Επειτα από τα πρώτα επίσημα ματς της χρονιάς είναι νομίζω φανερό ότι τόσο ο ΠΑΟ όσο και η ΑΕΚ (και σίγουρα ο Αρης που 'χει ανάλογα προβλήματα) έκαναν ένα λάθος: δεν ενίσχυσαν ως όφειλαν την επιθετική τους γραμμή. Η ΑΕΚ και ο Αρης έχουν το (μικρό) άλλοθι του ταραγμένου καλοκαιριού. Ο Παναθηναϊκός απλά δεν αξιολόγησε σωστά τις προτεραιότητές του.
Ποιες προτεραιότητες είχε ο φετινός Παναθηναϊκός; Εγώ λέω ότι χωρίς να το κουράζουμε πολύ οι στόχοι του ήταν δύο: ο πρώτος να καταφέρει να προκριθεί στους ομίλους του Γιουρόπα αρχικά και του Τσάμπιονς Λιγκ στη συνέχεια και ο δεύτερος να κάνει πρωταθλητισμό. Δεν υπάρχει φίλος ή οπαδός των «πρασίνων» που να απαιτεί τίτλους: όλοι έχουν συνειδητοποιήσει τις δυσκολίες που πέρασε η ομάδα στην αρχή της χρονιάς. Ο κόσμος του ΠΑΟ έχει αρκετή ωριμότητα και καταλαβαίνει -το κακό είναι ότι από αυτό που φαίνεται για την ώρα, ελάχιστα καταλαβαίνει η διοίκηση.
Ανασταλτικά
Τα χρήματα που είχε ο Παναθηναϊκός φέτος στη διάθεσή του δεν ήταν πολλά: δεν ήταν όμως και ανύπαρκτα, όπως συνέβη σε περιπτώσεις όπως της ΑΕΚ, του Αρη, του Πανιωνίου ακόμα και του ΠΑΟΚ, που κι αυτός περιθώρια για σπατάλες δεν είχε. Ο Παναθηναϊκός πρόσθεσε φέτος έξι ποδοσφαιριστές: τον Πίντο και τον Βελάσκες, τον Σο και τον Μπαρμπαρούση, τον Σισοκό και τον Φορναρόλι -στο τέλος απέκτησε και τον Κουίνσι που ήταν στην ομάδα δανεικός. Στον Παναθηναϊκό έδωσαν τα κλειδιά στον Φερέιρα και του είπαν «κάνε ό,τι θες». Ο Πορτογάλος, παρ' όλο που οι μεγαλύτερες απουσίες της ομάδας ήταν ο Λέτο και ο Κλέιτον (που πέρυσι μαζί έβαλαν περίπου 25 γκολ), απέκτησε τρεις ανασταλτικούς παίκτες -δηλαδή δύο στόπερ και έναν αμυντικό μέσο. Τους χρειάζονταν αυτούς τους τρεις; Στο φετινό πρωτάθλημα πολύ αμφιβάλλω!
Στόπερ
Ο Παναθηναϊκός κράτησε τον Μπουμσόνγκ, που ίσως έχει σήμερα το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ομάδα -πράγμα που αποτελεί πρωτοτυπία, αφού δεν υπάρχει στον κόσμο ομάδα που να πληρώνει στόπερ πιο ακριβά από κάθε άλλο. Αφού είχαν αποφασίσει να κρατήσουν τον Γάλλο (που κι αυτό πολυτέλεια είναι) ένας ανασταλτικός παίκτης έφτανε. Μην ξεχνάμε ότι στόπερ παίζουν άνετα και ο Βύντρα και ο Κατσουράνης (και οι δύο πλέον ίσως καλύτερα από ό,τι στις θέσεις που χρησιμοποιούνται), ενώ πίσω υπάρχει και ο νεαρός διεθνής με τη Νέων Τριανταφυλλόπουλος, που σε μια χρονιά που σκοπός είναι η προώθηση πιτσιρικάδων, μπορούσε κι αυτός να πάρει τις ευκαιρίες του. Στα χαφ επίσης υπάρχουν ο Λαγός, ο Φουρλάνος και ο Μαρίνος, ενώ θα μπορούσε να έχει μείνει κι ο Καραγκούνης: αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι με μια λογικότερη διαχείριση των χρημάτων ο ΠΑΟ θα μπορούσε να έχει βρει χρήματα, για να προσθέσει στην επίθεσή του δυο κανονικούς επιθετικούς, ακριβότερους από τον Φορναρόλι και τον Μπαρμπαρούση -τη χρησιμότητα των οποίων, να με κάψει ο Θεός, αλλά για την ώρα δυσκολεύομαι να καταλάβω.
Προτεραιότητα
Για να τα καταφέρεις στο πρωτάθλημα Ελλάδας, θες κάποιον ή κάποιους που να στέλνουν την μπάλα στα δίχτυα: αυτή είναι η απλούστερη συνταγή επιτυχίας και αυτή θα 'πρεπε να είναι η απόλυτη προτεραιότητα. Ο Μήτρογλου με τα γκολ του δύο χρόνια τη μια έσωσε τον Πανιώνιο και την άλλη έβγαλε τρίτο τον Ατρόμητο. Ο «Λύμπε» κράταγε με τα γκολ του την ΑΕΚ ψηλά. Ο ΠΑΟΚ αναπνέει χάρη στον Αθανασιάδη. Ο Ολυμπιακός κερδίζει τα πρωταθλήματα έχοντας σχεδόν πάντα τον πρώτο σκόρερ. Ο Παναθηναϊκός τα πήγαινε καλά όταν ο Σαραβάκος, ο Βαζέχα και βέβαια ο Σισέ του έδιναν πολλά γκολ: οι «πράσινοι» λεφτά για τον Σισέ δεν έχουν πια, αλλά αν έβρισκαν δυο κυνηγούς που θα μοιράζονταν τα χρήματα που στοίχισαν ο Φορναρόλι, ο Μπαρμπαρούσης, ο Σο, ο Πίντο ή ο Βελάσκες, πιστεύω θα ήταν καλύτερα. Δεν θεωρητικολογώ: με 500 χιλιάρικα συμβόλαιο έπαιρνες τον Μπλάνκο, που είναι στη Β' Εθνική της Γερμανίας, τον Φάνη τον Γκέκα, πριν πάει στη Λεβάντε κι ένα σωρό άλλους.
