Δεν είναι δυνατόν, άλλωστε, να παίζουνε την τσαπού τους. Είπε, λοιπόν, ο γενικός γραμματέας του Καταναλωτή στην τηλεόραση: «Δεν θα επιτραπεί η διάθεση στην αγορά ληγμένων προϊόντων». Τελεία και παύλα. Τι θα επιτραπεί όμως από την πρώτη του Σεπτέμβρη; Θα επιτραπεί η πώληση προϊόντων «περασμένης διατηρησιμότητας». Ετσι πάει. Αλλο Γιάννης, άλλο Γιαννάκης.
Δεν είναι το ίδιο. Μην τρελαθούμε. Κι επειδή πρόκειται για τρόφιμα κι επειδή η Ελλάδα πρόκειται για σοβαρό κράτος, υπάρχει σχετική ερμηνευτική εγκύκλιος που τα κάνει πενηνταράκια. Ο χρόνος αυτός της περασμένης διατηρησιμότητας δεν μπορεί να υπερβαίνει τη μια βδομάδα αν πρόκειται για προϊόντα που έχουν ημερομηνία λήξεως.
Απ' ό,τι ξέρουμε δηλαδή, στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται γιαούρτια, γάλατα, συσκευασμένα τυριά, αλλαντικά, επιδόρπια, γλυκά, αυτά που σε γενικές γραμμές αποκαλούνται ευπαθή προϊόντα. Εφτά μέρες τράτο, λοιπόν, προκειμένου όλα αυτά να είναι τοποθετημένα σε ειδικά ράφια και να πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές.
Δεν θα πω βέβαια αυτό που φωνάζαμε πιτσιρικάδες σ' αυτούς που πουλάγανε στα γήπεδα σάμαλι στον νταβλά «ένας τρώει, δέκα πεθαίνουνε». Θα πω ότι άνοιξε κακή φάμπρικα. Κι ότι ο καθείς αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Για τροφικές δηλητηριάσεις και συναφείς επιπτώσεις. Επειδή η διαχωριστική γραμμή είναι πολύ λεπτή.
Σαφώς και δυο τρεις μέρες μετά δεν συνιστούν πρόβλημα. Μπαίνει θέμα αποθήκευσης. Και σωστής συντήρησης. Ενα μπουκάλι γάλα, αν είναι στην πόρτα του ψυγείου, θα χαλάσει. Αν είναι στο βάθος του θαλάμου που η ψύξη είναι πολύ μεγαλύτερη, δεν θα έχει πρόβλημα. Τώρα με την κρίση βέβαια αυτό στα μίνι μάρκετ στις γειτονιές που δεν έχουν δυνατότητα επιστροφών γίνεται. Μια δυο μέρες μετά τη λήξη τα πουλάνε μισοτιμής. Κι ο κόσμος τα παίρνει.
Οπως κάποιοι άλλοι πάνε αργά το βράδυ στους φούρνους πριν κλείσουνε κι αγοράζουνε το ψωμί με σκόντο. Ή την άλλη μέρα το πρωί το χθεσινό. Το χθεσινό ψωμί βέβαια τρώγεται μια χαρά, αλλά προκειμένου ο φούρναρης να το πετάξει, το δίνει με έκπτωση. Ξεφύγαμε όμως. Προϊόντα που αναφέρουν μήνα και έτος λήξης θα μπορούν να πωλούνται και τριάντα μέρες μετά. Εμφιαλωμένα νερά δηλαδή, μπίρες, αναψυκτικά, μακαρόνια κ.λπ.
Και για να τα λέμε όλα, χωρίς να υπάρχει πρόβλημα. Προϊόντα που αναφέρουν μόνο το έτος λήξης, μέχρι και τρεις μήνες μετά. Πάντα σε φτηνότερες τιμές, για να μην ξεχνιόμαστε. Και ιδού πώς συμβάλλει αποφασιστικά η κυβέρνηση στην πάταξη της ακρίβειας και της κερδοσκοπίας. Αβέρτα όλα τα ληγμένα και στη φτήνια μάλιστα. Με τη ρητή πρόβλεψη μάλιστα ότι απαγορεύεται η διάθεσή τους σε χώρους μαζικής εστίασης.
Ποιος θα κάνει όμως τον σχετικό έλεγχο; Αυτοί που επιβλέπουν σχετικά με το κάπνισμα και κάνουνε τόσο καλή δουλειά που σε κανένα μαγαζί σε όλη την επικράτεια κανείς δεν τολμάει ν' ανάψει τσιγάρο; Αν εφαρμόζεται ο νόμος με την ίδια ακριβώς αυστηρότητα, αφού πρόκειται για θέματα υγείας, κονομήσαμε. Το «αυτός παίρνει ληγμένα», ωστόσο, δεν θα αναφέρεται πλέον σαν ανέκδοτο. Με δύο εκατομμύρια ανέργους, τα ειδικά ράφια θα αδειάζουνε μέσα σε πέντε λεπτά. Και από καταναλωτές αλλά και από καταστηματάρχες που δεν θα έχουνε κανένα πρόβλημα να σερβίρουνε χλαπάτσες. Από την πρώτη του μήνα, λοιπόν, είναι ενδεχόμενο ένας να τρώει και δέκα να πεθαίνουνε.
