Η Ινδία θέλει να ωθήσει τα ανεπτυγμένα έθνη να εκμηδενίσουν το αποτύπωμα του άνθρακα και όχι ουδέτερα από άνθρακα έως το 2050, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα δώσει περισσότερο χρόνο στις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς να χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα για αναπτυξιακές ανάγκες, δήλωσαν δύο ινδικές κυβερνητικές πηγές.
Η Ινδία, η οποία αντιστέκεται στις εκκλήσεις να δεσμευτεί σε μια προθεσμία για τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης άνθρακα και άλλων ορυκτών καυσίμων, πρόκειται να υποβάλει την πρότασή της στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι αργότερα αυτό το έτος.
«Οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να γίνουν καθαροί αρνητικοί εκπομποί πριν από το 2050 για να μπορέσει ο κόσμος να επιτύχει τον στόχο του παγκόσμιου καθαρού μηδενισμού μέχρι εκείνο το έτος, επιτρέποντας παράλληλα στις αναπτυσσόμενες χώρες να χρησιμοποιήσουν τους διαθέσιμους φυσικούς πόρους για ανάπτυξη», δήλωσε ένας από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Οι ανεπτυγμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας, στοχεύουν στο καθαρό μηδέν έως το 2050. Η Κίνα έχει δεσμευτεί για καθαρό μηδέν έως το 2060, ενώ η Ινδία έχει δεσμευτεί να επιτύχει αυτόν τον στόχο έως το 2070.
Καθαρό μηδέν ή ουδετερότητα άνθρακα σημαίνει ότι η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα μέσω οποιασδήποτε δραστηριότητας αντισταθμίζεται από μια πρόσθετη δραστηριότητα για την απομάκρυνση μιας ισοδύναμης ποσότητας. Το αρνητικό άνθρακα είναι ένα βήμα προς τα εμπρός και απαιτεί από μια χώρα να αφαιρέσει περισσότερο CO2 από την ατμόσφαιρα από ό,τι εκπέμπει.
Οι συζητήσεις για το COP28 λαμβάνουν χώρα σε μια περίοδο που ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν οδηγήσει σε καύσωνες και ακανόνιστους μουσώνες και οι επιστήμονες έχουν ζητήσει την άμεση δράση.
Η Ινδία σκοπεύει να συνεχίσει να αντιστέκεται στην πίεση των ανεπτυγμένων οικονομιών να καθορίσει μια προθεσμία για τα ορυκτά καύσιμα και αντ' αυτού ευνοεί τη στροφή στη μείωση των συνολικών εκπομπών άνθρακα μέσω "τεχνολογιών μείωσης και μετριασμού", δήλωσαν οι δύο αξιωματούχοι και ένας τρίτος κυβερνητικός αξιωματούχος.
Κανένας από τους αξιωματούχους δεν ήθελε να κατονομαστεί, καθώς οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές και δεν έχει τηρηθεί τελική στάση.
Το περιβάλλον, οι εξωτερικές υποθέσεις και τα γραφεία του πρωθυπουργού της Ινδίας δεν απάντησαν σε email που ζητούσαν σχόλια.
Η Ινδία έχει δεσμευτεί να λειτουργεί το ήμισυ της εγκατεστημένης ισχύος της με μη ορυκτές πηγές και να μειώσει την αναλογία των εκπομπών θερμοκηπίου προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στο 45% του επιπέδου του 2005 έως το 2030.
Σε μια σύνοδο κορυφής στο Νέο Δελχί τον περασμένο μήνα, οι χώρες της G20 αποδέχθηκαν την ανάγκη σταδιακής κατάργησης της αμείωτης ενέργειας από άνθρακα, αλλά δεν έθεσαν ένα χρονοδιάγραμμα ή στόχους μείωσης των εκπομπών.
Η διακήρυξη ήταν ένα βήμα προς τα εμπρός στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα, με τις 20 χώρες να αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% των παγκόσμιων εκπομπών να συμφωνούν να μειώσουν σταδιακά τον άνθρακα για πρώτη φορά.
Η απόφαση ήταν έκπληξη καθώς οικονομίες που εξαρτώνται από τον άνθρακα, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ινδίας και της Ινδονησίας, αντιστάθηκαν στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις στις συνομιλίες για έξοδο από το μαύρο καύσιμο και ζήτησαν από τις ανεπτυγμένες οικονομίες να τερματίσουν τη χρήση φυσικού αερίου.
"Απλώς δεν είναι εφικτό για την Ινδία να δεσμευτεί σε ένα χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό του άνθρακα. Ο άνθρακας θα είναι ο βασικός πυλώνας της χώρας στο εγγύς μέλλον, ακόμη κι αν οι τεχνολογίες αποθήκευσης και μείωσης καταστούν βιώσιμες σε μια υποθετική κατάσταση", δήλωσε ένας άλλος αξιωματούχος.
Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί παρέχουν το 73% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στην Ινδία, παρόλο που η χώρα έχει αυξήσει τη μη ορυκτά δυναμικότητά της στο 44% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Το COP28 έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί μεταξύ 30 Νοεμβρίου και 12 Δεκεμβρίου.
ΠΗΓΗ: Reuters