Τα στοιχεία που προκύπτουν από έρευνες είναι «αποκαρδιωτικά» και δείχνουν τις συνέπειες από την έλλειψη ενημέρωσης στην Ελλάδα, καταγγέλλουν οι υπεύθυνοι στα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης «Checkpoint», με αφορμή την αυριανή Διεθνή Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού.

Υπολογίζεται ότι περίπου το 23% των οροθετικών ατόμων και το 80% των ασθενών με ηπατίτιδα C, δεν γνωρίζουν την κατάσταση της υγείας τους. Σημαντική αύξηση καταγράφεται, επίσης, τα τελευταία χρόνια στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Η αυξητική τάση οφείλεται κυρίως στην έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με τη σύφιλη, τη γονόρροια, τα χλαμύδια, τον έρπη των γεννητικών οργάνων και τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), καθώς και στις μεθόδους πρόληψης.

Τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης «Checkpoint» επαναφέρουν στο δημόσιο διάλογο το πάγιο αίτημα για τη μείωση του Φ.Π.Α. στα προφυλακτικά, που αποτελούν το πιο σημαντικό εργαλείο μείωσης του ρίσκου έκθεσης σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Η πρωτοβουλία αυτή θα διευκόλυνε την πρόσβαση του κοινού και ειδικά των νέων αγοριών και κοριτσιών στα προφυλακτικά, μειώνοντας το τελικό κόστος τους. Παράλληλα θα υπηρετούσε και έναν συμβολικό σκοπό, καθώς δε νοείται κράτος πρόνοιας που εξισώνει μέσω των φορολογικών συντελεστών το προφυλακτικό με καταναλωτικά αγαθά πολυτελείας.

Παράλληλα επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη ημέρα αποτελεί μία, ακόμη, αφορμή, για να υπενθυμίσουμε πως η Ελλάδα παραμένει ένα από τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχει συμπεριλάβει τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ως υποχρεωτικό μάθημα στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους, στη Γαλλία το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής έγινε προαιρετικό το 1973 και υποχρεωτικό το 1990. Από το 2001, με υπουργική εγκύκλιο, έχουν γίνει υποχρεωτικοί τρεις ετήσιοι κύκλοι μαθημάτων, από την Α’ τάξη του Δημοτικού έως την τελευταία του Λυκείου. Επίσης, στην Ολλανδία, στο Βέλγιο, στην Ισπανία, στη Γερμανία και σε άλλες χώρες, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ξεκινά από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού.

Εξάλλου η χώρα μας κατέχει μια θλιβερή πρωτιά, καθώς κατακτά την κορυφή της λίστας με τις διακοπές κυήσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το 22% των Ελληνίδων δηλώσει ότι έχει κάνει τουλάχιστον μία έκτρωση και, μάλιστα, σχεδόν οι μισές από αυτές (το 10% του συνόλου), είναι έφηβες

Τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης «Checkpoint» και το AHF Europe έχουν διανείμει την τελευταία τετραετία πάνω από 3.500.000 δωρεάν προφυλακτικά στον γενικό πληθυσμό και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στην Ελλάδα, ενώ αναπτύσσουν συνεχώς υπηρεσίες συμβουλευτικής και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για θέματα σεξουαλικής αγωγής και υγείας.

ΠΗΓΗ: healthmag.gr