Στον Παναθηναϊκό το πόσα διαρκείας θα διατεθούν είναι το μυστήριο του καλοκαιριού: μην ξεχνάτε ότι στην τιμή τους έχει προστεθεί και το τίμημα για να γίνεις μέλος της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας». Το πιθανότερο είναι και τα διαρκείας των «αιωνίων» να είναι πεσμένα. Των υπολοίπων θα είναι σίγουρα.

Στην ΑΕΚ και στον ΠΑΟΚ, παρά τις εκκλήσεις, δεν φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον για τα διαρκείας. Από τους οπαδούς της ΑΕΚ η διοίκηση ζητάει μια τυφλή υποστήριξη σε μία ομάδα που για την ώρα δεν υπάρχει. Μεταξύ των οπαδών του ΠΑΟΚ φαίνεται να υπάρχει έλλειψη ενθουσιασμού: οι λόγοι είναι διαφορετικοί –το αποτέλεσμα το ίδιο. Οι διοικούντες απογοητεύονται, αφού πόνταραν σε αυτό το φρέσκο χρήμα για να κλείσουν τρύπες ή να κάνουν μεταγραφές. Αλλο αν εγώ πιστεύω πως και τα διαρκείας είναι ένας από τους λόγους που καταστράφηκε το πρωτάθλημά μας τα τελευταία χρόνια.

Σκορπάω

Το 2004 η ΑΕΚ είχε πουλήσει πάνω από 20.000 διαρκείας –το ίδιο και ο ΠΑΟΚ έναν χρόνο μετά. Το 2008 η ΑΕΚ έφτασε τα 25.000, ενώ ο ΠΑΟΚ έκανε τους είκοσι χιλιάδες οπαδούς του και μικρομετόχους, αφού οι κάτοχοι των διαρκείας καλούνταν να καλύψουν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Το καλοκαίρι του 2010 ο ΠΑΟ πούλησε πάνω από 30.000, έχοντας στα πανιά του τον ούριο άνεμο της κατάκτησης του νταμπλ. Αυτά τα νούμερα σημαίνουν πολύ απλά ότι οι συγκεκριμένες ομάδες, σήμερα καταχρεωμένες, είχαν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν τη σεζόν προεισπράττοντας από τον κόσμο τους ποσά που ξεπερνούσαν τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Τι τα έκαναν; Τα κατασπατάλησαν, γιατί τα μάζεψαν εύκολα! Αντί να τα βάλουν στην άκρη για να βγει ο χειμώνας, κι αντί να τα αυγατίσουν έστω σε προθεσμιακές καταθέσεις, τα σκόρπιζαν όλα πριν μπει ο Σεπτέμβριος.

Ρεκόρ

Από το 2005 και έπειτα κάθε ρεκόρ πώλησης διαρκείας εισιτηρίων το ακολουθούσαν ρεκόρ αγοράς ποδοσφαιριστών: αυτά τα δύο πήγαιναν μαζί. Λειτουργώντας σαν να έχουν πάθει φρενίτιδα, οι συγκεκριμένες ομάδες (αλλά και ο Αρης, ο Πανιώνιος επί Κωνσταντίνου Τσακίρη, ακόμα και ο Ηρακλής τον καιρό του Αντώνη Ρέμου και η ΑΕΛ του Κώστα Πηλαδάκη) αγόραζαν καλοκαιριάτικα δεκάδες ποδοσφαιριστές και πλήρωναν τεράστιες προμήθειες σε μάνατζερ. Τα εύκολα χρήματα που έβρισκαν από τον κόσμο καλοκαιριάτικα ξοδεύονταν ακατανόητα. Θα θυμόσαστε π.χ. ότι στον διαχειριστικό έλεγχο της ΑΕΚ βρέθηκε ότι ο Ενσαλίβα κόστισε κάποτε τα διπλάσια από όσο είχαν αρχικά συμφωνηθεί. Λιγότεροι γνωρίζετε ότι τα χρήματα που πληρώθηκαν οι ατζέντηδες του Φιλομένο ήταν ανάλογα με αυτά που ο ίδιος έπαιρνε στον έναν χρόνο από τους τρεις του συμβολαίου του! Ελάχιστοι θυμούνται ότι ο Ηρακλής έκανε την τελευταία χρονιά του Ρέμου δώδεκα μεταγραφές, ότι ο Πανιώνιος έφτασε κάποτε να έχει 36 ποδοσφαιριστές, ότι η ΑΕΛ το καλοκαίρι πριν υποβιβαστεί, όταν το ΑΕL F.C. Arena ήταν από μόνο του ο ωραιότερος λόγος για να πάρεις διαρκείας, γέμισε πανάκριβους μισθοφόρους. Οσο πιο πολλά ήταν τα χρήματα από τα διαρκείας τόσο μεγαλύτερες οι τρέλες: τη χρονιά που ο ΠΑΟΚ έκανε το ρεκόρ, τα χρήματα ξοδεύτηκαν για τον Γκοβού, τον Πλεσί και τον Γκαρσία, που και οι τρεις μαζί μπορεί να έπαιξαν λιγότερα ματς από αυτά που έδωσε πέρυσι ο Μαρίνος!

