Καθώς η Ινδία ξεπερνά την Κίνα ως η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο και καθώς οι διεθνείς εταιρείες αναζητούν νέες βάσεις για την παραγωγή εκτός Κίνας, η Ινδία έχει μια ιστορική ευκαιρία να ανακτήσει το το ρόλο της οικονομικής δύναμης της με τρόπο που θα άλλαζε τον κόσμο, γράφει σε άρθρο του στους New York Times, ο Νίκολς Κριστόφ, δημοσιογράφος που έχει βραβευτεί δύο φορές με το βραβείο Πούλιτζερ.

Ο συγγραφέας αναρωτιέται σε άρθρο γνώμης με τίτλο «Μπορεί η Ινδία να αλλάξει τον κόσμο;»  εάν «η Ινδία η επόμενη τίγρης της οικονομίας στον κόσμο» είναι έτοιμη να διαδεχθεί μια επιβραδυνόμενη Κίνα ως πυλώνα της παγκόσμιας οικονομίας;

Ο Κριστόφ δηλώνει ότι δεν είναι τόσο σίγουρος για το μέλλον της Ινδίας, αλλά πιστεύει ότι έχει μια ευκαιρία να παλέψει οικονομικά «αν αντιμετωπίσει έως και τρεις μεγάλες προκλήσεις:

1) Πρέπει να βελτιώσει την εκπαίδευση,

2) να ενισχύσει τις γυναίκες στο εργατικό δυναμικό

3) και να βελτιώσει την επιχειρηματικό κλίμα για την αύξηση της μεταποίησης».

Επικαλείται μια οικονομική ιστορική εκτίμηση, ότι μόλις το 1700, η ​​Ινδία αντιπροσώπευε περίπου το 24 τοις εκατό του παγκόσμιου ΑΕΠ, παρόμοιο με το μερίδιο των Ηνωμένων Πολιτειών ή της Ευρώπης τώρα. «Αλλά σήμερα η Ινδία αποτελεί μόλις το 3 τοις εκατό του παγκόσμιου ΑΕΠ, από 1 τοις εκατό το 1993», επισημαίνει ο Κριστόφ στο άρθρο γνώμης των NYT.

Ο συγγραφέας γράφει ότι σήμερα η Ινδία έχει μια νέα ευκαιρία να δελεάσει τους κατασκευαστές. Η Κίνα έχει γηράσκον πληθυσμό, η επωνυμία της αμαυρώνεται από την καταστολή και οι παγκόσμιες εταιρείες επιθυμούν να βρουν νέες βάσεις παραγωγής . Η Ινδία έχει αγγλόφωνους ομιλητές, ένα οικείο νομικό σύστημα, εργάτες χαμηλού κόστους και μηχανικούς πρώτης κατηγορίας που προέρχονται από τα Ινδικά Ινστιτούτα Τεχνολογίας.

Η Ινδία, για ένα διάστημα στη δεκαετία του 2000 απολάμβανε ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης περίπου 8 τοις εκατό ετησίως, ωστόσο, μπορεί τώρα να γίνει η επόμενη τίγρης της ασιατικής οικονομίας.

Σύμφωνα με την έκθεση των New York Times, η βιομηχανία πληροφορικής στην Ινδία είναι καταπληκτική και, κατά κάποιο τρόπο, πολύ πιο προηγμένη από ό,τι στις ΗΠΑ. Τα ψηφιακά δεδομένα σε κινητά τηλέφωνα είναι πραγματικά προσιτά εδώ στην Ινδία. Οι ψηφιακές συναλλαγές είναι συνηθισμένες και οι χρήστες μπορούν απλώς να αποθηκεύουν τα ασφαλή ψηφιακά τους αρχεία στα τηλέφωνά τους.

Παραθέτοντας τον Nandan Nilekani, πρωτοπόρο στις υπηρεσίες πληροφοριών, ο συντάκτης της έκθεσης των New York Times λέει ότι η ψηφιακή δημόσια υποδομή της Ινδίας επιτρέπει ένα μοντέλο ανάπτυξης που καθοδηγείται από την τεχνολογία και υπάρχουν πράγματι σημάδια έκρηξης στην επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της τεχνολογίας: η Ινδία είχε 452 νεοφυείς επιχειρήσεις το 2016 και 84.000 πέρυσι, ανέφερε.