Και αυτό γιατί από τότε, Δεκέμβριο μήνα ακόμη, πίστευα πως οι Ρώσοι θα είναι με διαφορά το φαβορί του ομίλου μας, άρα η μία θέση που οδηγεί στην οκτάδα περνά πάνω από το σημερινό ματς. Σε ένα ακόμη εκτός έδρας ματς (αφού είναι δίπλα στα σύνορα με την Τσεχία το Βρότσλαβ) η Εθνική μας ξέρει πως αυτό που δεν έκανε στην πρεμιέρα, δηλαδή να έχει ήδη βάλει από κάτω της τους Πολωνούς, πρέπει να το κάνει με την ομάδα που το 2004 νικήσαμε στα ημιτελικά του Euro της Πορτογαλίας. Μόνο που τότε οι Τσέχοι ξεκίνησαν ως απόλυτο φαβορί πριν τους ρίξουμε στο καναβάτσο με την κεφαλιά του Δέλλα, ενώ τώρα δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ μας. Αν μάλιστα δούμε τα πράγματα αποστασιοποιημένα, ίσως εμείς είμαστε καλύτεροι σε λεπτομέρειες. Επειδή το παιχνίδι θα κριθεί πιθανότατα στο γκολ, η ικανότητά μας να ελέγχουμε τον ρυθμό και να είμαστε πάντα εξαιρετικοί στο δεύτερο μέρος, αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Ο Σάντος γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα πως μία ομάδα που δέχτηκε τέσσερα γκολ στην πρεμιέρα θα βγάλει τον εγωισμό της στο γήπεδο. Και αυτό γιατί οι Τσέχοι ξέρουν ότι μία ακόμη ήττα τους αποκλείει. Για αυτό έχει σημασία να μην τους αφήσουμε να πιστέψουν πως θα έχουν το πάνω χέρι και να εξωθήσουμε την όποια ανασφάλειά τους στα άκρα. Οι Ρώσοι χτύπησαν την κακή άμυνα των Τσέχων με κάθετες πάσες στην πλάτη τους και αυτό μπορεί να μας το προσφέρει τόσο ο Φορτούνης όσο και ο Κατσουράνης από πίσω. Ο Τσεχ φορώντας τη φανέλα της εθνικής ομάδας, δεν είναι ο ίδιος με την Τσέλσι, απλούστατα γιατί η ποιότητα των οπισθοφυλάκων του δεν είναι η ίδια με εκείνη του Τέρι, του Λουίζ και του Κόουλ. Αυτό είναι ένα γεγονός που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο, γιατί δεν έδειξε σε κανένα σημείο του παιχνιδιού με τους Ρώσους τη σιγουριά που περιμένει κανείς να εμπνέει ένας τερματοφύλακας της κλάσης του στην ομάδα. Η Ελλάδα του δευτέρου μέρους με την Πολωνία, με τις δύο γραμμές άμυνας και το αναγκαστικό, λόγω της αποβολής του Παπασταθόπουλου, 4-4-1 θα έχει μεγάλη τύχη και με την Τσεχία αν παίξει το ίδιο προσεκτικά ανασταλτικά, αλλά αν ταυτόχρονα τολμήσει να «τρέξει» τους αντιπάλους της. Οι οποίοι δεν βολεύονται με οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα παρά μόνο τη νίκη. Ενα γκολ μπορεί να κρίνει το ματς και επειδή δεν πρέπει να κυνηγάμε πάλι το σκορ, καλό είναι να αντιληφθούμε πως αυτή η νίκη με «μισό μηδέν» από απόψε θα μας στέλνει πιθανότατα στα προημιτελικά, αν φυσιολογικά οι Ρώσοι «σκορπίσουν» και την Πολωνία όπως τους Τσέχους.



«Να θυμηθείς τα λόγια μου»

Μία ώρα πριν από τη σέντρα στη Βαρσοβία, μου ζήτησαν από το ραδιόφωνο του BBC Radio 5 Live τη γνώμη μου για την Εθνική μας ομάδα. Αφού κάναμε την κουβέντα, η ερώτηση του παρουσιαστή ήταν για το ποιους παίκτες της ομάδας μας, που σήμερα δεν είναι γνωστοί, θα ήξερε ο κόσμος μετά τα τρία πρώτα ματς. Του απάντησα χωρίς μεγάλη σκέψη πως θεωρώ ότι ο Κυριάκος Παπαδόπουλος και ο Κώστας Φορτούνης θα είναι η αποκάλυψη από ελληνικής πλευράς σε αυτό το Euro. «Μα δεν παίζουν βασικοί» ήταν η αντίδραση του σχολιαστή για το ΒΒC. «Το ξέρω, αλλά ελπίζω όταν μπουν να θυμηθείς τα λόγια μου», του είπα με σιγουριά. Ιδια κουβέντα έκανα με τον Βασίλη Σαμπράκο και τον Γιώργο Θαναηλάκη στην εκπομπή που έβγαινε από το MALL περίπου δύο ώρες πριν αρχίσει το εναρκτήριο ματς.

Ο Κυριάκος με το που μπήκε στο ματς άλλαξε όλη την αμυντική μας εικόνα. Ο «πολύς» Λεβαντόφσκι που αλώνιζε στο πρώτο μέρος, στο δεύτερο δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε μία μονομαχία μαζί του. Δίπλα στον Κατσουράνη, ήταν αψεγάδιαστος και η κύρια αιτία που ο Χαλκιάς ενοχλήθηκε ελάχιστα από τους γηπεδούχους. Οσο για τον Φορτούνη στα δευτερόλεπτα που ακολούθησαν τη στιγμή που ο άσος της Καϊζερσλάουτερν έβγαζε την ασίστ στον Σαλπιγγίδη για το κερδισμένο πέναλτι, είπα στον αέρα του NovaΣΠΟΡ FM πως τέτοιες μαγικές πάσες στην πλάτη της άμυνας δεν έχει βγάλει Ελληνας διεθνής από τις μέρες του Βασίλη Τσιάρτα. Το παλικάρι δούλεψε πολύ (και είναι ολοφάνερο) στη Γερμανία όπου πήγε ταλέντο και ήδη βγάζει στο χορτάρι εικόνα έτοιμου παίκτη. Ο Σάντος σήμερα θα τους εμπιστευτεί μία θέση στο αρχικό σχήμα και η παρουσία του Κυριάκου μας κάνει να αισθανόμαστε μία σιγουριά παρά τις σημαντικές απουσίες από τον τραυματισμό του Αβραάμ και την άδικη αποβολή του Σωκράτη, ενώ ο Φορτούνης μπορεί να μας δώσει αυτή τη δημιουργικότητα που συχνά πυκνά μας λείπει. Και ενώ για τον ένα η παρουσία του στην ενδεκάδα της Σάλκε δεν τίθεται σε συζήτηση, τελειώνοντας η διοργάνωση ο άλλος πιθανώς δεν θα ξεκινήσει τη σεζόν στο «Φριτς Βάλτερ Στάντιον» στην Τσβάιτε Λίγκα, αλλά κάπου πολύ καλύτερα!

ΠΗΓΗ: Sportday