Μία ιδιαίτερη πρωτοβουλία ανέλαβε η Επιτροπή Επιμόρφωσης του ΣΕΓΑΣ εξαιτίας της εξάπλωσης του ιού Covid-19. Όπως ενημερωθήκατε από το Sportdog η Ομοσπονδία θα διοργανώσει τρία διαδικτυακά σεμινάρια, τα οποία θα αποσκοπούν στην ενημέρωση και την ενθάρρυνση αθλητών και προπονητών. «Η ενημέρωση θα είναι ο καλύτερος οδηγός αθλητών και προπονητών το επόμενο διάστημα, στο οποίο η καθημερινότητα σε όλα τα επίπεδα θα είναι διαφορετική», ανέφερε μεταξύ άλλων η επίσημη ενημέρωση της Ομοσπονδίας για τις τηλεδιασκέψεις που ξεκινούν τη Δευτέρα 30 Μαρτίου.
Στην πρώτη συνεδρία εισηγήτρια είναι η Φρόσω Πατσού, παλιά σπρίντερ, η οποία πλέον είναι συνεργάτιδα της Εθνικής Ομάδας Στίβου. Η ομιλία της ψυχολόγου τιτλοφορείται ως «Πώς διαχειριζόμαστε ψυχολογικά την παραμονή στο σπίτι». Αξίζει να σημειωθεί, ότι ήδη στα ομαδικά πρωταθλήματα έχουν ήδη ξεκινήσει... τηλεπροπονήσεις, όπως στην ΑΕΚ για παράδειγμα, όπου ο βοηθός του Μάσιμο Καρέρα, Τζιόρτζιο Ουρμπάνο γύμνασε τους κιτρινόμαυρους μέσω Skype! Εννοείται, ότι πολλοί ποδοσφαιριστές μένουν σπίτι και προπονούνται ατομικά, όπως μπορούν, όπως ο Κώστας Φορτούνης, ο οποίος ανήρτησε βίντεο από ασκήσεις που έκανε στην αυλή του σπιτιού του στην Καλαμπάκα.
Το Sportdog ζήτησε από τη Φρόσω Πατσού να μιλήσει για τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην ψυχολογία των αθλητών λόγω κορωνοϊού. Η ίδια υποστήριξε, ότι οι συνθήκες επηρεάζουν τους αθλητές, ενώ παραδέχτηκε ότι υπάρχει και ο φόβος στα θέματα υγείας που εγείρονται, λόγω της θνησιμότητας που παρουσιάζει ο ιός. Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε:
Να ξεκινήσουμε με το σεμινάριο του ΣΕΓΑΣ. Ποιο θα είναι το αντικείμενο για το οποίο θα μιλήσετε στους αθλητές;
«Θα είναι οι ψυχολογικές στους αθλητές από τον κορωνοϊό και πως μπορούν να το διαχειριστούν. Πρόκειται για οδηγίες τόσο για αθλητές όσο και για προπονητές. Ποιοι είναι οι πιο ενδεδειγμένοι τρόποι για να αντιμετωπίσουν ψυχολογικά το θέμα. Με πρωτοβουλία της Κατερίνας Στεφανίδη και του Περικλή Ιακωβάκη έγινε μία τηλεδιάσκεψη μεταξύ αθλητών, οι οποίοι έθεσαν προβληματισμούς. Οπότε και εμείς από την πλευρά μας πρέπει να τους κατευθύνουμε για το πως θα διαχειριστούν αυτήν την περίοδο, κατά την οποία πολλά πράγματα ακυρώνονται. Προσπαθούμε όμως να κρατήσουμε και άλλα ενεργά».
