«για να τη χρησιμοποιεί ο αμερικανικός στρατός για να μεταφέρει στρατεύματα στη βόρειο Ελλάδα» και δεν θα την έπεφτε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, γιατί από σήμερα η τηλεόραση θα εκπέμπει με ψηφιακό σήμα; Δεν υπήρχε περίπτωση κάποιος να μην το κάνει, αφού υπάρχει και παράδοση. Στα τέλη του '70, την εποχή που η τηλεόραση από ασπρόμαυρη γινόταν έγχρωμη, πάλι την είχαν πέσει στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, επειδή ήθελε να χρησιμοποιήσει SECAM, αφού «το είχε υποσχεθεί στον φίλο του τον Ζισκάρ ντ' Εστέν» στη διάρκεια της δικτατορίας που έμενε στο Παρίσι.

Δεν λέω, από τα έργα και τις τεχνολογικές αλλαγές κατά καιρούς πολλοί έχουν κονομήσει. Για παράδειγμα, η ιστορία με τις εσωτερικές πόρτες των ασανσέρ που γίνανε υποχρεωτικές πριν από κάτι χρόνια είναι σκανδαλώδης. Αλλού τις βάλανε και τις χρησιμοποιούν, αλλού δεν τις βάλανε καθόλου και αλλού τις βάλανε, είδανε τι παπαριά έχουν κάνει και τις μπλοκάρανε να μη δουλεύουν. Και για την τρίτη κατηγορία δεν αναφέρομαι σε κάποιον «Ταρζάν» διαχειριστή πολυκατοικίας, αλλά σε αστυνομικό τμήμα που τα τελευταία τρία χρόνια η εσωτερική πόρτα του ασανσέρ υπάρχει για διακόσμηση. Η σχέση όμως αστυνομίας και ασανσέρ είναι καταραμένη.

Δεν ξέρω αν ο Δένδιας έχει επισκεφθεί τη ΓΑΔΑ, αλλά και να το έχει κάνει, είμαι σίγουρος ότι προτού φτάσει το αυτοκίνητό του είχε δοθεί το σήμα να έχουν το ασανσέρ έτοιμο. Αν κάποιο πρωί πάει αιφνιδιαστικά θα δει το εξής φαινόμενο. Ανθρώπους να περιμένουν για τρία και πέντε λεπτά να πάρουν το ασανσέρ. Γιατί κάποιοι από τους θαλάμους λειτουργούν, κάποιοι όχι και όλοι μαζί είναι κατασκευασμένοι τη δεκαετία του 70, όταν κατασκευαζόταν και η ΓΑΔΑ, και από τότε παρά τη βαριά χρήση που είχαν δεν αντικαταστάθηκαν. Θα μου πεις, «σιγά μην έσταξε η ουρά του γαϊδάρου, που κάποιοι αστυφύλακες και επισκέπτες χρειάζεται να περιμένουν μερικά λεπτά». Και θα σου απαντήσω, αν σταματήσεις να το βλέπεις έτσι και το δεις σε εργατοώρες, μπορεί να σημαίνει 50 μισθούς τον μήνα, εκτός από τις χαμένες εργατοώρες των επισκεπτών.
Επειδή με την ουρά του γαϊδάρου πλακώθηκα στις παροιμίες, να συνεχίσω με μια άλλη. Είναι πιο εύκολο να βρεις ασανσέρ σε δημόσια υπηρεσία να πηγαίνει γρήγορα, από το να βρεις βουβάλι με άσπρο κώλο που λένε και στη Βραζιλία. Τρίζουν, πάνε δεξιά αριστερά, οι πόρτες τους θέλουν μισό λεπτό για να κλείσουν και επειδή είναι collect χρειάζεται ο διπλός χρόνος.