Μπάτζετ
Γιατί ο Φερέιρα ξόδεψε το μισό μπάτζετ για τα μετόπισθεν; Διότι είναι προπονητής και για να έχει ήσυχο το κεφάλι του, θέλει έναν Παναθηναϊκό που να χάνει δύσκολα: σίγουρα θυμάται τις περσινές κολλητές (σχεδόν) ήττες από Λεβαδειακό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, και Ολυμπιακό στον β' γύρο. Αμφιβάλλω αν καλοκαιριάτικα γνώριζε ότι οι μισές ομάδες αποδυναμώθηκαν. Οι προπονητές σκέφτονται πρώτα και πάντα την άμυνα: κάποιος έπρεπε να του εξηγήσει ότι το φετινό πρωτάθλημα έχει πολλές διαφορές από πέρυσι. Αλλά τέτοιος άνθρωπος στον Παναθηναϊκό δεν υπάρχει.
Αδιαφορία
Ο ΠΣΑΤ καταδίκασε την άνανδρη επίθεση στον Αρη Ασβεστά, φίλο και συνεργάτη: όλοι την καταδικάζουμε. Αλλά εδώ και τρία-τέσσερα χρόνια οι αθλητικοί συντάκτες κάθε λίγο και λιγάκι τρώνε ξύλο και πέρα από καταδίκες αυτών των πράξεων δεν υπάρχει τίποτε άλλο: ούτε μια σύλληψη για τα μάτια του κόσμου. Αν τους επόμενους τέσσερις μήνες κάποιοι, μεθοδικά και με οργανωμένα χτυπήματα, δέρνανε πέντε πολιτικούς συντάκτες είμαι βέβαιος ότι θα είχε κινητοποιηθεί όχι μόνο η Ασφάλεια, αλλά και η Αντιτρομοκρατική. Εξαιτίας της αδιαφορίας των διωκτικών αρχών έχουμε φτάσει λίγο-πολύ όλοι στο σημείο να θεωρούμε δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα μας περιμένουν κάτω από το σπίτι δυο-τρεις επαγγελματίες φονιάδες για να μας σπάσουν στο ξύλο!
Για όλα αυτά τα περιστατικά, που είναι πλέον πολυάριθμα, έχουν γίνει καταγγελίες και σε ορισμένες περιπτώσεις έχει κινητοποιηθεί και η εισαγγελία: όμως κάθε έρευνα σε χρόνο-ρεκόρ οδηγείται στο αρχείο. Η Αστυνομία δεν το λέει ποτέ επίσημα, αλλά με τη συμπεριφορά της και την αδιαφορία της θεωρεί τους αθλητικούς συντάκτες τροφή για κρεατομηχανή: όποιος έχει καταγγείλει τέτοια περιστατικά, αλλά και προειδοποιητικά τηλεφωνήματα, απειλές κ.λπ. εισπράττει ως στερεότυπη απάντηση το κλασικό «κάνουμε ό,τι μπορούμε» που σημαίνει «δεν κάνουμε τίποτα». Σε μερικές περιπτώσεις απλά ρωτάνε αν έχεις ανοιχτούς λογαριασμούς, ποιον υποπτεύεσαι, ποιον πείραξες (!) κ.λπ.
Ο ΠΣΑΤ καλά έκανε και καταδίκασε την επίθεση στον Αρη. Θα ήταν όμως ακόμα καλύτερα να ασχοληθεί σοβαρά, ρωτώντας όσους έχουν την ευθύνη, γιατί δεν έχει χρόνια τώρα συλληφθεί ποτέ κανένας. Ούτε τα μέσα λείπουν από την Αστυνομία μας ούτε η ικανότητα. Απλά στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (ή όπως αλλιώς λέγεται) αποφάσισαν προφανώς ότι οι ξυλοδαρμοί αποτελούν μέρος του επαγγέλματός μας -όπως οι αποδοκιμασίες και τα γιούχα στους βουλευτές ένα πράγμα…
Τα σέντερ φορ
Για όποιον ανησυχεί, έπειτα από τρίμηνη απουσία γύρισε ο Μάνος Μαυροκουκουλάκης. Ο Μister, χάρη στις παλιές φιλίες του στη Σκότλαντ Γιαρντ, ήταν μέλος της επιτροπής ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου και πέρασε κι ένα διάστημα του καλοκαιριού στη Γαλλία, για λόγους που δεν κατάλαβα. Ομολόγησε τη θλίψη του για τη φυγή του Πιλάβιου και δήλωσε ότι δεν αιφνιδιάστηκε. Για τον Παναθηναϊκό δεν θέλησε να πει κάτι. Απλά αναρωτήθηκε αν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, που κατήγγειλε ο Αλαφούζος, είναι τα σέντερ φορ της ομάδας…
ΠΗΓΗ: Sportday