Η διεξαγωγή του ποδοσφαίρου στους Παραολυμπιακούς Αγώνες γίνεται με δύο μορφές σε αγώνες 5Χ5 και 7Χ7. Στους αγώνες του 5Χ5 οι παίκτες δεν διαθέτουν πλήρη όραση ενώ οι τερματοφύλακες ενδέχεται να είναι εντελώς τυφλοί. Οι παίκτες κατευθύνονται με τη βοήθεια των οδηγών, οι οποίοι επίσης διαθέτουν προβλήματα όρασης, κάτι που από μόνο του δίνει τα εύσημα σε όλους τους συμμετέχοντες για τη θέληση και την αποφασιστικότητα που τους διακατέχει.

Το κλειδί στα παιχνίδια ποδοσφαίρου των Παραολυμπιακών Αγώνων αποτελεί η μπάλα, η οποία διαθέτει κουδουνάκια για να διευκολύνει κατά κάποιον τρόπο τις προσπάθειες των ποδοσφαιριστών. Την ίδια στιγμή οι οπαδοί οφείλουν να κάνουν απόλυτη ησυχία καθώς είναι απαραίτητη στους παίκτες προκειμένου να κινηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η δεύτερη μορφή του ποδοσφαίρου στους Παραολυμπιακούς Αγώνες έχει να κάνει με το 7Χ7 όπου εκεί οι παίκτες αποτελούν παιδιά με ειδικές ανάγκες. Είναι η πρώτη ουσιαστικά έκδοση του αθλήματος του ποδοσφαίρου στους Παραολυμπιακούς κάνοντας την εμφάνισή του από το 1984.

Κάθε ημίχρονο διαρκεί 30 λεπτά, ο κανονισμός του οφσάιντ δεν υφίσταται ενώ τα πλάγια επιτρέπονται με το ένα χέρι. Αυτές είναι μερικές από τις ιδιαιτερότητες των κανονισμών του 7Χ7 στους Παραολυμπιακούς του Λονδίνου όπου οκτώ ομάδες συνολικά δείνουν το παρών με την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Μεγάλη Βρετανία, το Ιράν, την Ολλανδία, τη Ρωσία, την Ουκρανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Νικητές πάντως στο τέλος, όπως και σε κάθε αγώνισμα των Παραολυμπιακών Αγώνων, αναδεικνύονται όλοι οι συμμετέχοντες για την καρδιά που διαθέτουν ασχολούμενοι με τον αθλητισμό παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως από το άθλημα του ποδοσφαίρου στους Παραολυμπιακούς απουσιάζει η συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία, κάτι που είναι απορίας άξιο καθώς οι προσπάθειες των ατόμων με κινητικά προβλήματα έχουν στηριχθεί σημαντικά από την Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία με τουρνουά και αγώνες μεταξύ Εθνικών Ομάδων.

ΠΗΓΗ: Othersidefootball.com