Όλα τα προβλήματα λύνονται μονομιάς και το πρωτάθλημα ξεκινάει κανονικά. Μπορούμε να είμαστε ήσυχοι; Η γνώμη μου είναι πως όχι. Δεν μπορούμε. Και δεν μπορούμε επειδή η αιτία που δημιουργεί τέτοιας φύσης προβλήματα, δεν εκλείπει. Σαν καρκινικό κύτταρο που δουλεύει υπόγεια, σιγά σιγά, θα μολύνει και τα γειτονικά κύτταρα και θα επεκταθεί στο σώμα του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Ένα σώμα που δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι είναι απόλυτα υγιές. Ποια, όμως, είναι αυτή η αιτία που δημιουργεί τα προβλήματα; Μα, η επιχειρηματική αντίληψη και νοοτροπία που έχουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι παράγοντες που αναλαμβάνουν να διαχειριστούν τις τύχες των ομάδων.

Η επιτυχία σε άλλους τομείς επιχειρηματικότητας δεν εγγυάται την επιτυχία στο ποδόσφαιρο και ο πολυμετοχικός ΠΑΟ είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα. Ας παρατηρήσει κάποιος τις κινήσεις των παραγόντων σε κάποιες ομάδες. Στην ΑΕΚ αντί να καταστρώνουν ένα σχέδιο για το πώς θα βγάλουν τη χρονιά, θεωρούν ότι καθάρισαν με την Εφορία και ο νέος επενδυτής με τον οικονομικό γίγαντα που λέγεται ότι τον στηρίζει, μετά από ένα δίμηνο που θα έχει ολοκληρώσει τον έλεγχο στα οικονομικά της ΠΑΕ, θα φορτωθεί την ευθύνη να καλύψει το ποσό των 11 εκατομμυρίων που απαιτούνται για να βγει η χρονιά.

Το ενδεχόμενο να επανεμφανισθεί ο μπαμπούλας της Εφορίας ή ο επενδυτής να αρνηθεί να αγοράσει την ΠΑΕ, πώς προβλέπεται να αντιμετωπιστεί; Προφανώς με το σύστημα Σαμαρά, που ελπίζει ότι η Παναγία θα βάλει το χέρι της και θα ξεπεράσουμε τον κίνδυνο της πτώχευσης. Αν υποτεθεί ότι δεν έχουμε πτωχεύσει. Ας αφήσουμε την πολύπαθη ΑΕΚ και ας πάμε στον νεοφερμένο, στη μεγάλη κατηγορία, Πλατανιά. Ετοιμάζεται να υπογράψει, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, τον Τραορέ που έμεινε ελεύθερος από τη Μαρσέιγ.

Τα ερωτήματα είναι πολλά. Μπορεί να καλύψει το συμβόλαιό του, ενώ έχει ακόμη ανοικτό το θέμα με τον φάκελο της αδειοδότησης; Είναι ο παίκτης που θα βοηθήσει την ομάδα να παραμείνει στην κατηγορία; Οι φίλαθλοι της ομάδας και τα προβλεπόμενα έσοδα -αν έχει γίνει κάποιος σχεδιασμός- αρκούν για να χρηματοδοτήσουν τη χρονιά της; Ο Τραορέ, προφανώς δημιουργεί θόρυβο, αλλά τι οικονομικό αποτέλεσμα παράγει; Πόσα διαρκείας πουλάει, πόσες φανέλες, πόσο κόσμο φέρνει στο γήπεδο;

Επικίνδυνες ισορροπίες

Πολύ φοβάμαι ότι ελάχιστα πράγματα αντιμετωπίζονται με τη σοβαρότητα που τους αναλογεί. Θυμάμαι ότι ο Πηλαδάκης όταν θέλησε να δημιουργήσει οικονομικό αποτέλεσμα εν όψει της πρώτης χρονιάς στο «LFC Arena», έπαιξε το χαρτί των μεγάλων ονομάτων, όπως ο Γέρεμι που φόρτωσε χρέη την ομάδα και δεν πρόσφερε ούτε οικονομικό, ούτε αγωνιστικό αποτέλεσμα.
Αφήνω τον Πλατανιά, που ελπίζω να επιβεβαιώσει και στη Σούπερ Λίγκα, τη νοικοκυρεμένη αγωνιστικά και οικονομικά περσινή του χρονιά στη Football League και πηγαίνω στον Άρη και την πολιτεία, για μία ακόμη πτυχή του ζητήματος που αφορά τη νοοτροπία. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ που δεν διαψεύστηκε, εξασφάλισε τα χρήματα που έπρεπε να δώσει στην Εφορία χάρη στη μεσολάβηση του υπουργού Αθλητισμού. Δεν χαρίστηκαν χρήματα στον Άρη, απλά η μεσολάβηση του υπουργού ήταν απαραίτητη για να πάρει χρήματα από τον ΟΠΑΠ ο Άρης νωρίτερα από τη στιγμή που θα μπορούσε.

Είναι ένα ερώτημα το κατά πόσον ο υπουργός θα εκδηλώσει ανάλογη παρέμβαση και για άλλες ομάδες που δεν βρίσκονται στην εκλογική του περιφέρεια. Επίσης αναπάντητο θα μείνει το ερώτημα για το ποια θα ήταν η τύχη της προσπάθειας του Άρη να εξασφαλίσει τα χρήματα, αν στη θέση του Ιωαννίδη βρισκόταν υπουργός που δεν θα είχε σχέση με την ομάδα και τη Θεσσαλονίκη. Συνεχίζω την αναφορά σε αυτό που ονομάζω «επιχειρηματική νοοτροπία» με σταθμό τον ΟΦΗ. Μία ακόμη ομάδα που έχει προβλήματα με την Εφορία.

Καταστροφική Αντιπαλότητα

Μπαίνοντας στην ιστοσελίδα μίας ομάδας όπως η Μάντσεστερ Σίτι, βλέπεις δημοσιευμένο τον ισολογισμό της. Τόσα έδωσα, τόσα πήρα. Στην ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα, κανείς δεν γνωρίζει πόσα χρωστά ο ΟΦΗ. Σε ό,τι αφορά στη δημοσίευση του ισολογισμού στην ιστοσελίδα, από τον φετινό Ιούνιο είναι υποχρεωμένες να το κάνουν όλες οι Ανώνυμες Εταιρείες, άρα και οι ΠΑΕ. Πόσες ελληνικές ΠΑΕ έχουν λειτουργικές ιστοσελίδες και πόσες το έχουν κάνει; Τέλος, θα ήθελα να γράψω για έναν φόβο που έχω σε ό,τι αφορά στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας, είτε ξεκινήσει κανονικά είτε όχι. Η προσωπική και επιχειρηματική αντιπαλότητα που έχουν οι κύριοι Μαρινάκης και Αλαφούζος θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για το παιχνίδι και τις ομάδες, αν μεταφερθεί στο ποδόσφαιρο που δεν έχει ούτε την υποδομή, ούτε τις αντοχές για να αντέξει κάτι τέτοιο.

ΠΗΓΗ: Sportday