Σε ποια κατάσταση βρίσκονται ψυχολογικά οι αθλητές; Ποια εικόνα έχετε;
«Υπάρχουν αθλητές διαφορετικών ταχυτήτων. Υπάρχουν εκείνοι που είχαν πολύ υψηλούς στόχους, όπως η συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν για το 2021. Υπάρχουν αθλητές, οι οποίοι ήταν σε επίπεδο για να συμμετάσχουν στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες, για τους οποίους δεν έχουμε ακόμα ενημέρωση. Ένα καλό σενάριο είναι, ότι οι Πανευρωπαϊκοί θα διεξαχθούν την ημερομηνία που έχουν οριστεί να πραγματοποιηθούν (σ.σ.26-30 Αυγούστου). Οπότε αυτοί οι αγώνες είναι σε αναμονή. Υπάρχουν και και οι αθλητές των πανελληνίων αθλημάτων, οι οποίοι είναι και αυτοί σε αναμονή. Όλες οι διοργανώσεις μέχρι τέλος Απριλίου έχουν ακυρωθεί. Από εκεί και πέρα περιμένουμε τις αποφάσεις της Ομοσπονδίας για τις διοργανώσεις Ιουνίου και Ιουλίου. Θα γίνουν τότε ή σε διαφορετικές ημερομηνίες; Υπάρχουν θετικά στοιχεία για τους αθλητές που είναι σε υψηλότερο επίπεδο και κυνηγούν τη συμμετοχή τους μέσω ranking μέσα από κάποιες διοργανώσεις. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία ανακοίνωσε, ότι το ranking δεν σταματά. Ίσα ίσα θα το διευρύνουν για ένα χρόνο ακόμα. Οπότε αυτό είναι ένα καλό σενάριο. Θεωρώ, ότι οι αποφάσεις που παρθούν είναι για την προστασία των αθλητών. Πρώτος γνώμονας είναι η υγεία τους. Αυτό είναι προς όφελος τους. Αν γίνει κάτι να διεξαχθεί θα διεξαχθεί».
Πάμε στο κομμάτι της προπόνησης. Πόσο διαφορετικό ψυχολογικά είναι για έναν αθλητή να γυμνάζεται μόνος του και κατ'οίκον;
«Είναι πολύ διαφορετικό. Ας μην κρυβόμαστε. Οι αθλητές είναι συνηθισμένοι να γυμνάζονται στον φυσικό τους χώρο, τα στάδια. Για κάποια αθλήματα οι αίθουσες. Υπάρχουν και ομαδικά αθλήματα, στα οποία είναι απαραίτητη η ύπαρξη συναθλητών. Ακόμα και ατομικά αθλήματα, η προπόνηση γίνεται με άλλον κόσμο να προπονείται γύρω. Οπότε οι διαφορετικές συνθήκες εκγύμνασης σίγουρα επηρεάζουν την ψυχολογία ενός αθλητή. Έχω τέτοιο παράδειγμα αθλήτριας που μου εξέφρασε κάτι τέτοιο. Αλλάζουν διάθεση, ψυχολογία και κίνητρο. Από την άλλη πλευρά βέβαια, οι αθλητές είναι προσωπικότητες που έχουν μάθει να αντεπεξέρχονται στις αντιξοότητες. Έχουν μάθει να κρατούν τους στόχους και τα κίνητρα τους ψηλά, ακόμα και όταν τα πράγματα είναι δύσκολα, όπως σε περιπτώσεις τραυματισμών ή σε περιόδους όπως αυτήν με τον κορωνοϊό που δεν την περίμενε κανείς».
Φοβούνται οι αθλητές για την υγεία τους τώρα με τον κορωνοϊό;
«Είναι άνθρωποι. Οπότε υπάρχουν αυτές οι φοβίες. Και εγώ προσωπικά ως αθλήτρια (σ.σ. σπρίντερ 100 μέτρων) το έχω βιώσει. Σε διεθνή διοργάνωση μας είχε ζητηθεί να εμβολιαστούμε. Αργότερα, όταν είχα σταματήσει, υπήρχε φόβος μετά τα πυρηνικά ατυχήματα στο σταθμό της Φουκοσίμα εξαιτίας του μεγάλου σεισμού της 11ης Μαρτίου 2011 στο Σεντάι της Ιαπωνίας και του τσουνάμι που τον ακολούθησε. Ήταν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ενόργανης του Τόκιο (7-16 Οκτωβρίου 2011). Έλληνες πρωταθλητές της ενόργανης μου είχαν μεταφέρει αυτήν ανησυχία. Στους Ολυμπιακούς του Σϊδνεϊ για παράδειγμα ήταν πάρα πολύ αυστηρές οι οδηγίες, για το τι θα έπρεπε να μεταφέρουμε μαζί μας, αντικείμενα, τρόφιμα κλπ. Δεν μας επιτρεπόταν να πάρουμε ξύλινο σταυρό. Οπότε βεβαίως και οι αθλητές φοβούνται για τη ζωή τους».