Ενα επιχείρημα γιατί πρέπει να επανεξετάσουμε το δικαίωμα της ψήφου σε όλους είναι τα ασανσέρ. Δύο κουμπάκια έχουν τα καψερά και το ένα έχει βελάκι που δείχνει κατά πάνω και το άλλο βελάκι κατά κάτω. Πας πάνω πατάς το πρώτο, πας κάτω το δεύτερο. Ελα όμως που για τον μισό ελληνικό πληθυσμό αυτό είναι άσκηση πυρηνικής φυσικής. Πατάνε και τα δύο βελάκια, οπότε το ασανσέρ σταματάει και κάποιος τρόμπας σε ρωτάει «επάνω πάτε;». Του απαντάς «πάνω πάω», οπότε είτε λέει «δεν πειράζει» και μπαίνει μέσα και κάνετε βόλτα είτε λέει «α» και κοιταζόσαστε μέχρι η πόρτα να κλείσει.



Έτσι βγαίνουν τα λεφτά…

«Υπάρχει έστω και ένας Ελληνας που να μην ξυπνάει το πρωί και να σκέφτεται «μήπως η ΕΡΤ σήμερα έκλεισε;». Και αν δεν υπάρχει –που δεν υπάρχει–, τη στιγμή που αυτός ο Ελληνας πατάει το κουμπί της τηλεόρασης και βλέπει με ανακούφιση την ΕΡΤ να εκπέμπει, δεν αναλογίζεται ότι αν κλείσει το πρώτο κρατικό κανάλι –και το δεύτερο και το τρίτο και της Βουλής– μαζί του θα σταματήσει να υπάρχει ελληνικός πολιτισμός; Και όταν το αναλογιστεί, δεν τρέχει στα γραφεία της ΔΕΗ για να δώσει –στα χέρια του Φωτόπουλου αν είναι δυνατόν– όχι μόνο τα 4,25 της συνδρομής, αλλά το ποσόν επί τέσσερα, να έχουν να ζουν τα κρατικά κανάλια που ξέρουμε ότι τα χρειαζόμαστε και σίγουρα θα μας λείψουν. Και το ξέρουμε, γιατί κάθε φορά που έχουν απεργία τα κανάλια όλοι διαμαρτύρονται για την απουσία τους».

Αν είχε γράψει έτσι το κείμενο ο Πάσχος Μανδραβέλης, καμιά επιτροπή δεν θα τον διέγραφε για τρεις μήνες από την ΕΣΗΕΑ, αλλά αντί να το γράψει politically correct το έγραψε έτσι: «Αλήθεια! Πήρε κανείς είδηση ότι εδώ και μία εβδομάδα δεν έχουμε ΕΡΤ; Ελειψε σε κανέναν όχι μόνο η ΕΤ1 (για την οποία κλαίνε πολλοί ότι σαν κλείσει θα χαθεί ο ελληνικός πολιτισμός), αλλά και η ΝΕΤ και η ΕΤ3; Βεβαίως όλοι συνεχίζουμε αγόγγυστα να πληρώνουμε 4,25 ευρώ μηνιαίως για υπηρεσίες που δεν ξέρουμε αν χρειαζόμαστε, αλλά σίγουρα δεν μας λείπουν. Διότι αν μας ενδιέφεραν οι εκπομπές των κρατικών καναλιών, θα υπήρχε κάποια διαμαρτυρία για την έλλειψή τους. Θα κουνιόταν έστω ένα φύλλο στη δημόσια σφαίρα». Για αυτό του ξηγήθηκαν μια προσωρινή διαγραφή και καλά να πάθει.
Και ξέχασε να γράψει ότι η ΕΡΤ είναι από τις επικερδείς επιχειρήσεις του Δημοσίου. Εχει 299 εκατ. έσοδα από το τέλος και 30 από άλλες πηγές, ενώ έχει μόλις 242 εκατ. έξοδα. Και προσέξτε. Αν το τέλος πάει δεκάρικο, η ΕΡΤ θα βγάζει 100 εκατομμύρια τον χρόνο. Και γιατί μόνο η ΕΡΤ; Γιατί να μη βάλουν και για τον ΟΣΕ ένα δεκάρικο και ένα για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να έχουν και αυτά κέρδος; Ετσι, βρε, βγαίνουν τα λεφτά, αλλά πού να αφήσει η τρόικα να σηκώσουμε κεφάλι...

 

ΠΗΓΗ: Sportday