Σπατάλη

Σαν να μην έφτανε αυτή η σπατάλη, συνέβαινε και κάτι ακόμα χειρότερο: οι ομάδες, βέβαιες ότι έχουν εξαντλήσει τα έσοδα από εισιτήρια, αδιαφορούσαν εντελώς για το ποδόσφαιρο που έπαιζαν! Ετσι αντί οι εμφανίσεις τους να είναι οι «κράχτες» που θα τραβούσαν κόσμο, καταντούσαν, τις πιο πολλές φορές, αγγαρείες που γίνονταν στο όνομα μιας νίκης: όχι τυχαία η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ, ο ΠΑΟ, η ΑΕΛ, ακόμα ακόμα κι ο Πανιώνιος έπαιξαν το χειρότερο ποδόσφαιρο τις χρονιές που ο κόσμος τους στήριξε μαζικά το προηγούμενο καλοκαίρι! Ετσι φτάσαμε να καταγράφουμε το απίθανο: να είναι κανόνας οι κάτοχοι των διαρκείας να μην πηγαίνουν στο γήπεδο. Οι άνθρωποι ένιωθαν καλά με τη συνείδησή τους, αλλά δεν άντεχαν την ταλαιπωρία: εκτός από την αγάπη υπάρχει και η αισθητική.

Υποχρέωση

Φέτος η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ, ο Αρης δεν πουλάνε πολλά διαρκείας. Τα λεφτά δεν περισσεύουν σε κανέναν κι ο κόσμος τους κουράστηκε από το κακό θέαμα. Αλλά κόσμος υπάρχει και οι ομάδες αυτές έχουν μια υποχρέωση να τον ξανακερδίσουν. Μιλάμε για υποχρέωση διαρκείας...

Επιστροφές

Παίζοντας το καλύτερο τένις του τα τελευταία τρία χρόνια, ο Ρότζερ Φέντερερ «καθάρισε» στον ημιτελικό του Γουίμπλεντον τον Νόβακ Τζόκοβιτς και έφτασε στον τελικό για να γράψει ιστορία. Ο Σκωτσέζος Αντι Μάρεϊ, πρώτος Βρετανός που φτάνει στον τελικό του λονδρέζικου ΟPEN εδώ και κάτι ντουζίνες χρόνια, προσπάθησε να βραχυκυκλώσει τον Ελβετό που κυνηγούσε με όλο του τον ενθουσιασμό την επιστροφή του στο νούμερο 1 του κόσμου, τον 7o τίτλο του στο Λονδίνο και φυσικά το 17o Γκραν Σλαμ τουρνουά της καριέρας του. Ο Φέντερερ έμοιαζε για μια στιγμή ανυπόφορος στο ραντεβού με την ιστορία, όταν όμως ηρέμησε δεν υπήρξε ματς: όπως το 2003 και το 2005 με αντίπαλο τότε τον Ρόντινγκ, ο Φέντερερ γύρισε το εις βάρος του 0-1, κέρδισε με 3-1 και κάθισε ξανά στον θρόνο κι έφτασε τις 286 εβδομάδες στην κορυφή, σπάζοντας το ρεκόρ του Σάμπρας! Εναν μήνα πριν κλείσει τα 31 του ο Φέντερερ πέτυχε την απόλυτη επιστροφή, σκορπώντας ανατριχίλες.
Το 2012 είναι έτος επιστροφών. Μία μέρα πριν από τον Ελβετό ξανακέρδισε το Γουίμπλεντον η Σερένα Γουίλιαμς: και η δικιά της νίκη ήταν μία επιστροφή. Φέτος είχαμε ακόμα την επιστροφή της Μάντσεστερ Σίτι και της Ρεάλ Μαδρίτης, την επιστροφή της Γιουβέντους, την επιστροφή του Ίβκοβιτς και του μπασκετικού Ολυμπιακού. «Επιστροφή» συνιστά και η μεγάλη σεζόν του Αλόνσο στη F1 και το σπουδαίο τουρνουά που έκανε ο ξεχασμένος Αντρέα Πίρλο στο Euro, και το δαχτυλίδι του ΛεΜπρον Τζέιμς στο NBA, και φυσικά η επική καταξίωση του Ντρογκμπά στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η ιστορία μοιάζει να κλείνει τους λογαριασμούς της με όλους τους μεγάλους κι εγώ αρχίζω ν’ ανησυχώ μήπως έχουν δίκιο οι Μάγιας και έρχεται το τέλος του κόσμου...

Παραιτήθηκε

Με επιστολή του στον πρωθυπουργό παραιτήθηκε ο (πρώην πλέον) υφυπουργός Εργασίας κ. Νίκος Νικολόπουλος. Στην επιστολή του ο βουλευτής Αχαΐας δηλώνει ότι στις συζητήσεις με την τρόικα δεν τηρήθηκε η γραμμή που προεκλογικά είχε εξαγγείλει η Ν.Δ. Μπορεί να έχει και δίκιο, και όντως τα πράγματα να έγιναν έτσι. Το βέβαιο είναι ότι όταν έχεις εξασφαλισμένη θέση στη «Δίκη» του Κυριάκου Θωμαΐδη, στην οποία ο κ. Νικολόπουλος είναι μόνιμος θαμώνας (κάτι ανάμεσα σε εισαγγελέα και ένορκο...), το (υφ)υπουργιλίκι δεν σου λέει και πολλά...

ΠΗΓΗ: Sportday