Οι αθλητές έχουν συνήθως πολύ ανεβασμένη ψυχολογία. Νιώθουν κατά κάποιον τρόπο υπεράνθρωποι. Αυτό όμως βοηθά υπό τις παρούσες συνθήκες;
«Πρέπει να νιώθουν έτσι, λόγω των αθλημάτων που υπηρετούν. Ωστόσο είναι νοήμονες άνθρωποι. Δεν σημαίνει, ότι ο κορωνοϊός δεν αγγίζει κάποιον επειδή είναι αθλητής. Οι οδηγίες που παίρνουν από τις Ομοσπονδίες και όλους τους έγκυρους φορείς είναι, ότι δεν έχει σημασία αν είναι κάποιος αθλητής ή όχι. Θα πρέπει να τηρούνται ευλαβικά οι οδηγίες. Αυτό είναι το μήνυμα και της Ομοσπονδίας Στίβου που είμαι ψυχολόγος. Από την πρώτη στιγμή είπαμε “μένουμε σπίτι” και δεν διακινδυνεύουμε σε καμία περίπτωση την υγεία μας».
Για τους μη αθλητές ποιες είναι οι συμβουλές σας;
«Η εκλογίκευση και η πειθαρχία είναι τα όπλα απέναντι σε κάτι που δεν γνωρίζουμε. Ακούγονται πολλές απόψεις. Κάποιοι ίσως δεν έχουν αντιληφθεί το πρόβλημα ή θεωρούν, ότι δεν τους αγγίζει, επειδή δεν είναι ομάδα υψηλού κινδύνου. Δεν προσέχουμε όμως μόνο τον εαυτό μας. Προσέχουμε και τους συναθρώπους μας. Αυτό είναι το μήνυμα και οι αθλητές είναι οι πρώτοι που το διέδωσαν ακριβώς γιατί μπορούν πάρα πολύ εύκολα να πειθαρχήσουν. Έδωσαν το παράδειγμα. Αν οι αθλητές μπορούν να το κάνουν αυτό, οι οποίοι έχουν στόχους και αν χάσουν μία μέρα προπόνησης μπορεί να έχουν μεγάλη διαφορά στην αγωνιστική τους δραστηριότητα και απόδοση, τότε όλοι μπορούμε να πειθαρχήσουμε. Οι αθλητές κατάλαβαν το πρόβλημα, έμειναν μέσα για το κοινό καλό. Έτσι και όλοι οι υπόλοιποι».
Μένουμε σπίτι, αλλά το αρνητικό είναι, ότι μένοντας δεχόμαστε και μεγάλη υπερπληροφόρηση μέσω διαδικτύου για το πρόβλημα, η οποία αν μη τι άλλο μόνο καλό δεν κάνει στην ψυχολογία. Πως πρέπει να το διαχειριστεί ο κόσμος όλο αυτό;
«Η οδηγία είναι να ενημερωνόμαστε από έγκυρες πηγές του διαδικτύου, από σελίδες και φορείς, τους οποίους εμπιστευόμαστε και είναι κοινώς αναγνωρισμένοι. Δεν χρειάζεται να μπαίνουμε πολλέ φορές τη μέρα. Δεν χρειάζεται να είμαστε διαρκώς μπροστά σε μία οθόνη για να μαθαίνουμε τις τελευταίες εξελίξεις, οι οποίες ακόμα δεν έχουν φιλτραριστεί και καλά».