Η Πρέμιερ Λιγκ του Αφγανιστάν αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και δίνεται μεγάλο βάρος στη δημιουργία της, αφού η μπάλα μπορεί να φέρει κοντά ανθρώπους που υπό άλλες συνθήκες, μπορεί να βρίσκονταν απέναντι στα πεδία των μαχών. Oι βελγικές δυνάμεις έχουν ήδη ξεκινήσει να αποσύρονται από το Αφγανιστάν, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι οι Γάλλοι θα τους ακολουθήσουν ως το τέλος του 2012, ενώ η ηγεσία του ΝΑΤΟ δεσμεύτηκε να παραδώσει τη διοίκηση των επιχειρήσεων στις δυνάμεις της χώρας ως τα μέσα του 2013. Δέσμευση, η οποία προήλθε έπειτα από τη σύμφωνη γνώμη των ηγετών των κρατών-μελών.

Το 2001, όταν το καθεστώς των Ταλιμπάν είχε φτάσει στο τέλος του, οι αμερικανικές δυνάμεις προσπάθησαν μέσω του ποδοσφαίρου να κερδίσουν τους πολίτες της χώρας. Περίπου μία δεκαετία αργότερα, η εταιρία τηλεπικοινωνιών Roshan Telecom Development CO και η Moby Group του μεγιστάνα των Media της χώρας, Σάαντ Μόσεν, κινούν τα νήματα για τη δημιουργία της τοπικής Πρέμιερ Λιγκ.

Όπως το θέτει εξαιρετικά ο δημοσιογράφος Ντέιβιντ Ιγκνάτιους στη Wasinhgton Post, το ποδόσφαιρο είναι η εναλλακτική που προσφέρεται στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ. Το δίλημμα είναι τηλεοπτική ποδοσφαιρική αντιπαλότητα, ή ένοπλος εμφύλιος πόλεμος. Ο πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας του Αφγανιστάν, Κεραμουντίν Καρίμ υποστήριξε: «Για να έρθει ειρήνη και να σταθεροποιηθεί η χώρα δεν αρκεί η εκπαίδευση στρατιωτών. Ο αθλητισμός είναι μια δυνατή βάση για την ειρήνη, αφού εμπεριέχει αξίες όπως η ενότητα, η ολοκλήρωση, η τιμή και εμποδίζει τον ρατσισμό, τα ναρκωτικά και άλλα στοιχεία που φέρνουν ανασφάλεια σ».

Την άποψη αυτή στηρίζουν τόσο οι κοινωνιολογικές αναλύσεις, όσο και τα παραδείγματα άλλων χωρών. Ο Νέλσον Μαντέλα χρησιμοποίησε μία μικτή εθνική ομάδα ράγκμπι για να ενώσει τη Νότιο Αφρική στις μέρες του Άπαρντχαϊντ, ιστορία που αποτέλεσε σενάριο και για την ταινία «Invictus». Η χώρα του Μαντέλα έγινε στη συνέχεια η πρώτη αφρικανική που διοργάνωσε Παγκόσμιο Κύπελλο. Η Ομοσπονδία με επιστολή της γνωστοποίησε ότι η Πρέμιερ Λιγκ θα αποτελείται από οκτώ ομάδες, οι οποίες θα έχουν παίκτες από όλες τις ηλικίες, τα κοινωνικοοικονομικά γκρουπ, περιοχές και φυλές. «Στην πραγματικότητα, θα φέρουν κοντά περιοχές και εθνικά, φυλετικά και θρησκευτικά γκρουπ, τα οποία στο παρελθόν ήταν στα μαχαίρια μεταξύ τους». Ενδιαφέρον εγχείρημα, είναι η αλήθεια.

Ο Αμπντούλ Σαμπόρ Ουαλιζάδα, προπονητής και πρώην διεθνής παίκτη, τόνισε ότι η Ομοσπονδία περιμένει από το ποδόσφαιρο να δώσει πνοή στις επιχειρήσεις και να χτίσει γέφυρες. «Μετά από χρόνια εμφύλιων συγκρούσεων και πολέμου, ο κόσμος θα επικεντρωθεί στο ποδόσφαιρο και οι επιχειρηματίες από κάθε ζώνη θα προσπαθήσουν να έχουν τους καλύτερους παίκτες. Θα δημιουργήσει εθνική ενότητα επειδή αν για παράδειγμα η κεντρική ζώνη έχει έναν πολύ καλό παίκτη, η ομάδα της νότιας ζώνης θα θέλει να τον αγοράσει.

