Ο φετινός «Μπλε Σεπτέμβρης» αποτελεί την πρώτη καμπάνια για ευαισθητοποίησης σε θέματα που αφορούν όλα τα είδη καρκίνου και «τρέχει» σε εθνικό επίπεδο. Άντρες, γυναίκες και παιδιά βάφουν το πρόσωπό τους μπλε σε ένδειξη συμπαράστασης και λαμβάνουν μέρος στα διάφορα events που λαμβάνουν χώρα στην Αγγλία και την Ουαλία. Ανάλογη δράση υπάρχει και στις ΗΠΑ, ενώ αναμένεται να γίνει το ίδιο και στην Ιρλανδία Μαζί τους και άτομα γνωστά, αθλητές, γιατροί κτλπ. Όπως για παράδειγμα ο Στίβεν Τζέραρντ και ο Τζέιμι Κάραγκερ, οι οποίοι, αν και… κόκκινοι μέχρι το κόκκαλο, δεν δίστασαν να βαφτούν μπλε!

«Το να βάφουμε μπλε το πρόσωπό μας είναι ένας ανάλαφρος τρόπος να στείλουμε ένα σοβαρό μήνυμα. Μπορούμε όλοι να βάλουμε το λιθαράκι μας στην καταπολέμηση του αντρικού καρκίνου. Αν νομίζετε ότι κάτι δεν πάει καλά, πηγαίνετε να το ελέγξετε το συντομότερο δυνατό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της Λίβερπουλ.

Όσον αφορά την άλλη πλευρά του Μέρσεϊσαϊντ, εδώ και περίπου τρία χρόνια, το Everton’s Men’s Health Programme, το οποίο στηρίζεται από τον επίσημο φιλανθρωπικό οργανισμό των «Ζαχαρωτών» δουλεύει προς την κατεύθυνση μίας διαφορετικής ζωής για άντρες 18 έως 35 ετών. Οι τομείς που καλύπτονται είναι η παχυσαρκία, η άσκηση, η διατροφή, ο εθισμός στο κάπνισμα, η κατάχρηση σε αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες, πνευματική και σεξουαλική υγεία και φυσικά η ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο. Στήριξη στα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, καταπολέμηση της ανεργίας και αρκετές ακόμα δράσεις αποτελούν τομείς στους οποίους το Everton in the Community δραστηριοποιείται.

Σε γήπεδα ποδοσφαίρου και ράγκμπι, χώρους εργασίας και διάφορα μέρη σε Αγγλία και Ουαλία, ο κόσμος συμμετέχει, ενημερώνεται και μαθαίνει τρόπους διάγνωσης, αντιμετώπισης και υποστήριξης ατόμων που υποφέρουν από την θανατηφόρα ασθένεια. Γιατί μπλε; Γιατί, όπως αναφέρουν στην καμπάνια, το μπλε είναι το χρώμα των ανδρών και έχουν χαθεί πολλοί άνδρες από καρκίνο στους όρχεις, τον προστάτη, τους πνεύμονες, το δέρμα και το έντερο. Σύμφωνα με έρευνα από το Men’s Health Forum, οι άνδρες συγκεντρώνουν 40% περισσότερες πιθανότητες θανάτου από τις γυναίκες. Το μπλε όμως είναι και το χρώμα της Έβερτον, η οποία στηρίζει το εγχείρημα.

Ο πρώην παίκτης και προπονητής ακαδημιών του συλλόγου του Μέρσεϊσαντ, Κέβιν Σίντι, διαγνώστηκε πρόσφατα με καρκίνο στο έντερο και ο «Μπλε Σεπτέμβρης» αποτελεί ένα από τα πατήματα για την ενεργή συμμετοχή του συλλόγου, όπως και η απώλεια του Γκάρι Άμπλετ από λέμφωμα non-Hodgkins. Ο Άμπλετ ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά στη Λίβερπουλ, αλλά έπαιξε στην Έβερτον από το 1992 μέχρι το 1996. Σε τέτοια ζητήματα, δεν χωρούν συλλογικές αντιπαλότητες. Ο πρώην Άγγλος αμυντικός έφυγε από τη ζωή την πρωτοχρονιά, μετά από 16μηνη μάχη με την ασθένεια, την οποία ανακάλυψε λίγο μετά την πρόσληψή του στο τεχνικό τιμ της Ίπσουιτς, δίπλα στον Ρόι Κιν.

Ο Άμπλετ ήταν από τους πρωτεργάτες της συγκεκριμένης κίνησης για την ευαισθητοποίηση κατά του καρκίνου και λίγους μήνες πριν χάσει τή μάχη, είχε δηλώσει: «Με όλη μου την καρδιά στηρίζω αυτή την καμπάνια. Πίστευα ότι ποτέ δεν θα τύχει σε εμένα, απλά δεν γινόταν. Νιώθω τόσο δυνατός, είχα παίξει για τις δύο καλύτερες ομάδες του κόσμου, είχα προπονήσει τις δύο καλύτερες ομάδες του κόσμου. Δεν γίνεται να συμβαίνει σε εμένα. Αλλά δυστυχώς συνέβη. Αν νιώθεις το οτιδήποτε, πρέπει να το ελέγξεις, χωρίς να χάνεις χρόνο. Ποτέ μην σκεφτείς ότι δεν πρόκειται να συμβεί σε εμένα, γιατί μπορεί. Ο καρκίνος δεν κάνει διακρίσεις, μπορεί να επιτεθεί στον καθένα, οποιαδήποτε στιγμή».

Τόσο η Λίβερπουλ, όσο και η Έβερτον στηρίζουν ενεργά τις δράσεις που γίνονται προς την κατεύθυνση αυτή. Μαζί τους και άλλα σωματεία, όπως η Πόρτσμουθ και η ομάδα ράγκμπι της Λιντς, φορείς, προσωπικότητες και οργανισμοί. Το να βάφει ο αρχηγός μιας ομάδας το πρόσωπό του στα χρώματα της «μισητής» αντιπάλου δείχνει ανωτερότητα. Δείχνει ότι ο αθλητισμός και συγκεκριμένα το ποδόσφαιρο είναι κάτι πολύ παραπάνω από την αντιπαλότητα που καλλιεργείται για 90 λεπτά, μέσα στις τέσσερις γραμμές. Και η δύναμη που έχει, μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά σε διάφορους τομείς της κοινωνίας.

ΠΗΓΗ: othersidefootball.com