Από το μηδέν στο 13 τοις εκατό της παγκόσμιας αγοράς! Το είδος της ανάπτυξης που έχει δει η φαρμακοβιομηχανία στην Ινδία, από ανύπαρκτο σε παγκόσμιο φαρμακείο, είναι αναμφίβολα εκπληκτικό. Αυτή η εντυπωσιακή ανάπτυξη είναι αποτέλεσμα μιας σειράς υγιούς νομοθεσίας και οικονομικού περιβάλλοντος, έγκαιρων ενεργειών και, σε μεγαλύτερο βαθμό, το κίνητρο της ευημερίας στις μάζες… γράφει ο Δρ Rajesh Kurup
Η φαρμακευτική βιομηχανία στην Ινδία έχει δει μια τεράστια επέκταση τα τελευταία χρόνια. Αναμένεται να φτάσει περίπου το 13% του μεγέθους της παγκόσμιας φαρμακευτικής αγοράς, ενισχύοντας παράλληλα την ποιότητα, την οικονομική προσιτότητα και την καινοτομία της.
Αποδίδοντας σύμφωνα με την ετικέτα της ως το «φαρμακείο του κόσμου», η Ινδία υπήρξε παγκόσμιος προμηθευτής γενόσημων φαρμάκων για περισσότερες από 200 χώρες τόσο από ανεπτυγμένες όσο και από αναδυόμενες αγορές. Επιπλέον, η Ινδία έχει επιτύχει πρόσφατη έλξη ως ο μεγαλύτερος παραγωγός εμβολίων στον κόσμο, συνεισφέροντας κατά 60% στην παγκόσμια προμήθεια εμβολίων. Σύμφωνα με την έκθεση της McKinsey, η μεγάλη παρουσία τοπικών παικτών που παράγουν επώνυμα γενόσημα, μαζί με τα χαμηλότερα επίπεδα τιμών, έχουν προσφέρει στην ινδική φαρμακευτική βιομηχανία μια μοναδική ευκαιρία.
Το είδος της ανάπτυξης που έχει δει η φαρμακοβιομηχανία στην Ινδία, από ανύπαρκτο σε παγκόσμιο φαρμακείο, είναι αναμφίβολα εκπληκτικό. Αυτή η εντυπωσιακή ανάπτυξη είναι αποτέλεσμα μιας σειράς υγιούς νομοθεσίας και οικονομικού περιβάλλοντος, έγκαιρων ενεργειών και, σε μεγαλύτερο βαθμό, του κινήτρου της ευημερίας των μαζών.
Όλα ξεκίνησαν με την εισαγωγή του νόμου περί διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας του 1970, που οδήγησε σε διπλώματα ευρεσιτεχνίας επεξεργασίας αντί για διπλώματα ευρεσιτεχνίας προϊόντων. Αυτό υπονοούσε ότι η κατοχύρωση ευρεσιτεχνίας εστιαζόταν στην κατασκευή και όχι στα διπλώματα ευρεσιτεχνίας προϊόντων. Έδωσε τη δυνατότητα στις ινδικές φαρμακευτικές εταιρείες με τρεις κύριους τρόπους. Πρώτον, οι κατασκευαστές ασχολούνται με την παραγωγή φαρμάκων χωρίς να πληρώνουν τα υπέρογκα δικαιώματα των κατόχων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.
Δεύτερον, επέτρεψε στην Ινδία να μειώσει την εξάρτηση από τις εισαγωγές φαρμάκων και να αναπτύξει μια αυτοδύναμη ινδική φαρμακευτική βιομηχανία. Τρίτον, η φαρμακοβιομηχανία άνθισε στην Ινδία αναπτύσσοντας προσιτές εκδόσεις κατοχυρωμένων με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας φαρμάκων και σταδιακά μετακινήθηκε στην παγκόσμια αγορά ως προμηθευτής γενόσημων φαρμάκων.
Ωστόσο, μετά την ίδρυση του ΠΟΕ, η Ινδία υπέγραψε τη συμφωνία TRIPS και άλλαξε τους κανόνες της για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Στη συνέχεια, η Ινδία έκανε μερικές τροποποιήσεις στους νόμους περί διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, καθώς η συμφωνία απαιτούσε διπλώματα ευρεσιτεχνίας για εφευρέσεις φαρμακευτικών προϊόντων και διεργασιών. Παρά τη μετατόπιση παραδείγματος, η Ινδία μέχρι εκείνη την εποχή γνώρισε θεαματική πρόοδο στον εφοδιασμό φαρμάκων της.
Κόψιμο για το 2020, όταν ο κόσμος αντιμετώπισε την κρίση του Covid-19, η ινδική φαρμακευτική εταιρεία βρήκε ένα άνευ προηγουμένου παράθυρο ευκαιρίας. Συνδυάζοντας την επέκταση στο οικοσύστημα Ε&Α με ευνοϊκές πολιτικές, η Ινδία έγινε σημαντικός προμηθευτής εμβολίων στον κόσμο, διασφαλίζοντας την αυτοδυναμία στην παροχή εμβολίων.
