Η αλήθεια είναι πως τα 624 εκατομμύρια ευρώ που ξοδεύτηκαν φέτος είναι τα λιγότερα που ξόδεψαν οι αγγλικές ομάδες από την περίοδο 2007/08 με την εξαίρεση της περιόδου 2009/10.

Αρκετοί ήταν εκείνοι που χαρακτήρισαν τα χρήματα υπερβολικά, αλλά τους διαφεύγει πως οι Άγγλοι έχουν τα μεγαλύτερα έσοδα από την πώληση των τηλεοπτικών τους δικαιωμάτων, από κάθε άλλη λίγκα στον κόσμο. Έτσι δεν φοβούνται να ανοιχτούν, μέσα στους περιορισμούς του financial fair play, γιατί η συμφωνία της επόμενης τριετίας θα τους αποφέρει έσοδα-ρεκόρ. Η τηλεόραση του Μέρντοχ, το BSKYB και η ΒΤ που πήρε ένα μικρότερο πακέτο, πλήρωσαν μαζί 3,1 δισ. στερλίνες για την περίοδο 2013/16. Το ποσό είναι κατά 1,3 δισ. μεγαλύτερο από την προηγούμενη φορά και σε αυτό δεν περιλαμβάνονται τα έσοδα από την πώληση των δικαιωμάτων σε τρίτες χώρες.

Το αγγλικό ποδόσφαιρο είναι εκείνο που βλέπουν οι περισσότερες χώρες στον κόσμο, πάνω από 190. Την τελευταία φορά τα έσοδα έφθασαν περίπου τα 800 εκατομμύρια και τώρα υπολογίζεται να φθάσουν τα 2 δισ. διπλασιάζοντας σχεδόν τα συνολικά έσοδα σε σχέση με την προηγούμενη συμφωνία. Ποιοι θα μπορέσουν να τους ανταγωνιστούν στη μεταγραφική αγορά την ερχόμενη τριετία, ακόμη και με τους περιορισμούς της ΟΥΕΦΑ;

Πιθανόν μόνο οι Ρώσοι, οι Άραβες της Παρί και ίσως οι δύο μεγάλοι της Ισπανίας. Παρά το γεγονός ότι οι αγγλικές ομάδες βάζουν πολλά χρήματα στα ταμεία τους από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, η κίνηση των εισιτηρίων είναι χαμηλότερη από πέρυσι, τουλάχιστον στα διαρκείας. Στη διάρκεια της χρονιάς θα έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε τον βαθμό που η οικονομική κρίση θα επηρεάσει την εικόνα των κερκίδων.

Ήδη από πέρυσι έχουν πληθύνει οι φωνές που ζητούν την επαναφορά της «κερκίδας ορθίων» στα γήπεδα. Μία κερκίδα που θα έχει το φθηνότερο εισιτήριο και η οποία καταργήθηκε μετά την εφαρμογή των προτάσεων που προέβλεπε η περίφημη έκθεση Τέιλορ, η οποία εκπονήθηκε για την τραγωδία του Χίλσμπορο και δημοσιοποιήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '90. Οι κερκίδες ορθίων υπάρχουν στα γερμανικά γήπεδα όπου σημειώνεται ο μεγαλύτερος μέσος όρος εισιτηρίων στην Ευρώπη. Βέβαια, ο τιμές των εισιτηρίων στην Μπουντεσλίγκα είναι αρκετά χαμηλότερες από όσο στην Αγγλία.

Κρίση και μεταγραφές

Χαμηλότερα σε σχέση με την εικόνα που παρουσίασαν τα τελευταία χρόνια κινήθηκαν σχεδόν όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, αφήνοντας έξω Γαλλία και Ρωσία. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, η οποία όμως εξηγεί την αντίφαση με την άνοδο της τιμής των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Έχει παρατηρηθεί ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπου περιορίζεται το διαθέσιμο για ψυχαγωγία εισόδημα των νοικοκυριών, ανεβαίνει το ύψος δαπανών για τη λεγόμενη οικιακή διασκέδαση (συνδρομητική τηλεόραση, παιχνιδομηχανές, dvd). Έτσι η συνδρομητική τηλεόραση, ως η πιο φθηνή διασκέδαση, αποκτά όλο και πιο πολλούς συνδρομητές. Την πτώση στον τζίρο των μεταγραφικών αγορών διαπιστώνει και η εξαμινιαία έκθεση που δημοσιοποιεί η επιτροπή παρακολούθησης μεταγραφών της ΦΙΦΑ. Για τα στοιχεία από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2012 έγιναν κατά 9% λιγότερες μεταγραφές, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, πέρυσι.
Από όλες τις μεταγραφές που έγιναν, το 72% αφορούσε μεταγραφές ποδοσφαιριστών των οποίων έληξαν τα συμβόλαια με τις προηγούμενες ομάδες τους.

Η συνολκή αξία όλων των μεταγραφών που έγιναν παγκοσμίως το πρώτο εξάμηνο έφθασε τα 572 εκατομμύρια δολάρια, ποσό το οποίο είναι κατά 34% χαμηλότερο από εκείνο που είχε δαπανηθεί το αντίστοιχο χρονικό διάστημα και είχε φθάσει στο ύψος των 870 εκατ. δολαρίων. Η Βραζιλία ήταν η χώρα με τους περισσότερους ποδοσφαιριστές οι οποίοι μετακινήθηκαν το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς και έφθασαν τους 700, ενώ ακολούθησε η Αγγλία με 326.

Ευτυχώς, είμαστε στο ευρώ

Στοιχεία της Unicef: στην Ελλάδα του ευρώ το 2012 το ¼ των παιδιών ζει κάτω από το όριο η φτώχειας, ενώ περισσότερα από 30 χιλιάδες παιδιά θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών. Η χώρα είναι πρώτη στην ανεργία των νέων έως 25 ετών σε όλη την Ε.Ε. με ποσοστό πάνω από 50%.

Οι γιατροί δεν έχουν πληρωθεί τις εφημερίες τους εδώ και 6-8 μήνες, τα νοσοκομεία -όσα δεν κλείνουν- έχουν σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό υλικό και φάρμακα, το κράτος χρωστά εκατομμύρια στους φαρμακοποιούς πολλοί από τους οποίους αδυνατούν να κρατήσουν ανοικτά τα φαρμακεία τους, οι άνεργοι έχουν ξεπεράσει το 1,5 εκατομμύριο, περισσότερα από 400.000 μαγαζιά έχουν κλείσει, πάνω από 450.000 άνθρωποι δουλεύουν απλήρωτοι 2 ή και περισσότερους μήνες, από τα ασφαλιστικά ταμεία ληστεύθηκαν με το PSI 12 δισ. με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν χρήματα για συντάξεις, 500.000 άνθρωποι δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση γιατί έχασαν τη δουλειά τους και δεν έχουν χρήματα, τα χαράτσια έρχονται το ένα μετά το άλλο, άνθρωποι αυτοκτονούν από την απόγνωση, αλλά ευτυχώς είμαστε στο ευρώ.

ΠΗΓΗ: Sportday