Διoτι χάραξε νέο δρόμο στην ελληνική προπονητική μέθοδο, επειδή ήταν αναγκασμένος να αντιμετωπίσει το φαινόμενο «Κυριακή – Τετάρτη – Κυριακή αγώνες» για μακρύ διάστημα. Δεν υπήρχε μπούσουλας, δηλαδή δεν είχε κανένα εγχειρίδιο για να βασιστεί, διότι δεν υπήρχε ελληνικό προηγούμενο. Και πώς το αντιμετώπισε αυτό ο Παράσχος; Ακουσε το μυαλό και την εμπειρία του, προβληματίστηκε πολύ και, τελικώς, όπως ήταν αναγκασμένος, δημιούργησε μια νέα μέθοδο, ένα δικό του ημερολόγιο προπονήσεων, το οποίο αποδείχθηκε, και με το παραπάνω, αποτελεσματικό.

Σε μια χωρα που θα νοιαζόταν για την επιμόρφωση των προπονητών της, ο Παράσχος θα είχε ήδη κληθεί από το πανεπιστήμιο του ποδοσφαίρου για να διδάξει πάνω σε αυτό το case study, να μοιραστεί την εμπειρία και τη γνώση που κέρδισε μέσα από αυτή την άκρως επιτυχημένη διαδικασία, για να βοηθήσει τους επόμενους που θα αντιμετωπίσουν παρόμοιο φαινόμενο ή για να δώσει ιδέες και ερεθίσματα σε προπονητές που θέλουν να τελειοποιήσουν τις μεθόδους τους.

Τις προαλλες άκουσα περισσότερους των τεσσάρων ποδοσφαιριστές του Λεβαδειακού να επιμένουν ότι αυτό το βαρύ πρόγραμμα ήταν ευεργετικό σε δύο τομείς: βοήθησε πολύ την ομάδα να δέσει αγωνιστικά και να εξελίξει τάχιστα το παιχνίδι της με αυτοματισμούς, δηλαδή να ωριμάσει, την ίδια ώρα που τη βοηθούσε πολύ και νοητικά και ψυχικά. Ηταν τόσο κοντά το επόμενο ματς, που οι παίκτες ξεχνούσαν αμέσως το προηγούμενο αποτέλεσμα, είτε αυτό ήταν θετικό είτε ήταν αρνητικό.

Σε τι άλλο τους βοήθησε πολύ αυτή η διαδικασία, όπως οι ίδιοι ομολογούσαν κατά τη διάρκεια της σεζόν, στις συνομιλίες που είχαμε στους ραδιοφωνικούς «Insiders»; Εγιναν πιο ομάδα από ποτέ, ήρθαν πιο κοντά από ποτέ, διότι αναγκάστηκαν να ζουν, ουσιαστικά, μαζί καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο. Ποδοσφαιριστές με πολυετή εμπειρία παραδέχονται ότι δεν υπήρξαν ποτέ τόσο δεμένοι ψυχικά με την ομάδα τους στο προηγούμενο διάστημα της καριέρας, δηλαδή ότι δεν είχαν έρθει ποτέ πιο κοντά.

Τα πολυτιμα ευρήματα αυτού του πειράματος δεν εξαντλούνται στα παραπάνω. Οι ίδιοι οι παίκτες ομολογούν ότι αναγκαστικά έκαναν πιο αθλητική ζωή από ποτέ, δηλαδή ότι αναγκάστηκαν να φτιάξουν ή να υιοθετήσουν το πιο ασκητικό, υγιές life style που έκαναν ποτέ. Ξεκουράζονταν σε κάθε ευκαιρία, απέφευγαν μανιωδώς τις καταχρήσεις, τηρούσαν ευλαβικά το ωράριο, πρόσεχαν πολύ τη διατροφή. Εκαναν με λίγα λόγια ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να εξοικονομήσουν ενέργεια, ώστε να καταφέρουν να αντεπεξέλθουν σε ένα πρωτόγνωρα βαρύ αγωνιστικό πρόγραμμα.

