος να κάνει την καλύτερη χρονιά στην ιστορία του και να προσπεράσει πολύ μεγαλύτερα μεγέθη, βασισμένος σε Ελληνες ποδοσφαιριστές, αρκετοί εκ των οποίων ανατράφηκαν στην ακαδημία του. Ηρθε, π.χ., η Ξάνθη να παίξει το καλύτερο ποδόσφαιρο της τελευταίας εποχής της, πάνω που αποφάσισε να επιστρέψει στην εφαρμογή ελληνικού σχεδίου. Ηρθε προχθές η Γιουβέντους να πληρώσει για να αγοράσει ένα 16χρονο παιδί, τον μικρό Δώνη. Ηρθαν τόσες αποδείξεις για να αναδείξουν την αλήθεια, ότι φτιάχνεται ποδόσφαιρο της προκοπής, κερδοφόρο ποδόσφαιρο, με Ελληνες, αν θέλεις να το φτιάξεις.

Δεν το γνώριζαν ότι θα συμβεί αυτό οι μάστορες, οι φωστήρες της μπάλας; Φυσικά. Διότι αρκετοί εξ αυτών ξέρουν πολύ καλύτερη μπάλα από εσάς κι από μένα. Σκεφθείτε όμως τι θα είχε συμβεί αν μας το είχαν αποκαλύψει μία δεκαετία νωρίτερα. Σκεφθείτε τι θα είχε συμβεί στην τσέπη τους αν το είχαμε δει να συμβαίνει νωρίτερα, αν είχαμε ξυπνήσει. Πόσο λιγότερες μεταγραφές ξένων ποδοσφαιριστών θα είχαν κάνει; Πόσο λιγότερα χρήματα θα είχαν τζιράρει; Πόσο λιγότερα χρήματα θα είχαν δώσει σε ατζέντηδες και «ατζέντηδες»; Πόσα λιγότερα λεφτά θα είχαν πάει σε μίζες; Πόσο λιγότερες θα ήταν οι μίζες; Διότι τι να ζητήσεις από τον Ελληνα ποδοσφαιριστή; Πόσα και πώς; Πώς να το πάρεις αυτό το ρίσκο, να βγει εκ των υστέρων δημοσίως και να σε εκθέσει; Και πόσο να τον υπερκοστολογήσεις;

Δεκαετίες τώρα συζητάμε για μεγάλα ταλέντα που χάθηκαν επειδή δεν πήραν ευκαιρίες. Χάθηκαν κυρίως επειδή αναδείχθηκαν άλλα μεγάλα ταλέντα που πήραν ευκαιρίες να κάνουν αγορές ξένων ποδοσφαιριστών και να πλουτίσουν από αυτές. Δεν έχω ιδέα αν η ελληνική αγορά του ποδοσφαίρου θα «δώσει» τον δικό της Ακη, που θα μπει στον Κορυδαλλό. Αν όμως αυτό συμβεί, θα έχει μεγάλη πλάκα να διαβάσουμε το ημερολόγιό του…

Τι κατάλαβες για τις άδειες που έδωσε/δεν έδωσε η ΕΠΟ στις ομάδες;

Επειτα και από τη συζήτηση που κάναμε με τον Γιώργο Δημητρίου, τον διευθυντή της Επιτροπής Αδειοδότησης της ΕΠΟ, κατάλαβα ότι τα μέλη των δύο επιτροπών, δηλαδή της προαναφερθείσας και της Εφέσεων, επιχείρησαν να κάνουν τη μικρότερη ζημιά στις ΠΑΕ. Κάπως έτσι πήραν άδεια οι ΠΑΕ ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός, μολονότι ήταν αρνητική η εισήγηση του Δημητρίου, δηλαδή αυτού που έχει ως βασικό αντικείμενο ενασχόλησης τον έλεγχο των ΠΑΕ, για να διαπιστώνει αν πληρούν ή όχι τα κριτήρια για να λαμβάνουν την άδεια.

Επιβεβαίωσα, μέσα από τη συζήτηση, ότι για κάποιες εκ των 6 ΠΑΕ δεν ήταν ακατόρθωτο να εξασφαλίσουν την άδεια, αρκεί οι διοικήσεις τους να είχαν βάλει μυαλό το περασμένο καλοκαίρι ύστερα από την πρώτη εμπειρία της διαδικασίας λήψης της άδειας. Δεν έβαλαν όμως μυαλό οι παράγοντες, και έφτιαξαν έναν «έχει ο Θεός» προϋπολογισμό για τη σεζόν που τελείωσε, με συνέπεια να φτάσουν οι ΠΑΕ στο σημερινό τους σημείο, δηλαδή να τους αφαιρεθεί η άδεια. Τι πληρώνουν οι περισσότερες ΠΑΕ; Την παρωχημένη αντίληψη των διοικητών τους, την άρνησή τους να αντιληφθούν από το περασμένο καλοκαίρι ότι άλλαξαν οι καιροί και ότι δεν μπορούσαν να συνεχίσουν οι εταιρείες τους να κάνουν την ακριβή ζωή του παρελθόντος, με τα ακριβά ρόστερ που δημιουργούσαν μέσα από μεταγραφές, τη στιγμή που έβλεπαν μπροστά τους ότι δεν μπορούσαν να προσδοκούν σε αύξηση ή έστω σε μικρή μείωση των εσόδων τους. Εμειναν ανοχύρωτες οι περισσότερες ΠΑΕ και κάπως έτσι έφτασαν στη σημερινή εποχή, που τους αφαιρέθηκε η άδεια. Ισως γι' αυτό να μην πρέπει να τους επιτραπεί να κάνουν μεταγραφές. Επειδή θα συνεχίσουν το λάθος και θα ξαναξοδέψουν περισσότερα από όσα πρόκειται να εισπράξουν.

ΠΗΓΗ: Sportday