Έχουν περάσει μερικές μόνο ώρες μετά την ήττα της Ελλάδας από την ΠΓΔΜ και το "άσχημη αντίδραση στην πρώτη στραβή". Κι η Εθνική μας, λοιπόν, έκαμψε την αντίσταση του Μαυροβουνίου κι η εμφάνιση της αποδείχτηκε μια "εξαιρετική αντίδραση στην πρώτη στραβή".
Βέβαια το χθεσινό άρθρο αναφερόταν στην εικόνα της ομάδας κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης όταν χάθηκε η επαφή με το σκορ, ενώ αυτό πραγματεύεται το "μυαλό" των διεθνών στο επόμενο παιχνίδι μετά την ήττα.
Όχι επί της ουσίας τίποτα δεν άλλαξε στο προφίλ, στο αγωνιστικό στυλ, στις επιδόσεις ή στις δυνατότητες της Ελλάδας μετά από αυτή την εύκολη νίκη. Το μόνο που αποδείχτηκε είναι αυτό που γράφτηκε από την αρχή του τουρνουά, ότι το νεανικό αυτό σύνολο θα μαθαίνει από τα λάθη τους και τις άσχημες καταστάσεις.
Κι αυτή η επιτυχημένη μετάβαση, η "απάντηση" μετά την κακή εμφάνιση με τους Σκοπιανούς, πιστώνεται στο προπονητικό τιμ, αλλά και στους "παλιούς" της ομάδας, που έχουν αυτό τον εύθραυστο ρόλο στα αποδυτήρια.
Κόντρα στο Μαυροβούνιο η Ελλάδα παρουσίασε ένα διαφορετικό πρόσωπο. Τα "ήταν διαβασμένη" κτλ τα ακούω βαρεσέ, γιατί είναι δεδομένο ότι η Εθνική -όπως και κάθε ομάδα που σέβεται τον εαυτό της- προετοιμάζεται με σοβαρότητα και συνέπεια για κάθε αναμέτρηση.
Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ήταν απλά καλύτερο στην άμυνα, είχε μεγαλύτερη συγκέντρωση στο πλάνο στο πρώτο "μέτριο" ημίχρονο και... πάτησε τον αντίπαλο όταν βρήκε την ευκαιρία. Οι παίκτες του Ηλία Ζούρου πέτυχαν πολλούς πόντους από τα λάθη του αντιπάλου (προϊόν της καλής άμυνας για να μην ξεχνιόμαστε) και άνοιξαν το σκορ, χωρίς να κοιτάξουν πίσω.
Ήταν μια ένεση αυτοπεποίθησης, που σημαίνει πολλά: καταρχήν για την πρόκριση και το καλύτερο πλασάρισμα στην επόμενη φάση και κατά δεύτερον για τη ψυχολογία της ομάδας. Το μόνο που μένει να κάνει αυτή η ομάδα, είναι αν ξαναβρεθεί σε μια άσχημη θέση (στο -10 ας πούμε), ότι θα έχει τα ψυχικά και πνευματικά αποθέματα για να την ανατρέψει. Αλλά αυτό θα το μάθουμε στη συνέχεια.
Αγωνιστικά τώρα η διαφορά έγινε στο επιμέρους 26-10 της τρίτης περιόδου, διάστημα στο οποίο η Ελλάδα πέτυχε εύκολους πόντους στον αιφνιδιασμό μετά τις κακές επιλογές των αντιπάλων. Με ένα αμυντικό σχήμα και υψηλά ποσοστά από την περιφέρεια η Εθνική "καθάρισε" το παιχνίδι, αφού προηγουμένως είχε φροντίσει να κάνει τα αυτονόητα να κερδίσει τη μάχη της ρακέτας (εκπληκτική δουλειά ο Κουφός), να εκμηδενίσει τον Ντάσιτς (αφανής ήρωας ο Μπράμος που κράτησε τον πρώτο σκόρερ των αντιπάλων στους 2 πόντους) και να περιορίσει τα λάθη.
Ο Καλάθης ήταν μια διαρκή απειλή για την αντίπαλη άμυνα με την ταχύτητα του και σίγουρα η παρουσία του έπαιξε ρόλο για την αποτελεσματικότητα της ομάδας στο transition, ενώ δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη κι η παρουσία του "αθόρυβου", αλλά άκρως καθοριστικού Αντώνη Φώτση.
Τι ομάδα είναι η Κροατία
Οι Κροάτες, αν κι έχουν ένα ποιοτικό ρόστερ, έχουν παρουσιάσει μια αποκαρδιωτική εικόνα στα πρώτα παιχνίδια. Η επιτομή του ομάδα "χωρίς αρχή και τέλος".
Επιθετικά στηρίζονται πολύ στον σουτέρ Μπόγιαν Μπογκντάντοβιτς, στον δημιουργό Ντόνταϊ Ντρέπερ, στον "τρίποντο" Μάρκο Πόποβιτς και στους ψηλούς. Ο Τόμιτς κι ο Ζόριτς αποτελούν σημεία αναφοράς στο low-post.
Ο 3ος σκόρερ είναι ο πάουερ-φόργουορντ Νταμίρ Μάρκοτα με 11.5, ενώ σχεδόν ένα ημίχρονο παίζει κι ο Σιμόν που στο παιχνίδι με την Φινλανδία για παράδειγμα "κατέβαζε" και τη μπάλα, παρά το ανορθόδοξο στυλ του.
Η Κροατία -όπως κι η ΠΓΔΜ- παίζει με λίγους παίκτες, ενώ πρέπει να σημειωθεί το πολύ καλό ποσοστό που έχουν στα σουτ τριών πόντων (43%).
Σε ότι αφορά τα σχήματα που χρησιμοποιούν παίζουν αρκετά με δύο ψηλούς και γενικότερα με πεντάδες που πλην του πλέι-μέικερ έχει αρκετό ύψος, γεγονός που τους επιτρέπει να ελέγχουν τα ριμπάουντ και να δίνουν "μέγεθος" στην άμυνα.
ΠΗΓΗ: sport24.gr