Σε μια συζητηση με τον Παράσχο, ένας προπονητής θα μάθαινε πολύ περισσότερα από τα παραπάνω. Κι είναι ο μόνος προπονητής της φετινής σεζόν που έχει τόσο πολλά νέα στοιχεία να προσθέσει στο βιβλίο της προπονητικής. Είναι αρκετοί αυτοί που έκαναν καλά πράγματα φέτος. Ηταν όμως μόνο ένας ο πρωτοπόρος. Στα 60 του, αυτό που έκανε φέτος είναι το προπονητικό μεγαλείο του.

Ελπίζεις για Παναθηναϊκό και ΑΕΚ ή καληνύχτα;

Δεν ασπαζόμουν ποτέ το «είναι μεγάλη ομάδα, μαγαζί γωνία, δεν χάνεται ποτέ» δόγμα της παγιωμένης φιλοσοφίας και αντίληψης του μέσου Ελληνα για τις μεγάλες ποδοσφαιρικές ΠΑΕ. Κι ήμουν βέβαιος ότι αυτός ο μύθος θα καταρρεύσει στην Ελλάδα της αδιανόητης κρίσης, στην εποχή που δεν περισσεύουν χρήματα για γούστα και που δεν φτουράει πια πολύ η δύναμη της πολιτικής επιρροής που δίνει σε έναν επιχειρηματία το portfolio μιας ποδοσφαιρικής εταιρείας. Ολα αυτά βεβαίως συμβαίνουν επειδή οι ποδοσφαιρικές, όπως άλλωστε και πολλές άλλες, εταιρείες είναι κακοφτιαγμένες, γεμάτες αέρα κοπανιστό, άδειες από υποδομές και σταθερές βάσεις που στηρίζουν μια υγιή επιχειρηματική λειτουργία. Παρ' όλα αυτά εκτιμώ ότι θα υπάρξει μια κάποια λύση και για τις δύο ΠΑΕ.

Στον Παναθηναϊκό παρατηρώ ότι κινούνται, έστω μόνο με λόγια για την ώρα, τρεις-τέσσερις επιχειρηματίες μεγάλου βεληνεκούς. Δεν έχουν ακόμη βρει την ιδανική μέθοδο για να παραλάβουν την ΠΑΕ Παναθηναϊκός απαλλαγμένη από τις ευθύνες του παρελθόντος. Υπάρχει όμως πάντα η έσχατη λύση του Πρωτοδικείου, από το οποίο μπορεί κανείς να παραλάβει την εταιρεία δίχως να σκάει για το χθες της.

Στην ΑΕΚ αντιλαμβάνομαι ότι το παλεύει πολύ ο Νικολαΐδης. Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι θα συγκεντρώσει μεγάλο αρχικό κεφάλαιο. Μπορεί όμως να λειτουργήσει ως μεταβατικός, και να βρει τον επόμενο, στον οποίο θα παραδώσει μια ΠΑΕ που θα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση συγκριτικά με τη σημερινή της.

Στο σημείο που βρισκόμαστε μοιάζει ότι πιθανότατα και οι δύο ΠΑΕ θα αλλάξουν εταιρικό μέγεθος, με συνέπεια να αλλάξουν και αγωνιστικό. Με τη βοήθεια του συνεταιρισμού, της Λίγκας, όμως είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν στη Superleague. Και βλέπουμε…

Top Tweets

George Mavrotas ‏ @Mavrogiorgos

Ο Αη Γιώργης πρέπει να πήρε πολλές κούπες στην καριέρα του για να τον ονομάσουν τροπαιοφόρο.

Wesley Sneijder ‏ @sneijder101010

Congratulations to @Persie_Official for winning the PFA awards. You deserved it.... Well done

Nik Moshovitis

Η Μπαρτσελόνα των Επτανήσων #Kerkyra

Theo Chronopoulos ‏

Οταν παίζεις με τη φωτιά, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να καείς. Και κυρίως να προσέχεις τους φίλους σου.

#ergotelis #superleaguegreece

ΠΗΓΗ: Sportday