Παρότι 35 ετών, ο «Σέβα» έδειξε στα ματς της χώρας του, που συνδιοργάνωσε το πρόσφατο Euro με την Πολωνία, ότι η τέχνη δεν ξεχνιέται, σκοράροντας δύο γκολ στο 2-1 με τη Σουηδία στο «σπίτι» του. Το γήπεδο Ολιμπίσκι του Κιέβου. Λατρεύτηκε στην Ντιναμό και τη Μίλαν, έγινε σύμβολο και αρχηγός. Πλέον όμως καλείται να αγωνιστεί σε ένα χώρο όπου το ταλέντο και η κλάση δεν αρκούν. Οι «αμυντικοί» δεν τιμωρούνται με κόκκινες κάρτες για μαρκαρίσματα κάτω από τη ζώνη.
Ο Τζόναθαν Ουίλσον εξιστορεί στον Guardian την ιστορία του χωρίς αχρείαστα στοιχεία. Η μετάβαση από την αχανή ουκρανική επαρχία στη ζωή της μεγαλούπολης έγινε σε ηλικία μόλις 3 ετών. Ο μικρός ήδη από μωρό έδειχνε συμπάθεια σε παιχνίδια με μπάλα, ενώ μεγάλωνε στο μικρό χωριό Ντβιρκιβσκίνα, 60 χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου. Ωστόσο, η δουλειά του πατέρα του, που ήταν αξιωματικός στον στρατό, ανάγκασε την οικογένεια να μετακινηθεί στην πρωτεύουσα και οι αλάνες του χωριού αντικαταστάθηκαν από τα σοκάκια της πόλης. Ο προπονητής των νέων της Ντιναμό Κιέβο, Ολεκσάντρ Σπάκοβ, τον εντόπισε σε ματς μεταξύ συνοικιών. Καμία φορά τα λουλούδια, ανθίζουν και σε ακατάλληλες συνθήκες.
Ο πατέρας του ήθελε να ενταχθεί στο στρατό, αλλά ο Σπάκοβ τον έπεισε ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να τον κρατήσει σε φόρμα μέχρι να φορέσει στολή. Προσπάθησε να μπει στο τμήμα Φυσικής Αγωγής του Πανεπιστημίου του Κιέβου, αλλά «κόπηκε» σε κάποια τεστ. Η Ντιναμό, ωστόσο, τον ενέταξε στην ομάδα της. Έκανε ντεμπούτο σε ηλικία 18 ετών, σε μια εκτός έδρας αναμέτρηση με την Σαχτάρ Ντόνετσκ στις 8 Νοεμβρίου του 1994. Η ομάδα του κέρδισε 3-1. Η κλάση του φάνηκε αμέσως. Κέρδισε πέντε τίτλους σε ισάριθμες χρονιές του στη Ντιναμό και πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις στο Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στη Μπαρτσελόνα την σεζόν 1997-98 και την Ρεάλ Μαδρίτης την επόμενη. Κέρδισε το Τσάμπιονς Λιγκ και το Σκουντέτο με την Μίλαν, πριν πάει στην Τσέλσι. Εκεί, όπου όλα ξεκίνησαν να παίρνουν λάθος δρόμο.
Ήταν σαν όλα να στράφηκαν εναντίον του εκείνη την περίοδο, καθώς μέχρι στιγμής η καριέρα του δεν είχε συναντήσει εμπόδια. Τραυματίστηκε τον Μάρτιο, αλλά επέστρεψε εσπευσμένα για το Παγκόσμιο Κύπελλο, χωρίς να είναι απόλυτα έτοιμος. Ήταν το πρώτο μεγάλο τουρνουά που θα έπαιρνε μέρος. Ήταν η πρώτη φορά που δεν είχε γεμάτη σεζόν, ενώ η εντατική δουλειά δεν του επέστρεψε να ξεκουραστεί. Παράλληλα, πήγαινε σε μια ομάδα όπου ο προπονητής της δεν τον ήθελε και όπως είχε πει ο πρώην επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άντρεϊ Καντσέλκις, η δεύτερη μεταγραφή μπορεί να αποδειχθεί πιο δύσκολη από την πρώτη.
Μια επιστροφή πίσω στην Μίλαν και ο κύκλος έκλεισε όπως άρχισε, στην Ντιναμό Κιέβου. Στην πραγματικότητα, έκλεισε ακριβώς όπως άρχισε, αφού τελευταίο του ματς ήταν στο Ντόνετσκ, όπως και στο ντεμπούτο του, μόνο που αυτή το φορά έχασε. Η Αγγλία κέρδιζε 1-0 την Ουκρανία και προκρινόταν. Το Κίεβο ήταν αυτό άλλωστε που τον «έφτιαξε», ο θρυλικός Βαλερί Λομπανόφσκι δούλεψε μαζί του για να ενσαρκώσει την έννοια του «ολοκληρωμένου ποδοσφαιριστή». Ήταν ευέλικτος, προσαρμοστικός, ο πιο πλήρης επιθετικός μετά τον Φαν Μπάστεν, σύμφωνα με τον Ουίλσον.
Η στροφή του στην πολιτική δεν είναι κάτι το μη αναμενόμενο. Αρκετοί άλλωστε σταρ στην Ουκρανία, έχουν ακολουθήσει αυτή την πορεία. Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στην πυγμαχία, Βιτάλι Κλίτσκο είναι αρχηγός κόμματος, μέλος στο Ευρωπαϊκο Συμβούλιο και τακτικός επικριτής του προέδρου.Ο Βίκτορ Γιανούκοβιτς και ο Ολεχ Μπλαχίν, έχουν διατελέσει βουλευτές.
Στα τέλη της δεκαετίας του 90, ολόκληρη η Ντιναμό στήριξε δημόσια το Κοινωνικό Δημοκρατικό Κόμμα της Ουκρανίας, μία κίνηση που ξεκίνησε τόσο από κύκλους της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, όσο και της διοικητικής ηγεσίας της Ντιναμό. Ο Σεβτσένκο στήριξε τον Γιανούκοβιτς πριν τις εκλογές του 2004 και κατά την πορτοκαλί επανάσταση που ακολούθησε το SDPU και την φιλο-ρωσική, αντί-ευρωπαϊκή πολιτική, αντιτιθέμενος έτσι στον Βίκτορ Γιουστσένκο, πολιτικό αντίπαλο του Γιανούκοβιτς. Το κόμμα που έχει τη στήριξη του Σέβα είναι το Ουκρανία-μπροστά, η μοντέρνα εκδοχή του SDPU. Αξίζει να σημειωθεί ότι στηρίζει την Γιούλια Τιμοσένκο, ζητώντας την απελεύθερωσή της.
Ο Αντρέι Σεβτσένκο έχει ρόλο στη δημόσια ζωή της Ουκρανίας. Έχει αντικαταστήσει τον ποιητή του 19ου αιώνα Τάρας Σεβτσένκο και έχει γίνει η μεγάλη προσωπικότητα της χώρας του. Ωστόσο, είναι συχνό φαινόμενο οι ποδοσφαιριστές που μπαίνουν στην πολιτική, να «τσαλακώνουν» την εικόνα τους. Και τα πράγματα στην Ουκρανία μόνο εύκολα δεν είναι. Μένει να δούμε αν ο «Σέβα» θα είναι το ίδιο συνεπής και σε αυτό το παιχνίδι.
ΠΗΓΗ: othersidefootball.com