Η Ινδία χορήγησε δωρεάν δόσεις εμβολίων στους πολίτες της, φτάνοντας το ένα δισεκατομμύριο μάρκα. Εκτός από την απόκτηση του ρόλου της ως σημαντικός διεθνής παίκτης, η Ινδία παρείχε ιατρική βοήθεια σχετικά με τον COVID-19 σε περισσότερες από 150 χώρες.
Εμμένοντας στο σύνθημά της Vasudhaiva Kutumbhakam, η Ινδία ξεκίνησε ένα Πρόγραμμα Εμβολίων Maitri τον Ιανουάριο του 2021, παρέχοντας 72,3 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου για τον COVID σε περισσότερες από 94 χώρες μέχρι το τέλος του 2021. Πολλές χώρες προτίμησαν επίσης το ινδικό εμβόλιο λόγω του χαμηλού κόστους του εμβολίου την ανάπτυξη και την ικανότητα πραγματοποίησης αποστολών εξαγωγών μεγάλης κλίμακας, εκτός από την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Αυτό είχε ιδιαίτερη σημασία για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος που δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν με πλουσιότερα κράτη για την προμήθεια εμβολίων1 κατά τη διάρκεια της κρίσης. Σύμφωνα με έναν ειδικό, η ινδική φαρμακευτική έχει μάθει να ανταποκρίνεται στην κρίση παράγοντας φάρμακα μεγάλης κλίμακας γρήγορα σε σύντομο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η έκρηξη για τα ινδικά φαρμακευτικά προϊόντα δεν είναι σποραδική. Συνεχίζει να παρουσιάζει σταθερή και ισχυρή ανάπτυξη και στη μεταπανδημική περίοδο. Μέχρι το τέλος του 2022, η ινδική φαρμακευτική εταιρεία έχει μετατραπεί από δημιουργό όγκου σε αξία. Σύμφωνα με έναν ειδικό, με αυξημένη αίσθηση συνεργασίας μεταξύ του κλάδου και της κυβέρνησης, η εστίαση του κλάδου έχει μετατοπιστεί σε άλλες ασθένειες, στην πρόοδο των κυτταρικών θεραπειών και στις πολιτικές για την πνευματική ιδιοκτησία και τις κρατικές προμήθειες. Οι σωρευτικές ΑΞΕ στον φαρμακευτικό τομέα ξεπέρασαν τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια τον Σεπτέμβριο του 2022. Η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής εμβολίων, με το Serum Institute of India να παράγει 1,5 δισεκατομμύρια εμβόλια ετησίως για πολιομυελίτιδα, διφθερίτιδα, ιλαρά, παρωτίτιδα και ερυθρά. προγράμματα εμβολιασμού σε 170 χώρες.
Πρόσφατα, η κυβέρνηση της Ινδίας επέκτεινε την υποστήριξη σε φαρμακευτικές εταιρείες που χρησιμοποιούν το πρόγραμμα Production Linked Incentive (PLI) για να διασφαλίσει την αυτοδυναμία μέσω της ενισχυμένης εγχώριας παραγωγικής ικανότητας για προϊόντα υψηλής αξίας.
Τα προγράμματα PLI αφορούν χύμα φάρμακα και φαρμακευτική παραγωγή, αντιπροσωπεύοντας από κοινού μια δαπάνη περίπου 2,7 δισεκατομμυρίων USD. Μια άλλη σημαντική πτυχή του τοπίου των φαρμάκων στην Ινδία είναι η έμφαση στην ευημερία των μαζών χρησιμοποιώντας τις νομοθετικές της διατάξεις. Πρόσφατα, το Ινδικό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας απέρριψε το αίτημα για παράταση διπλώματος ευρεσιτεχνίας από την Johnson & Johnson για ένα φάρμακο κατά της φυματίωσης για πολλούς λόγους. Αυτή η απόρριψη είναι σημαντική από δύο απόψεις. Πρώτον, οι Ινδοί κατασκευαστές μπορούν να παράγουν μια γενόσημη έκδοση αυτού του φαρμάκου κατά της φυματίωσης, καθώς η περίοδος ευρεσιτεχνίας έχει λήξει. Δεύτερον, επιτρέπει τη διαθεσιμότητα μιας φθηνότερης έκδοσης του φαρμάκου, ενισχύοντας έτσι τη μυϊκή δύναμη της Ινδίας στη μάχη κατά της φυματίωσης.
