Παρότι δεν έχουν συμμετάσχει ποτέ σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, οι Αιθίοπες ήταν από τις πρώτες χώρες που «λάνσαραν τη μόδα»’ του ποδοσφαίρου στην Αφρική.
Αν και η κατάληψη της δεύτερης θέσης στο πρώτο Αφρικανικό Κύπελλο Εθνών το 1957 δεν θεωρείται επίτευγμα, μιας και συμμετείχαν μόλις τρεις χώρες, δεν θα πρέπει να υποβαθμιστεί ο ρόλος της Αιθιοπίας στη διάδοση του αθλήματος.
Έκτοτε η χώρα που βρίσκεται στο Κέρας της Αφρικής άρχισε βαθμιαία να εξαφανίζεται από τον ποδοσφαιρικό χάρτη καθώς άλλα αφρικανικά έθνη άρχιζαν να κερδίζουν την ανεξαρτησία τους και να διεκδικούν τα ποδοσφαιρικά πρωτεία στην ήπειρο. Έχοντας ταλαιπωρηθεί από εσωτερικές διαμάχες, έλλειψη οργάνωσης και κακοτυχία οι Αιθίοπες έχουν δώσει το παρών μόλις δύο φορές σε τελική φάση του Αφρικανικού Κυπέλλου Εθνών από το 1970 και μετά. Μάλιστα η τελευταία τους εμφάνιση τοποθετείται χρονικά στο 1982.
Τα τελευταία τριάντα χρόνια το ποδοσφαιρόφιλο έθνος της Αιθιοπίας αρκέστηκε σε διακρίσεις μέσω τοπικών διοργανώσεων αλλά και στις εκπληκτικές επιτυχίες των περίφημων δρομέων μεγάλων αποστάσεων όπως ο Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ. Τα τελευταία δέκα χρόνια όμως, κάτι αλλάζει όσον αφορά το ποδόσφαιρο τουλάχιστον στην ταλαιπωρημένη χώρα των σχεδόν 85 εκατομμυρίων κατοίκων.
Με μόλις μια ήττα στα τελευταία έντεκα παιχνίδια, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες τόσο για συμμετοχή στα τελικά του Αφρικανικού Κυπέλλου Εθνών το 2013 όσο και για παρουσία στα γήπεδα της Βραζιλίας το 2014. Ο βετεράνος Αιθίοπας προπονητής Sewnet Bishaw, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της εθνικής ομάδας τον περασμένο Νοέμβρη, έχει βοηθήσει τα μέγιστα τους άπειρους ποδοσφαιριστές, δημιουργώντας ένα αξιόμαχο σύνολο.
Ξεπερνώντας το εμπόδιο της Σομαλίας στον πρώτο γύρο για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλου στη Βραζιλία, η Αιθιοπία προκάλεσε έκπληξη με τα αποτελέσματα που απέσπασε στη φάση των ομίλων. Πρώτα κέρδισε τον βαθμό της ισοπαλίας απέναντι στη Νότιο Αφρική, ένα αποτέλεσμα που οδήγησε τον προπονητή των Μπαφάνα Μπαφάνα στο ταμείο ανεργίας.
Στη συνέχεια ακολούθησε η νίκη στην πρωτεύουσα Αντίς Αμπάμπα απέναντι στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία με 2-0, ένα αποτέλεσμα που έχει φέρει την Αιθιοπία στην κορυφή του ομίλου με τέσσερις βαθμούς.
Οι εντός και εκτός έδρας αναμετρήσεις με την Μποτσουάνα την επόμενη χρονιά θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό κατά πόσο είναι έτοιμη η ομάδα του Bishaw να προχωρήσει στον επόμενο γύρο των προκριματικών και να διατηρήσει τις ελπίδες της για την πρώτη της παρουσία σε Παγκόσμιο Κύπελλο.
Αυτό που προέχει τώρα είναι μια θέση στην τελική φάση του Αφρικανικού Κυπέλλου Εθνών τον ερχόμενο Γενάρη. Αυτό που χωρίζει τους Αιθίοπες από αυτό το επίτευγμα είναι η διπλή αναμέτρηση (εντός και εκτός έδρας) απέναντι στο Σουδάν. Έχοντας φτάσει στα προημιτελικά του φετινού Κυπέλλου Εθνών το Σουδάν έχει δικαιολογημένα τον τίτλο του φαβορί, παρόλ’ αυτά στις τελευταίες 14 αναμετρήσεις τους οι γείτονες έχουν από πέντε νίκες ενώ τέσσερα παιχνίδια έχουν λήξει ισόπαλα.
Εξέχοντα ρόλο σε ενδεχόμενη επιτυχία της Αιθιοπίας αναμένεται να έχει το επιθετικό δίδυμο των Said Saladin και Fikru Teferra. Ο τελευταίος είναι ο πιο γνωστός ποδοσφαιριστής του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος όμως ο Saladin είναι εκείνος που βρίσκεται στο προσκήνιο μιας και έχει πετύχει και τα τρία τέρματα της ομάδας απέναντι σε Νότιο Αφρική και την Αφρικανική Κεντρική Δημοκρατία.
Η αισθητή βελτίωση της εθνικής ομάδας τα τελευταία χρόνια έχει δώσει την ελπίδα στον λαό της Αιθιοπίας που αγαπά το ποδόσφαιρο ότι οι επιτυχίες των δρομέων δεν θα είναι οι μόνες που θα τους κάνουν να ξεχνούν έστω και προσωρινά τα προβλήματα τους.
ΠΗΓΗ: othersidefootball.com