Αδυνάτισμα - Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Καρολάιν Νταν του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας στο Πόρτο της Πορτογαλίας.

Οι επιστήμονες πειραματίσθηκαν επί 15 εβδομάδες με 42 ανθρώπους που έτρωγαν συγκεντρωμένοι το φαγητό τους (χωρίς περιορισμούς στο τι έτρωγαν) και με άλλους 38 εθελοντές (η ομάδα ελέγχου) που έτρωγαν με τις συνήθεις περισπάσεις.

Διαπιστώθηκε ότι τα μέλη της πρώτης ομάδας έχασαν κατά μέσο όρο σχεδόν δύο κιλά στο διάστημα των 15 εβδομάδων και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί να κάνουν την παραμικρή δίαιτα. Έπειτα από ένα εξάμηνο, τρεις στους τέσσερις συμμετέχοντες (75%) δεν είχαν ξαναβάλει τα κιλά που είχαν χάσει, ενώ μερικοί είχαν χάσει κι άλλα.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να τρώει κανείς απολύτως συγκεντρωμένος και απολαμβάνοντας το φαγητό του, αν είναι δυνατό χωρίς να σκέπτεται κάτι άλλο, περίπου σαν να διαλογίζεται.

Μια άλλη ισπανική επιστημονική έρευνα, που έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ναβάρα μεταξύ 16.000 ατόμων και παρουσιάσθηκε στο ίδιο συνέδριο, δείχνει ότι όσοι κάνουν φυτοφαγική διατροφή, αποφεύγοντας τις τροφές ζωικής προέλευσης, μειώνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας σχεδόν κατά το ήμισυ (κατά 43%), σε σχέση με αυτούς που τρώνε τρώνε πολλά κρέατα και άλλα ζωικά τρόφιμα.

Μια τρίτη ολλανδική μελέτη στο ίδιο συνέδριο, η οποία έγινε μεταξύ 890 ατόμων από επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου VU του 'Αμστερνταμ, δείχνει ότι οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι από νεαρή ηλικία (οκτώ έως 13 ετών), κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από σοβαρή κατάθλιψη αργότερα στη ζωή τους (τουλάχιστον τετραπλάσιος ο κίνδυνος).

Μια τέταρτη αυστραλιανή έρευνα μεταξύ 4.880 γυναικών, που έγινε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Κουίνσλαντ στο Μπρισμπέιν, δείχνει ότι οι χωρισμένες γυναίκες, οι χήρες, οι λιγότερο μορφωμένες, όσες καπνίζουν πάνω από δέκα τσιγάρα τη μέρα και όσες παίρνουν αντισυλληπτικά, κινδυνεύουν περισσότερο να γίνουν υπέρβαρες ή παχύσαρκες.

Μια πέμπτη δανική έρευνα, που παρουσιάσθηκε, επίσης, στο Πόρτο, δείχνει ότι τα υπέρβαρα αγόρια αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου, όταν μεγαλώσουν, σε σχέση με τους λεπτούς συνομηλίκους τους.