Η συγκρότηση της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου του Νταρφούρ με το όνομα Darfur United είναι πλέον γεγονός και τον περασμένο μήνα έδωσε και τα πρώτα παιχνίδια της σε τουρνουά στο Κουρδιστάν. Η συγκεκριμένη διοργάνωση στην αυτόνομη περιοχή του βορείου Ιράκ φιλοξένησε Εθνικές Ομάδες μη αναγνωρισμένες στα καταστατικά της FIFA και για την 16μελή αποστολή του Νταρφούρ μπορεί τα αποτελέσματα να ήταν αρνητικά, ωστόσο η χαρά της συμμετοχής ήταν για αυτούς αρκετή, παίζοντας ποδόσφαιρο για πρώτη φορά στη ζωή τους σε χλοοτάπητα.
«Γνωρίσαμε ήττες ωστόσο αυτό δεν είναι κάτι που μας απασχολεί. Ήρθαμε απλά για να εκπροσωπήσουμε το Νταρφούρ. Είμαι πολύ περήφανος που γράφουμε ιστορία για τους ανθρώπους του», ανέφερε ο αρχηγός της ομάδας Σουλεϊμάν Αντάμ Μπούρμα. Το ταξίδι μέχρι το Κουρδιστάν ήταν μία μικρή Οδύσσεια για την αποστολή της Εθνικής η οποία ξεκίνησε από το Τσαντ, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών ζουν 270,000 πολιτικοί πρόσφυγες από το Σουδάν, στην πλειοψηφία τους προερχόμενοι από το Νταρφούρ.
Μάλιστα από το 2003 και μετά εκτιμάται ότι 300,000 άνθρωποι στην περιφέρεια του Νταρφούρ έχουν χάσει τη ζωή τους εξ αιτίας του πολέμου στην αφρικανική χώρα. «Υπήρχαν τρομακτικές δυσκολίες στο συγκεκριμένο εγχείρημα. Ακόμη δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε πως ήρθαμε εδώ. Το οικονομικό ήταν το ένα θέμα. Το άλλο ήταν πως θα βρίσκαμε τον τρόπο να μεταφέρουμε κάθε πρόσφυγα που θα συμμετείχε στην αποστολή, λόγω του ότι δεν διαθέτουν διαβατήρια, από το Τσαντ στην Αιθιοπία, από εκεί στην Τουρκία και έπειτα στο Κουρδιστάν», ανέφερε ο Άγγλος τεχνικός της ομάδας, Μάρκ Χόντσον.
Εμπνευστής αυτής της ιδέας για τη συγκρότηση της Darfur United είναι ο Αμερικανός Γκάμπριελ Στόρινγκ, ο οποίος εργάζεται σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς που παρέχουν βοήθεια σε ανθρώπους που έχουν πέσει θύματα γενοκτονιών ανά την υφήλιο. «Οι προμήθειες φαγητού δεν επαρκούν. Η εστίαση δεν είναι ικανοποιητική και το εκπαιδευτικό σύστημα δεν είναι το κατάλληλο. Δεν υπάρχει ελπίδα στον ορίζοντα. Με τη δημιουργία αυτής της ομάδας προσπαθούμε να αναδείξουμε το θέμα χρησιμοποιώντας το ποδόσφαιρο, ένα άθλημα αγαπητό παγκοσμίως. Επίσης θέλουμε να δώσουμε στους πρόσφυγες κάτι θετικό στη ζωή τους και κάτι για το οποίο θα μπορούν να είναι περήφανοι.
Είναι κάτι παραπάνω από το ποδόσφαιρο», επισημαίνει ο Στόρινγκ. Παράλληλα ο τεχνικός της ομάδας, Μαρκ Χόντσον ευελπιστεί πως το εγχείρημα αυτό πέραν του ότι θα στηρίξει ψυχολογικά τους ανθρώπους, θα λειτουργήσει συνάμα και ως πάτημα για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στις περιοχές όπου έχουν εγκατασταθεί οι πρόσφυγες στο γειτονικό Τσαντ. Αυτό αντανακλάται και στην σκέψη Αμπντελμπασίτ Ομέρ, αμυντικού μέσου της ομάδας του Νταρφούρ, ο οποίος μέσω αυτής της προσπάθειας ατενίζει το μέλλον με ένα διαφορετικό και πιο αισιόδοξο μάτι. «Θέλω όταν γυρίσω πίσω, να δημιουργήσω τη δική μου ομάδα για μικρά παιδιά και να γίνω προπονητής», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
ΠΗΓΗ: othersidefootball.com