Δεν θα τον νοιάζει η εθνικότητά του. Ούτε η φυλή του. Θα νοιαστεί μόνο για το ότι είναι ένας εξαιρετικός παίκτης». Φυσικά, η δημιουργία της Πρέμιερ Λιγκ δεν διώχνει τους φόβους περί εμφύλιου σπαραγμού μετά την αποχώρηση του ΝΑΤΟ. Οι ισορροπίες παραμένουν εύθραυστες, αφού αρκετοί περιμένουν δυναμική επιστροφή των Ταλιμπάν και επιστροφή στα… όπλα ομάδων που αντιμάχονταν μεταξύ τους. Εξ’ αρχής τόσο ο στρατός όσο και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πίστευαν ότι το άνοιγμα των γηπέδων θα ενθάρρυνε τους Αφγανούς να παίξουν μπάλα ελεύθεροι, απαλλαγμένοι από τους φόβους των καθεστώτων που καταδίωκαν το ποδόσφαιρο, βλέποντας την μπάλα ως άγνωστο εχθρό. Το νέο πρωτάθλημα θα αποτελέσει ένα δυνατό τεστ. Οι στρατιωτικές δυνάμεις, με πρωτοβουλία των ΗΠΑ, έπαιξαν λίγο μετά την εκθρόνιση των Ταλιμπάν αγώνα με αφγανική ομάδα στο γήπεδο της Καμπούλ, προσπαθώντας να δείξουν ότι φέρνουν αλλαγή στην ταλαιπωρημένη χώρα.

Τoν προηγούμενο Δεκέμβρη, Αφγανοί ηγέτες, συνοδευόμενοι από τον Αμερικανό πρέσβη Ράιαν Κρόκερ και τον διοικητή των δυνάμεων στρατού, Στρατηγό Τζεν Άλσεν, έδωσαν το παρών σε εκδήλωση για την ανακαίνιση του γηπέδου Γκαζί, προσπαθώντας να δείξουν έτσι ότι κάτι έχει αλλάξει. Αυτό που προσδοκούν όλοι μέσω της νέας λίγκας, είναι διαφορετικά γκρουπ από τη χώρα που έχουν παρελθόν συγκρούσεων, να τεθούν αντιμέτωπες στο γήπεδο αντί για τα πεδία μαχών. Εκεί αποσκοπεί και η… τηλεοπτική μέθοδος επιλογής παικτών. Όσοι θέλουν, δηλώνουν συμμετοχή σε ένα… ριάλιτι στην αφγανική τηλεόραση, με χιλιάδες πολίτες να έχουν καταθέσει αίτηση. Το κοινό σε κάθε σόου επιλέγει 18 από τους 30 υποψήφιους, η απόδοση των οποίων περνάει από κριτική επιτροπή, την οποία αποτελούν πρώην διεθνείς παίκτες και προπονητές. Έτσι βγαίνουν 15 και το κοινό ψηφίζει, για να αναδείξει την τελική τριάδα κάθε επεισοδίου!

Το ριάλιτι σόου έχει μεγάλη απήχηση, καθώς οι Αφγανοί λατρεύουν το ποδόσφαιρο. Το 1979, όταν και πραγματοποιήθηκε η σοβιετική εισβολή και λόγω των εμφύλιων ταραχών στη συνέχεια δεν κατάφερε να αναπτυχθεί, αλλά ο κόσμος δεν σταμάτησε να το λατρεύει. «Επιλέγουμε τους παίκτες μέσω της τηλεόρασης, ώστε ο κόσμος να ξέρει τους ποδοσφαιριστές που θα αγωνιστούν. Θα γίνουν διάσημοι χάρη στο ριάλιτι σόου. Αυτό θα μας βοηθήσει να προωθήσουμε το ποδόσφαιρο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σαγίντ Αλί Ρεζά Αγκαζάδα, μέλος του Δ.Σ της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Η πρωτοβουλία χαρακτηρίζεται ως ενωτικός παράγοντας από χορηγούς και φορείς. Το θέμα είναι θα την αντιμετωπίσουν έτσι και οι Αφγανοί πολίτες. Αν το ποδόσφαιρο τα καταφέρει σε μια χώρα όπως το Αφγανιστάν, θα μιλάμε για ένα ακόμα θαύμα της στρογγυλής θεάς, η οποία επανειλημμένα έχει δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο.

ΠΗΓΗ: Othersidefootball.com