Σύμφωνα με τον νομικό μελετητή, αείμνηστο καθηγητή Basheer, εκτός από την παροχή μονοπωλίου 20 ετών, οι ινδικοί νόμοι για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας έχουν επίσης την ευθύνη για τους κατόχους διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας να εργάζονται για τη δημόσια ευημερία διασφαλίζοντας ότι τα κατοχυρωμένα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας φάρμακα είναι διαθέσιμα σε επαρκείς ποσότητες και τιμές. Η προσανατολισμένη στο δημόσιο συμφέρον στάση της Ινδίας σχετικά με τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας φαρμάκων βρίσκεται σε σταυροδρόμι με τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες της Δύσης, ιδίως των ΗΠΑ. Αυτές οι εταιρείες επιδιώκουν να καταργήσουν διάφορες πτυχές του Ινδικού νόμου για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, της δεκαετίας του 1970, τον οποίο βρίσκουν εμπόδιο στην εγκαθίδρυση του μονοπωλίου και της συμπεριφοράς τους που αναζητούν ενοίκιο.
Ενώ οι φαρμακευτικές εταιρείες των ΗΠΑ είναι αντίθετες με το Έντυπο 27 του IPA, 1970, το οποίο απαιτεί λεπτομέρειες σχετικά με την εργασία με διπλώματα ευρεσιτεχνίας στην Ινδία, οι ειδικοί9 πιστεύουν ότι οι πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία ενός διπλώματος ευρεσιτεχνίας είναι απαραίτητες για να διερευνηθεί εάν η πράξη είναι επιτυχής για την προώθηση της καινοτομίας καθώς και της δημόσιας υγείας.
Στην πρακτική της, η Ινδία αρνήθηκε να χορηγήσει δευτερεύουσες και ολοένα οικολογικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας για ελαφρές τροποποιήσεις των υφιστάμενων φαρμάκων ή νέες χρήσεις υφιστάμενων φαρμάκων και συνδυασμούς υπαρχουσών ουσιών, προς ενόχληση των μεγάλων φαρμακείων10. Τα μεγάλα φαρμακεία έχουν συχνά προβάλει τα μονοπωλιακά τους συμφέροντα ως αποδεκτά διεθνή πρότυπα πνευματικής ιδιοκτησίας και συνεχίζουν να πιέζουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να ενεργήσει κατά της Ινδίας11. Σύμφωνα με τον Brook Baker12, καθηγητή στο North-eastern University, οι ινδικοί νόμοι για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας επικεντρώνονται στην εξισορρόπηση των συμφερόντων του παραγωγού και των καταναλωτών. Συχνά έχει καλέσει τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες των ΗΠΑ ότι ασκούν πιέσεις κατά της Ινδίας με τις «εκστρατείες παραπληροφόρησης» που κατηγορούν την Ινδία για διακρίσεις κατά των αμερικανικών εταιρειών. Σε αντίθεση με την προπαγάνδα, σύμφωνα με τον καθηγητή Baker,
Είναι ενδιαφέρον ότι η φαρμακευτική βιομηχανία στην Ινδία λειτουργεί σε μια αυτοσυντηρούμενη εγκατάσταση μοντέλων, διασφαλίζοντας ότι η ζήτηση για φάρμακα ανταποκρίνεται στην προσφορά της. Για να το θέσουμε σε μια προοπτική, η Ινδία ενδιαφέρεται για την προώθηση της παραγωγής γενόσημων φαρμάκων. Τώρα για να διασφαλίσει ότι αυτή η προσφορά ανταποκρίνεται στη ζήτηση για γενόσημα φάρμακα, η ινδική κυβέρνηση ξεκίνησε το PM Bhartiya Janaushadhi Pariyojana (PMBJP), στο οποίο τα Janaudhadi kendras (καταστήματα) πωλούν γενόσημα φάρμακα σε προσιτές τιμές στις μάζες. Μέχρι το τέλος του 2022, περισσότερα από 8.500 Kendra ήταν σε λειτουργία σε εθνικό επίπεδο. Εκτός από τη μείωση των δαπανών από την τσέπη των ανθρώπων, αυτά τα kendras ή τα καταστήματα φαρμάκων συμβάλλουν στη δημιουργία ευαισθητοποίησης σχετικά με τα γενόσημα φάρμακα, επεκτείνοντας έτσι την αγορά για κατασκευαστές γενόσημων φαρμάκων και παρέχοντας απασχόληση σε επιχειρηματίες που ασχολούνται με την ίδρυση kendras.
Με την τρέχουσα αποτίμηση των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, οι ευνοϊκές κυβερνητικές πολιτικές και η ισχυρή επέκταση της Ε&Α στον φαρμακευτικό τομέα αναμένεται να οδηγήσουν στο μονοπάτι της ανθεκτικής ανάπτυξης όχι μόνο σε όγκο αλλά και σε αξία. Η δέσμευση τόσο της κυβέρνησης όσο και του φαρμακευτικού τομέα να διασφαλίσουν την άφθονη διαθεσιμότητα ποιοτικών φαρμάκων σε λογικές τιμές παρέχει στην Ινδία την ευκαιρία να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά με ιδιαίτερη μέριμνα για την ευημερία των μαζών.
ΠΗΓΗ: Asian Life International