Σε έναν κόσμο όπου η οικονομική ανισότητα είναι δεδομένη, δεν είναι κανενός είδους έκπληξη ότι όσο περισσότερα χρήματα διαθέτει κάποιος τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να επιτύχει. Ακόμη και αν δεν επιτύχει αμέσως, το μέγεθός του θα φέρει και άλλα χρήματα ή στη χειρότερη θα εξασφαλίσουν μία σταθερή ροή χρημάτων. Στο ποδόσφαιρο το μέγεθος μετράει 9,5 φορές στις 10.
Οι εκπλήξεις δεν αποκλείονται, αλλά είναι τόσο σπάνιες πλέον, που σημειώνονται σε διοργανώσεις όπου τα οικονομικά οφέλη των ισχυρών δεν τίθενται σε κίνδυνο. Αν κάποιος δει τα πρωταθλήματα των πέντε μεγάλων ποδοσφαιρικών αγορών της Ευρώπης, θα δει να διακρίνονται μόνο οι ισχυροί. Μία εξαίρεση, περιορισμένη, είναι το γαλλικό πρωτάθλημα, όπου λογικά από του χρόνου και με τη βοήθεια των αραβικών κεφαλαίων η Παρί Σεν Ζερμέν θα προσπαθήσει να μιμηθεί την κυριαρχία της Λιόν. Και όσο φαίνεται από τα οικονομικά στοιχεία που γνωρίζουμε μέχρι τώρα, δεν θα έχει σοβαρό οικονομικό ανταγωνισμό.
Η οικονομία του καπιταλισμού ακόμη και στα σπορ λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Επενδύει στο μέγεθος ή σε επενδυτικά σχέδια που μπορούν να εξελιχθούν σε επιτυχίες. Η Λιόν του 1987 ήταν μία ομάδα καταχρεωμένη, αλλά ένας έξυπνος επιχειρηματίας, σε μια διαφορετική εποχή που άρχισαν να ανοίγουν παράθυρα ευκαιρίας, έκανε σωστή εκτίμηση των δυνατοτήτων της ομάδας και των προοπτικών ανάπτυξης της ποδοσφαιρικής οικονομίας. Έτσι κατάφερε με υπομονή και συγκεκριμένο μακροχρόνιο σχέδιο να δημιουργήσει ένα ισχυρό brand name, το οποίο όμως δεν μπόρεσε να ανανεωθεί και να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και στο «τσουνάμι» της οικονομικής κρίσης.
Η ομάδα-επιχείρηση δεν καταστράφηκε, αλλά χρειάζεται... restart και φυσικά νέο λειτουργικό πρόγραμμα. Νέο προσανατολισμό, που θα παίρνει υπόψη του τα οικονομικά δεδομένα. Και φυσικά χρηματοδότηση, αν επιδιώκει να συναγωνιστεί την Παρί. Στο γαλλικό ποδόσφαιρο το γερό μπάσιμο των Αράβων με βραχίονα το Al Jazeera θα φέρει περισσότερα χρήματα, αλλά η διαφορά από τους Άγγλους θα μεγαλώνει ακόμη περισσότερο. Αιτία είναι η νέα τριετής συμφωνία πώλησης τηλεοπτικών δικαιωμάτων που θα φέρνει στα ταμεία των αγγλικών ομάδων ένα ποσό 70% μεγαλύτερο από εκείνο της τωρινής συμφωνίας που λήγει του χρόνου. Σε αυτή τη συμφωνία, όμως, υπάρχουν πολλά απίθανα σημεία που δεν είναι ευρέως γνωστά.
Χρήματα από παντού
Από τα 7 πακέτα προσφορών που βγήκαν σε δημοπρασία, στην οποία πήραν μέρος και οι Άραβες του Al Jazeera για πρώτη φορά, τα 5 εξασφάλισε το SKY του Μέρντοχ και 2 η BT-British Telecom, η εταιρεία τηλεφωνίας. Το SKY για μία τριετία εξασφάλισε 348 παιχνίδια αντί του ποσού των 6.551.724 ανά παιχνίδι.
Η ΒΤ εξασφάλισε για την τριετία 2013-16 ένα σύνολο 114 παιχνιδιών αντί του ποσού των 6.473.684 ανά παιχνίδι. Τα νούμερα φέρνουν ίλιγγο, καθώς αποκαλύπτουν και την απόσταση που δημιουργείται στον ανταγωνισμό ανάμεσα στις ομάδες σε ευρωπαϊκό πλέον επίπεδο. Η ανάλυση των στοιχείων της προηγούμενης συμφωνίας του SKY, αυτή που λήγει του χρόνου, δείχνει ότι πλήρωνε για τα δικαιώματα 541 εκατομμύρια στερλίνες τον χρόνο.
Το εκπληκτικό στοιχείο της συμφωνίας αφορά τα έσοδα του SKY. Από τα 55.000 κλαμπ και παμπ που υπάρχουν στη Βρετανία, τα 20.000 έχουν συνδρομή σε κάποιο από τα 26 διαφορετικά πακέτα. Ο μέσος όρος της ετήσιας συνδρομής φτάνει τις 15.000 στερλίνες, δηλαδή το SKY βγάζει 300 εκατομμύρια τον χρόνο ΜΟΝΟ από τα πακέτα που πουλάει στις παμπ και στα κλαμπ.
Σ’ αυτό το ποσό αν κάποιος προσθέσει τα έσοδα από ξενοδοχεία, γυμναστήρια, τα έσοδα από διαφημίσεις στη διάρκεια των αγώνων και το αποκλειστικό σπόνσορσιπ με τη Ford, τα έσοδα φτάνουν τα 400 εκατομμύρια τον χρόνο πριν καν πουληθεί κάποια συνδρομή σε μεμονωμένους χρήστες.
Η εκτόξευση συνεχίζεται
Σε ό,τι αφορά τους μεμονωμένους συνδρομητές, το SKY έχει περίπου 10 εκατομμύρια συνδρομητές στη Βρετανία και από αυτούς 7 εκατομμύρια έχουν το ποδοσφαιρικό πακέτο. Αυτό σημαίνει μία συνδρομή τουλάχιστον 500 στερλινών τον χρόνο, ποσό που μεταφράζεται σε 3,5 δισ. στερλίνες ετησίως! Έσοδα, φυσικά. Καταλαβαίνει λοιπόν κάποιος ότι το SKY κερδίζει πολύ περισσότερα από όσα και το ίδιο θέλει να κάνει και η ΒΤ που θα συνοδεύει με ποδόσφαιρο τα πακέτα τηλεφωνίας και Διαδικτύου που θα προσφέρει. Σε ό,τι αφορά τις ομάδες, το 70% της αύξησης των εσόδων δεν περιλαμβάνει τα έσοδα από την πώληση των δικαιωμάτων σε τρίτες χώρες. Με την τωρινή συμφωνία οι ομάδες εισέπραξαν 1,437 δισ. στερλίνες και με τη νέα, που θα περιλαμβάνει χωριστές συμφωνίες ανά γεωγραφική περιφέρεια του πλανήτη, θεωρείται σίγουρο ότι θα καταφέρουν να τα διπλασιάσουν, τουλάχιστον. Πώς να τους συναγωνιστείς μετά;
ΠΗΓΗ: Sportday