Αρκετές γραμμές έχουν αφιερωθεί σε αθλητικές εφημερίδες και ιστοσελίδες για τις περιπτώσεις ποδοσφαιριστών οι οποίοι είναι στη δύση της καριέρας τους και αναζητούν πιθανότατα ένα τελευταίο καλό συμβόλαιο.

Ανάμεσα σε αυτούς τους ποδοσφαιριστές που μέχρι στις 15 του Σεπτέμβρη θα αγωνιούν για το αν θα βρεθεί σύλλογος να συνεχίσουν την καριέρα τους δεν θα είναι ο Μπέν Σμιθ.

Ύστερα από 17 χρόνια παρουσίας στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και έχοντας αγωνιστεί στις Άρσεναλ, Ρέντινγκ, Γέοβιλ, Χέρεφορντ, Σριούσμπερι και Κρόουλι ο 33χρονος Άγγλος αποφάσισε να αφήσει το ποδόσφαιρο με τους δικούς του όρους.

Για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια η νέα ποδοσφαιρική σεζόν δεν θα τον βρει στα γήπεδα της Αγγλίας, αλλά στις αίθουσες διδασκαλίας. Την περασμένη Δευτέρα ο Μπέν Σμιθ έκανε το ντεμπούτο του ως καθηγητής διοίκησης επιχειρήσεων στην Ακαδημία Μάλτινγκς στο Έσεξ.

Η ιστοσελίδα του BBC έδωσε στον βετεράνο πλέον μέσο τη δυνατότητα να μιλήσει για την εμπειρία ενός 33χρονου ποδοσφαιριστή που χαίρει του σεβασμού των συναδέλφων του στα αποδυτήρια και το πώς νιώθει που ξεκινά όπως ένας 19χρονος σε μια καινούρια δουλειά σε ένα εντελώς διαφορετικό αντικείμενο.

Παρακάτω παραθέτουμε σε πρώτο πρόσωπο όσα είπε ο Μπέν Σμιθ στον δημοσιογραφικό οργανισμό του BBC για την αλλαγή καριέρας.

«’Γνώριζα ότι αυτή η στιγμή θα έρθει κάποια στιγμή οπότε τα τελευταία τέσσερα ή πέντε χρόνια ολοκλήρωσα ένα πτυχίο στη διοίκηση επιχειρήσεων και απέκτησα το προπονητικό δίπλωμα από την Uefa.
Κατά τη διάρκεια της περασμένης σεζόν πήγαινα σε ένα σχολείο στο ρεπό μου εθελοντικά και τελικά μου προσφέρθηκε ένα πόστο εκεί.

Δεν είχα καμία επαφή με την εκπαίδευση από τότε που τελείωσα το σχολείο στα 16 χωρίς κανένα εφόδιο αλλά αποφάσισα να ξεκινήσω μια σχολή που θα μου δίνει τη δυνατότητα ευελιξίας.
Ο τρόπος που πήρα το πτυχίο μου συνοψίζει με λίγα λόγια τη ζωή ενός ποδοσφαιριστή επειδή κατέληξα να σπουδάζω σε τρία διαφορετικά μέρη.

Έφυγα από το Σριούσμπερι για να αγωνιστώ στη Γουειμάουθ ως δανεικός και από εκεί μεταγράφηκα στη Χέρεφορντ προτού γράψω τη διπλωματική μου την περίοδο που ήμουν στην Κρόουλι.
Όλα τα κολλέγια και οι καθηγητές ήταν πάντοτε πρόθυμοι να βοηθήσουν αλλά με τις συνεχείς μετακινήσεις μου θα ήταν πολύ εύκολο να τα παρατήσω.

Στο τέλος της περασμένης σεζόν ήταν ξεκάθαρο πως δεν θα μου προσέφερε νέο συμβόλαιο η Κρόουλι καθώς είχα περάσει μεγάλο μέρος της σεζόν ως δανεικός. Σε αυτή την ηλικία είναι δύσκολο να κερδίσεις τα χρήματα που θέλεις και στη σωστή ομάδα και δεν ήθελα να μετακινηθώ μόνο για ένα χρόνο κάπου αλλού.

Όταν είσαι 24 ή 25 μια καλή χρονιά μπορείς να αλλάξει την καριέρα σου αλλά στα 33 τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί. Αυτή η περίοδος χαρακτηρίστηκε από μεγάλη αβεβαιότητα καθώς προετοιμαζόμουν για μια νέα καριέρα και αρκετές από τις αιτήσεις που έκανα δεν αναγνωρίστηκαν.

Πιστεύω ότι το ποδόσφαιρο σου προσφέρει πολλές γνώσεις που είναι μεταβιβάσιμες και πολλοί εργοδότες μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν. Μπορούμε να δουλέψουμε σε μια ομάδα, είμαστε αφοσιωμένοι, πειθαρχημένοι και μπορούμε να λειτουργήσουμε υπό πίεση.

Όμως λίγοι εργοδότες το εκτιμούν αυτό. Φυσικά γνωρίζω ποδοσφαιριστές στην ηλικία μου που δεν έχουνε καμία κατάρτιση. Έχουνε συνηθίσει σε ένα καλό μισθό ακόμα και όταν αγωνίζονται σε ομάδες μικρότερων κατηγοριών και προσπαθούν να διατηρήσουν αυτό τον τρόπο ζωής για ακόμη ένα χρόνο.

Ακόμα και στη League One κάποιος ποδοσφαιριστής μπορεί να κερδίζει 40,000 με 45,000 λίρες το χρόνο. Στην καινούρια μου ζωή θα δουλεύω τις τριπλάσιες ώρες από έναν ποδοσφαιριστή και ούτε καν θα πλησιάζω αυτά τα ποσά. Είμαι ανήσυχος, δεν ξέρω τι πραγματικά να περιμένω αλλά περιμένω πως και πώς να ξεκινήσω.

Τα παιδιά στο σχολείο γνωρίζουν ήδη για την ποδοσφαιρική μου καριέρα και όσα δε γνωρίζουν θα δουν σύντομα βίντεο ή θα ακούσουν για το παιχνίδι της Κρόουλι με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο FA Cup. Είχα την καριέρα που ονειρευόμουν αφότου πήγα στην Άρσεναλ στα 16 μου; Όχι, αλλά το να ζεις από το ποδόσφαιρο για 17 χρόνια αποτελεί ένα κατόρθωμα.

Όσο για το καινούριο μου σχολείο πρόκειται να με ρίξουν στα βαθιά από πολύ νωρίς. Και αυτό δεν είναι πολύ διαφορετικό από το να πηγαίνεις σε μια νέα ομάδα την Πέμπτη και την Κυριακή να αγωνίζεσαι μπροστά σε χιλιάδες φιλάθλους».

ΠΗΓΗ: othersidefootball.com