Με τη συμπεριφορά που τον χαρακτήρισε στη διάρκεια της 4ετίας. Μακριά από εκδηλώσεις που θα έβαζαν τον παρατηρητή σε σκέψεις ότι «πουλάει» την ιστορία του, ότι εμπορεύεται συναισθήματα, ότι καλλιεργεί το επιχειρηματικό προφίλ του στο ποδόσφαιρο, ότι εκμεταλλεύτηκε μια στιγμή που όλος ο πλανήτης ήταν καρφωμένος πάνω του για να κάνει branding για τον εαυτό του. Εμοιαζε ένας πολύ ανθρώπινος λόγος και μια πολύ καθαρή εξήγηση από έναν άνθρωπο που αφενός αισθανόταν ότι δεν είχε τίποτα να κρύψει και έπρεπε να διηγηθεί την αληθινή ιστορία και να αραδιάσει τους πραγματικούς λόγους της απόφασής του και αφετέρου ένιωθε την ανάγκη να δώσει τέλος σε αυτό το ζήτημα δίχως να επιτρέψει στον εαυτό του να εξελιχθεί αυτό σε σίριαλ, δηλαδή να παίξει με τα αισθήματα της πλατιάς μάζας των φίλων της Μπαρτσελόνα και με τη λειτουργία ενός κολοσσού της βιομηχανίας του ποδοσφαίρου, το κλαμπ Μπαρτσελόνα.

Ο καιρός θα αποδείξει αν ο χθεσινός λόγος του 41χρονου προπονητή ήταν όσο αληθινός και κρυστάλλινος ακούστηκε χθες. Ο δρόμος, στον οποίο επέλεξε να βαδίσει όμως και η δύσκολη απόφαση που υλοποίησε χθες, τον βάζει, τη στιγμή που συζητάμε, στη θέση που του αξίζει. Τον κρατάει στο δυσθεώρητο ύψος που έφτασε η ομάδα του, το δημιούργημά του.

Ηθελε πολύ μεγάλα κότσια η λήψη αυτής της απόφασης. Ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος μου εξηγούσε χθες στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6 το μέγεθος της επιρροής του Γιόχαν Κρόιφ στον Γκουαρντιόλα. Ολο αυτό που είχε ζήσει, το τέλος του προπονητή Κρόιφ στην Μπαρτσελόνα, ήταν προφανώς μια τραυματική εμπειρία που σήμερα λειτούργησε ως ένστικτο αυτοπροστασίας για τον Πεπ. Περίπου έναν χρόνο πίσω, ένας Ισπανός δημοσιογράφος, στενός παρατηρητής της δουλειάς του Γκουαρντιόλα, μου εξηγούσε ότι η βασικότερη ανησυχία του Πεπ ήταν ακριβώς αυτή: η επιλογή της στιγμής του τέλους, η στιγμή και ο τρόπος του τέλους. Δεν ήθελε να του συμβεί αυτό που είχε δει να συμβαίνει στον Κρόιφ. Ο Γκουαρντιόλα επέλεξε να φύγει προτού φθαρεί πολύ η σχέση ζωής που έχει με την Μπαρτσελόνα. Επέλεξε να αποχωρήσει τώρα πιθανόν και επειδή δεν ήθελε να πάρει σκληρές αποφάσεις που σχετίζονταν με το μέλλον «παιδιών του» ή επιλογών του στην Μπάρτσα. Αυτή η ομάδα ήταν το δημιούργημά του, το μεγαλείο του, και πιθανόν να μην είχε το κουράγιο να τη σκοτώσει, ή έστω να «σκοτώσει» μέλη της «οικογένειάς» του.

Ο Γκουαρντιόλα επέλεξε, επιχειρηματικά, τον δύσκολο δρόμο. Χάνει ένα σωρό εγγυημένα έσοδα, δίχως καμιά απολύτως ασφάλεια ότι το επόμενο επαγγελματικό έδαφος θα είναι το ίδιο γόνιμο με το προηγούμενο. Ο προπονητής Γκουαρντιόλα ακολούθησε τον δρόμο του ποδοσφαιριστή Γκουαρντιόλα. Στα 30 του, έφυγε από το αγαπημένο «Καμπ Νόου» για να μη φθαρεί άλλο η σχέση του με τον σύλλογο, πολύ πριν από το «βιολογικό» ποδοσφαιρικό τέλος του. Σήμερα, στα 41 του, φεύγει από την Μπαρτσελόνα πολύ προτού φτάσει η στιγμή που θα του ζητούσε η ίδια να χωρίσουν.
 

ΠΗΓΗ: Sportday