Τι σχέση µπορεί να έχει µε το Γιουνάιτεντ - Τσέλσι;
Ο Μιχάλης Βλάχος δεν έχει κάνει την καριέρα του Κώστα Σόµµερ ή έστω του Κώστα Φραγκολιά, αλλά ανήκει σ' αυτή την κατηγορία. Στα οµορφόπαιδα
ΔΕΝ πάει όµως πίσω και η τηλεόραση. Μάπα το καρπούζι στο πρώτο ντέρµπι της σεζόν στην Αγγλία. Στο ζίρο-ζίρο έµειναν η Γιουνάιτεντ µε την Τσέλσι, µε τις φάσεις του µατς να είναι ελάχιστες. Το µόνο που σε κράταγε ήταν το πάθος και ο ρυθµός του εγγλέζικου ποδοσφαίρου. Τα µατς όµως στην τηλεόραση δεν τελειώνουν όταν σφυρίζει τη λήξη ο διαιτητής. Υπάρχει συνέχεια στο στούντιο. Το αποκαλούµενο post game.
Ιδού, λοιπόν, η σπουδαία ερώτηση κι όποιος βρει τη σωστή απάντηση κερδίζει χρυσούν ωρολόγιον: Ποιος ήταν καλεσµένος για να σχολιάσει το µέγα αυτό ντέρµπι και να δώσει τα φώτα του στους τηλεθεατές; Να το κάνουµε εύκολο: Ο Βλάχος. Ποιος Βλάχος όµως; Ο Ανέστης Βλάχος, ο ηθοποιός και γνωστός οπαδός της ΑΕΚ; Οχι. Ο Βαγγέλης ο Βλάχος, ο προπονητής; Επίσης όχι. Καλεσµένος ήταν ο Μιχάλης Βλάχος.
Πάντα χαµογελαστός, θα πρέπει να πούµε. Με ποια ιδιότητα όµως; Του παλαίµαχου ποδοσφαιριστή; Του φωτοµοντέλου; Του ηθοποιού; Του ειδικευόµενου στο πέντε επί πέντε; Αγνωστο. Ο Μιχάλης Βλάχος δεν έχει κάνει την καριέρα του Κώστα Σόµµερ ή έστω του Κώστα Φραγκολιά, αλλά ανήκει µπορούµε να πούµε σ' αυτή την κατηγορία. Στα οµορφόπαιδα. Περισσότερη µπάλα ο Βλάχος σε Απόλλωνα-Ολυµπιακό-ΑΕΚ, λιγότερη ο Φραγκολιάς σε Πανελευσινιακό, δεν έχει σηµασία. Το ότι παίζει για την πλάκα του ο Σόµµερ, επίσης δεν λέει τίποτα. Ολα αυτά όµως µε το Γιουνάιτεντ - Τσέλσι τι σχέση µπορούν να έχουνε;
Στη διαφορά των δύο οµάδων προσµετράται και ο Μεντζανί
ΚΑΘΕ φορά κάποιος καλός άνθρωπος θα βρεθεί να επιβεβαιώσει αυτό που έχω πει, ότι διαβάζοντας κάθε πρωί αθλητικές εφηµερίδες φτιάχνεις καινούργιο συκώτι. Τι έγραψε, λοιπόν, έγκυρος, έµπειρος και αντικειµενικός σχολιαστής για τα δύο γκολ του Ολυµπιακού µε τον Ατρόµητο; «Δύο φάσεις δουλεµένες στην προπόνηση». Και για το γκολ του Φουστέρ, ουδεµία αντίρρησις. Πράγµατι είχανε δουλέψει την κοµπίνα στο φάουλ.
Στο γκολ του Σαβιόλα τι είχανε δουλέψει; Οτι σε εκτέλεση κόρνερ, µε την µπάλα να καταλήγει ψηλοκρεµαστή στη µικρή περιοχή, οι αντίπαλοι θ' αφήσουνε µια πιθαµή άνθρωπο, τον Σαβιόλα, ξεµαρκάριστο; Δεν θα πηδήξει κανένας κι αυτός θα σκύψει και θα στείλει µε κεφαλιά την µπάλα στα δίχτυα; Κατά τα άλλα, ευτυχώς που το διευκρίνισε ο Ναπολεόνι σχετικά µε το µατς και άρθησαν οι ενδεχόµενες παρεξηγήσεις. Οταν έγραψε δηλαδή στο Facebook «11 vs 14», δεν εννοούσε τον Σπάθα και τους δύο πλαϊνούς. Ηθελε να πει για την υπεροπλία του Ολυµπιακού στις αλλαγές. Αν δεν κάνω λάθος πλιζ κι αν πιστέψουµε δηλαδή τον Ιταλό, στη διαφορά των δύο οµάδων προσµετράται κι ο Μεντζανί.
Με ζεστά και παγωµένα µπαλάκια έγινε η κλήρωση ανάµεσα σε Ολυµπιακό και Νίκη Βόλου για τους οµίλους της Football League.
-Οbserver
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιος θα ρίξει ποιον στη Γλυφάδα; Ο Χειρίδης τον Κόντη ή ο Κόντης τον Χειρίδη;
Πηγή: Goal