Αύτη τη στιγμή η χώρα μας βρίσκεται στο νούμερο 10 της παγκόσμιας κατάταξης και επόμενος στόχος της ομάδας του Fernando Santos είναι προφανώς η πρόκριση στην τελική φάση του Mundial 2014 που θα διεξαχθεί στη Βραζιλία. Η Εθνική κληρώθηκε στον 7ο όμιλο και θα αντιμετωπίσει τις Σλοβακία, Βοσνία, Λιθουανία, Λετονία και Λιχτενστάιν. Το επίπεδο δυσκολίας του ομίλου σαφώς και δεν χαρακτηρίζεται επικίνδυνο , ενώ παράλληλα αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Πορτογάλο προπονητή να χτίσει μια πολύ δυνατή ομάδα στηριζόμενος στους παίχτες που ήδη χρησιμοποιεί στην Εθνική αλλά και στα νέα ταλέντα που έχει βγάλει το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο δρόμος για την Βραζιλία είναι μακρύς καθώς ο προκριματικός θα διαρκέσει 2 χρόνια. Αυτό σημαίνει πως κάποιοι από τους σημερινούς διεθνείς προφανώς δεν θα μπορέσουν να συμμετέχουν στα τελικά ενώ κάποιοι από τους σημερινούς 18αρηδες(και φιναλίστ τους Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος νέων) ανάλογα με την εξέλιξη της καριέρας του θα μπορούν να αποτελούν το νέο αίμα της Εθνικής.

Ο Fernando Santos θέλησε να δείξει από νωρίς κάποιες σκέψεις του για την ομάδα που θέλει να δημιουργήσει δοκιμάζοντας σχήματα και πρόσωπα από την αρχή των προκριματικών. Πιο συγκεκριμένα στο παιχνίδι στη Ρίγα ο coach πειραματίστηκε τόσο με το 4-4-2 σε ευθεία όσο και με το 4-2-3-1 ενώ στο παιχνίδι με την Λιθουανία δοκίμασε και το 4-4-1-1. Οι αγώνες είναι πολλοί και μέχρι τα τελικά είναι σίγουρο πως θα δούμε και άλλες ιδέες του Πορτογάλου στο γήπεδο μέχρι να καταλήξει στο ιδανικό σχήμα που ταιριάζει στους παίχτες του . Το ευχάριστο είναι πως έχει πολλές επιλογές σε πρόσωπα και όπως φαίνεται μέχρι στιγμής είναι διατεθειμένος να τους δοκιμάσει όλους. Κάποιοι από τις τελικές επιλογές του ανάλογα με τις πιθανότητες που έχουν είναι οι εξής :

Οι παλιοσειρές (31+)

Μια σειρά παιχτών που πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια με το εθνόσημο και έχει βάσιμές ελπίδες για το ταξίδι στη Βραζιλία είναι οι Καραγκούνης , Κατσουράνης, Γκέκας και Βύντρα. Όλοι τους βρίσκονται σε ικανοποιητικό αγωνιστικό επίπεδο με αποκορύφωμα τον τυπάρα που στα 35 έκλεισε συμβόλαιο σε ομάδα της Premiership . Μαζί με αυτούς ελπίδες αλλά πολύ λιγότερες να ξαναφορέσουν την φανέλα της Εθνικής έχουν οι Κοτσώλης , Κωσταντόπουλος Σειταρίδης , Χαριστέας και Καφές. Όπως είπαμε το ταξίδι για την Βραζιλία είναι μακρύ ωστόσο ο προορισμός του θα βρει τους παραπάνω 2 χρόνια μεγαλύτερους. Για αυτό το λόγο αν και είναι προφανές πως τουλάχιστον οι πρώτοι 4 θα ξαναφορέσουν την φανέλα με το εθνόσημο , εν καιρώ θα φανεί αν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν σε συνθήκες υψηλού επιπέδου.

Οι αναμενόμενοι

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί ποδοσφαιρικά ,ειδικά σε σύγκριση με παλιότερα , παρόλο που το πρωτάθλημα της δεν είναι και το καλύτερο της Ευρώπης. Απόδειξή αυτού είναι οι περισσότεροι από 15 Έλληνες παίχτες που αγωνίζονται σε αξιόλογες ομάδες του εξωτερικού. Οι πιο πολλοί από αυτούς σε συνδυασμό με κάποιους που παίζουν σε ομάδες εντός συνόρων θα αποτελέσουν τον κορμό της Εθνικής τα επόμενα χρόνια. Πιο συγκεκριμένα οι ποδοσφαιριστές που λογικά θα κληθούν ξανά και εκείνοι που θα πάρουν ευκαιρίες από τον Fernando Santos πέρα από τις παλιοσειρές, τα επόμενα 2 χρόνια είναι οι εξής :

