Που δουλεύουν γι' αυτές. Που τις δημιουργούν ή τις κρατούν στην επιφάνεια στον μεγάλο κατακλυσμό. Που μπορεί να τις οδηγήσουν στην καταστροφή. Ο φετινός τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ ρίχνει τα φώτα πάνω στην Μπάγερν που γίνεται μία ιστορία που αξίζει να διηγηθεί κάποιος. Το καθαρά ποδοσφαιρικό της κομμάτι είναι κάτι που μπορεί να περιμένει. Οχι γιατί δεν είναι κάτι που αξίζει να αναδείξεις, αλλά κυρίως γιατί είναι αποτέλεσμα. Μιάς άλλης ιστορίας, παράλληλης, που έχει να κάνει με τη διοικητική και οργανωτική της ταυτότητα, που πήρε χρόνια για να διαμορφωθεί αλλά που τώρα δικαιώνει εκείνους που επέμεναν για χρόνια, στην κατεύθυνση και το σχέδιο. Γιατί, από ό,τι φαίνεται τώρα, σχέδιο υπήρχε. Οπως και ένα γερό μυαλό, πίσω από αυτό. Το μυαλό του Ούλι Χένες.
Ηταν Μάρτιος του 1979 όταν ο πρόεδρος της Μπάγερν, Βίλχεμ Νόιντεκερ, ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες της Μπουντεσλίγκα, αθέτησε την υπόσχεση που είχε δώσει στους παίκτες να στηρίξει τον προπονητή Παλ Τσερνάι και ανακοίνωσε ότι θα προσλάβει στη θέση του τον Μαξ Μέρκελ, που φημιζόταν για τη σκληρή πειθαρχία που επέβαλε στους ποδοσφαιριστές του. Οταν οι ποδοσφαιριστές έμαθαν την απόφασή του, έστειλαν μία τριμελή αντιπροσωπεία από τους Μάγερ, Μπράιτνερ και Χένες που του ανακοίνωσαν ότι αν διώξει τον Τσερνάι, την επόμενη Δευτέρα θα κατέβαιναν όλοι σε απεργία. Ο Νόιντεκερ, που είπε στον Μάγερ «μιλάς σαν πρόεδρος εργατικού σωματείου», παραιτήθηκε καταγγέλοντας τους ποδοσφαιριστές για εκβιασμό.
Πολλοί αντιμετώπισαν τότε τους ποδοσφαιριστές σαν επαναστάτες αριστεριστές (ήταν και το κλίμα της εποχής τέτοιο) και ο Μάγερ σε μία τηλεοπτική του συνέντευξη είχε πει ότι «δεν είμαστε τρομοκρατική οργάνωση, ούτε είμαι κάποιος αναρχικός... είμαι απλώς εκπρόσωπος των συμπαικτών μου». Στη συνέχεια, μετά την αποχώρηση του Νόιντεκερ, ο Μπράιτνερ ανέλαβε -ανεπίσημα- σαν βοηθός και σύμβουλος του Τσερνάι, ενώ ο Χένες που είχε χειρουργηθεί στο γόνατο και ήταν εκτός γηπέδων, σε ηλικία 27 ετών ανέλαβε καθήκοντα γενικού μάνατζερ. Ηταν ένα πείραμα ποδοσφαιρικής αυτοδιαχείρισης που δούλεψε καλά. Εκείνη την εποχή της «ανταρσίας» η Μπάγερν είχε ετήσια έσοδα 6,5 εκατομμυρίων ευρώ κι άλλα τόσα σε χρέη. Ο Χένες είδε την καινούργια του θέση σαν πρόκληση. Μετά από ένα ταξίδι που έκανε στο Σαν Φρανσίσκο για να δει πώς αξιοποιεί μία ομάδα, όπως η ομάδα ράγκμπι 49ers, τις εμπορικές της προοπτικές, γύρισε στη Γερμανία και ετοίμασε την πρώτη διαφήμιση στη φανέλα της Μπάγερν.
ΠΗΓΗ: Sportday