Το Forest Pitch είναι ακριβώς αυτό που δηλώνουν οι δύο λέξεις τοποθετημένες η μια δίπλα στην άλλη. Ένα γήπεδο μέσα σε ένα δάσος, στο οποίο θα διεξαχθούν δύο αγώνες την 21η Ιουλίου. Τα δύο ποδοσφαιρικά παιχνίδια, το ένα μεταξύ ανδρών και το άλλο μεταξύ δύο γυναικείων ομάδων, θα παρακολουθήσουν θεατές από την μικρή πόλη του Σέλκιρκ που θα καταφτάσουν στην περιοχή του γηπέδου με λεωφορείο.

Όλοι οι θεατές θα περιτριγυρίζονται από τα δέντρα μιας ιδιωτικής δασικής έκτασης. Γύρω στα 600 δέντρα χρειάστηκε να κοπούν για να δημιουργηθεί αυτό το απίθανο γήπεδο. Το Forest Pitch είναι η συνεισφορά της Σκωτίας στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα και αναμφίβολα έχει καταφέρει να συνδυάσει αρμονικά τον αθλητισμό με την τέχνη.

Πρόκειται για το πνευματικό παιδί του 31χρονου καλλιτέχνη με έδρα το Εδιμβούργο Γκρεγκ Κούλθραντ, ο οποίος εξήγησε τις τρεις πηγές της έμπνευσης του στην εφημερίδα The Journal.

«Γεννήθηκα στη Γερμανία όπου και έζησα μεγάλο μέρος της παιδικής μου ηλικίας επειδή ο πατέρας μου είχε μετατεθεί εκεί δουλεύοντας για την αεροπορία. Όταν ξεκίνησα να παίζω ποδόσφαιρο η ομάδα στην οποία αγωνιζόμουν σε ένα μικρό χωριό είχε έδρα ένα γήπεδο στη μέση ενός δάσους οπότε έπρεπε να περάσω με το ποδήλατο μέσα από το σκοτάδι του δάσους για να πάω στην προπόνηση.

Αυτό αποτέλεσε μια πηγή πολλών θετικών αναμνήσεων για εμένα και τότε το ποδόσφαιρο ήταν ο μόνος τρόπος να κοινωνικοποιηθώ και να γνωρίσω άλλα παιδιά στη Γερμανία. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το ότι όταν επέστρεψα στη Σκωτία έπαιζα ποδόσφαιρο στη Γλασκόβη σε ένα μέρος το οποίο λέγεται Κάθκιν Πάρκ.

Είναι ένα τσιμεντένιο αμφιθέατρο και όταν έπαιζα εκεί τρία μεγάλα δέντρα μεγάλωναν μέσα από το τσιμέντο. Αυτό ήταν ένα πολύ ατμοσφαιρικό μέρος να παίζει κανείς ποδόσφαιρο και αυτή η ανάμνηση έμεινε μαζί μου. Το τελευταίο πράγμα που βοήθησε στο να κατεβάσω την ιδέα ήταν ένα ταξίδι από το Λονδίνο στο Εδιμβούργο. Καθώς κοιτούσα από το αεροπλάνο όταν περνούσαμε τα σύνορα είδα αυτές τις φυτείες των ελάτων που είχαν τοποθετηθεί σε γεωμετρικά σχήματα. Ήταν ξεκάθαρο ότι δεν ήταν φυσικά και πως τα είχανε φυτέψει. Εκεί άρχισα να σκέφτομαι για τους διαδρόμους που δημιουργούνται ανάμεσα από τα δέντρα».

Η ιδέα για ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι σε ένα δάσος άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά, ενώ λίγο αργότερα το Συμβούλιο των Τεχνών άρχισε να δέχεται προτάσεις για project αναφορικά με την Πολιτισμική Ολυμπιάδα. Για τον Γκρεγκ Κούλθραντ αυτό αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία να πραγματοποιήσει το όνειρο του για έναν ποδοσφαιρικό αγώνα αντισυμβατικό και σε ένα προσωρινό γήπεδο.

Εμπνευσμένος από το διάλογο που έχει ξεκινήσει στην Βρετανία για κάποιους αθλητές, που αν και δεν γεννήθηκαν στην χώρα θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, ο Κούλθραντ αποφάσισε ότι οι τέσσερις ομάδες θα απαρτίζονται από άνδρες και γυναίκες που απέκτησαν βρετανική υπηκοότητα από το 2000 και μετά και έχουν εγκατασταθεί στη Σκωτία.

Οι Σκωτσέζοι της νέας χιλιετίας θα έχουν τη δυνατότητα για μια ημέρα να γευτούν πως είναι να είσαι ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στη μέση ενός δάσους. Ο Κούλθραντ δε δυσκολεύτηκε καθόλου στην εύρεση φιλόδοξων ποδοσφαιριστών ενώ οι ομάδες έχουν στο δυναμικό τους μετανάστες από τις Ρωσία, Ιράν, Αφγανιστάν, Νέα Ζηλανδία, Καναδά, Νιγηρία και ΗΠΑ.

Την προπόνηση όλων των συμμετεχόντων έχει αναλάβει η οργάνωση Street Soccer ενώ οι εμφανίσεις που θα φορεθούν την ημέρα των αγώνων έχουν σχεδιαστεί από παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο στη Σκωτία. Για όλους όσους θα αγωνιστούν αλλά και για τους 1,000 θεατές που αναμένεται να δώσουν το παρόν η 21η Ιουλίου θα αποτελέσει μια σπάνια και αξέχαστη εμπειρία.

Μετά τη διεξαγωγή των αγώνων και την απονομή των τροπαίων, τα οποία έφτιαξε ο ίδιος ο Κούλθραντ από ξύλο κάνοντας χρήση των δέντρων που έχουν κοπεί, η ανάμνηση του αγώνα θα ενσωματωθεί στο τοπίο. Αν και το μεγαλύτερο μέρος του αγωνιστικού χώρου θα εξαφανιστεί όταν βγουν καινούρια έλατα, κάποια δέντρα θα φυτευτούν με σκοπό να διατηρηθεί ένα παράξενο σχήμα ποδοσφαιρικού γηπέδου σε ένα σημείο που κανείς δεν θα το περίμενε.