Έναν χρόνο πίσω, ο Κύπριος προπονητής Πάμπος Χριστοδούλου πήρε την έγκριση της Αθλητικής Ενωσης Λεμεσού για να εκτελέσει το φιλόδοξο σχέδιό του, να σχηματίσει ρόστερ με ποδοσφαιριστές από την Β’ και την Γ’ Πορτογαλίας, εμπλουτισμένο από ποδοσφαιριστές που είχε φέρει τα προηγούμενα χρόνια από αυτή την αγορά στην Κύπρο και να διαγωνιστεί στο πρωτάθλημα.

Το πείραμα δεν αποδείχθηκε απλώς επιτυχημένο, αλλά αρκετό για να δώσει στην ΑΕΛ το πρωτάθλημα Κύπρου μετά από 43 χρόνια.

Σαν να εμπνεύστηκαν από μια ιστορία που πιθανόν να μην γνωρίζουν καν, ο Γιάννης Αλαφούζος και οι συνεργάτες του αποφάσισαν να κάνουν ένα αντίστοιχο πείραμα στον Παναθηναϊκό με τον Ζεσουάλδο Φερέιρα.

Έκριναν ότι ο Ζέκα και ο Κουίνσι ήταν ικανοποιητικά πρώτα δείγματα για το «μάτι» και τις «άκρες» που διαθέτει στην αγορά ο Πορτογάλος προπονητής, του πρότειναν επέκταση συμβολαίου μέχρι το 2014 και του έδωσαν το ελεύθερο να διαλέξει τσάμπα ποδοσφαιριστές από την πορτογαλική, αλλά και από όποια άλλη αγορά, για να συναρμολογήσει ένα ρόστερ που θα είναι κράμα των φτηνών επιλογών του, των όποιων έμπειρων και ποιοτικών ποδοσφαιριστών παραμείνουν και των πιτσιρικάδων που θα προβιβαστούν από την ακαδημία.

Δεν έχω ιδέα πώς έφτασε σε αυτή την επιλογή ο Παναθηναϊκός, δηλαδή αν σκάλισε το παρελθόν του Ζεσουάλδο προτού του δώσει τα κλειδιά. Η ιστορία του Φερέιρα όμως δικαιολογεί σε μεγάλο βαθμό αυτή την επιλογή. Ειδικά αυτό που έκανε στην Μπράγκα, εκεί όπου κατάφερνε να διακρίνει το ταλέντο σε ποδοσφαιριστές, τους οποίους αποκτούσε και έβαζε σε διαδικασία εξέλιξης και ωρίμανσης με επιτυχία.

Οι Πορτογάλοι λένε ότι κάπως έτσι ο Φερέιρα απέκτησε την αναγνώριση της αγοράς, με συνέπεια να αποκτήσει και καλές διασυνδέσεις, οι οποίες του εξασφαλίζουν εγκαίρως μια καλή πληροφορία για έναν ποδοσφαιριστή που ανθίζει. Κάπως έτσι ο Ζεσουάλδο μπήκε στη λίστα των τηλεφωνημάτων που κάνει ή τουλάχιστον έκανε ο πρόεδρος της Πόρτο προτού πάρει την απόφαση να επενδύσει πάνω σε έναν εξελίξιμο ποδοσφαιριστή.

Τι σόι ποδοσφαιριστές είναι οι τρεις πρώτοι που φέρνει αυτή την εποχή στην Αθήνα ο Ζεσουάλδο, σύμφωνα με τους εκτιμητές της πορτογαλικής αγοράς;

Ο Πάπε Σο είναι ένα τυπικό «νέος Πατρίκ Βιεϊρά» αφρικανικό προϊόν, που δεν έχει ποιοτική ομοιότητα με τον Βιεϊρά. Μεγάλες φυσικές δυνάμεις, μέτρια τεχνική κατάρτιση, προβληματικός δημιουργικά με την μπάλα, ταιριαστός περισσότερο σε ομάδες που αμύνονται, όπως η Ακαδέμικα, απρόσεκτα μαρκαρίσματα που φέρνουν κόκκινη κάρτα επειδή δεν ελέγχει τη δύναμή του. Στην περιγραφή ακούγεται σαν μια μικρότερου κόστους επιλογή Σιμάο.

Ο Αντρέ Πίντο είναι ένας καλός, γερός, νεαρός αμυντικός με καλή νοοτροπία και αντίληψη για το ποδόσφαιρο, με καλή εκπαίδευση. Δεν έχει δουλέψει όσο θα έπρεπε το σώμα του και γι’ αυτό δεν έχει ακόμη εξελιχθεί τόσο όσο θα περίμενε η Πόρτο, αλλά οι Πορτογάλοι περιμένουν ότι θα εξελιχθεί σε έναν πολύ καλό αμυντικό.

Ο Ιμπραχίμ Σισοκό δεν άφησε τους Πορτογάλους να σχηματίσουν ολοκληρωμένη άποψη, διότι έμεινε λίγο. Πρόλαβε όμως να κερδίσει εντυπώσεις, και ως φουλ μπακ και ως winger, μολονότι δεν έβαλε γκολ, και να βάλει το όνομά του σε δημοσιεύματα που κατέγραψαν το ενδιαφέρον της Τότεναμ, της Μαρσέιγ, φυσικά των Πόρτο και Μπενφίκα, προτού μεταναστεύσει στη Γερμανία.

Χωρίς λεφτά, δεν θα περίμενε κανείς από τον Φερέιρα καλύτερων προδιαγραφών επιλογές. Ο Παναθηναϊκός μπορεί πράγματι να βάλει στην πλάτη του Πορτογάλου την προσδοκία να εκπαιδεύσει και να εξελίξει ποδοσφαιριστές, να δημιουργήσει υπεραξίες από τις οποίες το κλαμπ θα βγει, προοπτικά, ωφελημένο. Δεν μπορεί όμως, κι είναι ξεκάθαρο αυτό ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Φερέιρα, να βάλει στην πλάτη του προπονητή την απαίτηση του πρωταθλητισμού, δηλαδή κυρίως την κατάκτηση του τίτλου.

Διότι αυτό αφενός δεν το έχει ξανακάνει ο Φερέιρα και αφετέρου δεν μπορεί ούτε να το εγγυηθεί ούτε να το αναλάβει ως ευθύνη. Θα προσπαθήσει να φτιάξει ομάδα με προοπτική, με εξελίξιμους ποδοσφαιριστές. Όχι ομάδα που θα πάει για τίτλο.

ΠΗΓΗ: Sport-fm.gr