Τερματοφύλακες:
Καρνέζης (ΠΑΟ), Σηφάκης (Σαρλερουά), Τζόρβας (Τζένοα), Γλυκός (ΠΑΟΚ), Βελίδης (Άρης)
Αμυντικοί δεξιά:
Τοροσίδης (ΟΣΦΠ), Βύντρα (ΠΑΟ), Πέτσος (Λεβερκούζεν)
Αμυντικοί αριστερά:
Σπυρόπουλος (ΠΑΟ), Χολέβας, Ζαραδούκας (ΟΣΦΠ), Τζαβέλλας (Μονακό)
Αμυντικοί κέντρο:
Α.Παπαδόπουλος, Σιόβας, Παπάζογλου (ΟΣΦΠ), Παπασταθόπουλος (Βέρντερ Β.), Μαλεζάς (Φορτούνα), Φυτανίδης (Ατρόμητος), Κ. Παπαδόπουλος (Σάλκε)
Κεντρικά χαφ:
Μανιάτης, Τάτος (ΟΣΦΠ), Βασιλακάκης (Ξάνθη), Νίνης (Πάρμα), Κονέ (Μπρέσια), Τζιόλης (ΑΠΟΕΛ), Μάκος (Μόναχο 1860), Φωτάκης (ΠΑΟΚ), Δημούτσος (Ατρόμητος), Φορτούνης (Καϊζερσλάουτερν)
Ακραία χαφ:
Χριστοδουλόπουλος (ΠΑΟ), Γεωργιάδης (ΠΑΟΚ), Κουτσιανικούλης (ΟΦΗ), Φετφατζίδης (ΟΣΦΠ), Μαυρίας (ΠΑΟ),
Επιθετικοί:
Σαμαράς (Σέλτικ), Γκέκας (Λεβάντε), Σαλπιγγίδης, Αθανασιάδης (ΠΑΟΚ), Μήτρογλου (ΟΣΦΠ), Καπετάνος (Κλούζ)
Οι «μπέμπηδες» (21-)

Ο Fernando Santos όταν δέχτηκε να αναλάβει τα ηνία της Εθνικής μας , είχε στο μυαλό του τον εκσυγχρονισμό του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Με πλούσιες παραστάσεις από το Πορτογαλικό ποδόσφαιρο είχε προτείνει στην ομοσπονδία διάφορους τρόπους για να επιτευχθεί αυτό ένας εκ των οποίον ήταν η δημιουργία τμημάτων εθνικής ομάδας για όλες τις ηλικίες. Με αυτό τον τρόπο δείχνει πόσο πολύ εμπιστεύεται τους νεαρούς παίχτες. Η νέα φουρνιά παιχτών που έχει γεννήσει κατά κύριο λόγο η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουν οι σύλλογοι της Superleague έχει βγάλει ποδοσφαιριστές-αστέρια με πολύ πλούσιο ποδοσφαιρικό μέλλον. Μερικοί εξ αυτών που ανάλογα με την ανέλιξη τους μπορεί να επιλεγούν από τον προπονητή είναι :

Τερματοφύλακες:
Καπίνο (ΠΑΟ), Λάμπρου (Φέγερνορντ)
Αμυντικοί δεξιά:
Σκόνδρας (Ατρόμητος),
Αμυντικοί αριστερά:
Σταφυλίδης (ΠΑΟΚ-Λεβερκούζεν)
Αμυντικοί κέντρο:
Μανωλάς (ΟΣΦΠ), Μπουγαϊδης (ΑΕΚ).
Κεντρικά χαφ:
Ταχτσίδης (Ρόμα), Μπάλας (Ατρόμητος), Κατίδης (ΑΕΚ), Φουρλάνος (ΠΑΟ), Γκέντσογλου (Σαμπντόρια)
Ακραία χαφ:
Βλαχοδήμος (ΟΣΦΠ), Γιαννιώτας (Άρης), Καραγκούνης (Ατρόμητος), Κλωναρίδης (Λιλ)
Επιθετικοί:
Βέλιος (Έβερτον), Διαμαντάκος (Πανιώνιος-ΟΣΦΠ)

Συμπέρασμα

Η Ελλάδα παρόλο που στο παρελθόν αδυνατούσε να βγάλει ποδοσφαιριστές ικανούς να κάνουν το βήμα παραπάνω στην καριέρα τους σήμερα έχει την πολυτέλεια να διαθέτει στις επιλογές της παίχτες με εμπειρίες από Ιταλία, Γερμανία, Αγγλία και Ισπανία. Ο coach βλέποντας πως οι Έλληνες παίχτες έχουν βελτιωθεί στην τεχνική κατάρτιση θα πρέπει επιτέλους να δημιουργήσει μια ομάδα που πέρα από την αμυντική της ικανότητα, να μπορεί να παίζει πιο επιθετικά, να δημιουργεί και να σκοράρει. Οι ποδοσφαιριστές που μπορεί να καλέσει είναι πολλοί και οι αντίπαλοι στα προκριματικά θεωρητικά εύκολοι, οπότε είναι στο χέρι του να δημιουργήσει ένα δυνατό σύνολο καθώς επίσης και στην πρωτοβουλία των παιχτών , και ειδικά των νεαρών , να κυνηγήσουν την καθιέρωση και την ανέλιξη στις καριέρες τους. Τα παιχνίδια με Βοσνία και Σλοβακία ίσως είναι τα πιο καθοριστικά των προκριματικών για αυτό η Εθνική επιβάλλεται να ανταπεξέλθει και να πάρει τα δύο τρίποντα ώστε στους επόμενους αγώνες να μπορούν να γίνουν οποιεσδήποτε τακτικές δοκιμές και πειραματισμοί που έχει στο μυαλό του ο Fernando Santos.

ΠΗΓΗ: overlap.gr