Οταν, όμως, οι αρχές διερευνούν κάποιες συναλλαγές μεταξύ των ποδοσφαιρικών συλλόγων, ιδίως των μεγάλων όπου τα ποσά είναι και υψηλότερα, εμφανίζονται πολλές «εκπλήξεις». Ή τουλάχιστον πολλά ερωτήματα. Διάβαζα προχθές στην αγγλική «Guardian» ένα ρεπορτάζ για τις έρευνες που κάνει η πορτογαλική αρχή που διερευνά οικονομικά εγκλήματα, σχετικά με τη μεταγραφή του Πορτογάλου Μπέμπε, το 2010 από τη Βιτόρια Γκιμαράες στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τα ποσά που δηλώθηκαν είναι η αφορμή για τη στενότερη διερεύνηση της δραστηριότητας του Πορτογάλου μάνατζερ Ζόρζε Μέντεζ και της εταιρείας του, της Gestifute.
Ο Μέντεζ αυτή τη στιγμή θεωρείται ένας από τους τρεις σπουδαιότερους και με τη μεγαλύτερη επιρροή μάνατζερς στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Ο Μουρίνιο, ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Σκολάρι, ο Νένε της Γιουνάιτεντ, ο Φίγκο, ο Κουαρέσμα είναι μερικοί από τους πελάτες του. Ο Μέντεζ ξεκίνησε να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, αλλά δεν ευτύχησε και αφού έφαγε πόρτα από τις σοβαρές πορτογαλικές ομάδες, ασχολήθηκε επιχειρηματικά με τη νύχτα. Νάιτ κλαμπ, μπαρ, δύο εστιατόρια κι ένα βίντεο κλαμπ ήταν οι επιλογές του.
Η πρωτη του μεταγραφική διαμεσολάβηση έγινε το 1996, όταν μεσολάβησε στη μεταγραφή του Νούνο από τη Βιτόρια Γκιμαράες στην Ντεπορτίβο λα Κορούνια. Τον Νούνο τον είχε γνωρίσει σε ένα δικό του μπαρ, στο Γκιμαράες. Εξι μήνες μετά την έναρξη ισχύος του νόμου Μποσμάν, που περνούσε όλη την εξουσία της διαπραγμάτευσης μίας μεταγραφής από τις ομάδες στους ποδοσφαιριστές και τους μάνατζέρ τους. Ηταν μία καλή εποχή για όσους κατάλαβαν το χρήμα που υπήρχε στη συγκεκριμένη αγορά και δραστηριοποιήθηκαν πρώτοι. Σιγά σιγά ο Μέντεζ συγκεντρώνει στην ατζέντα του τους καλύτερους Πορτογάλους ποδοσφαιριστές και το 2002 κάνει την πρώτη του μεγάλη δουλειά. Πηγαίνει τον Ούγκο Βιάνα από τη Σπόρτινγκ στη Νιούκαστλ αντί του ποσού των 12 εκατομμυρίων ευρώ. Μετά ήρθε η σειρά του Μουρίνιο και τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους.
Ο Μεντεζ, έχοντας αποκτήσει άκρες στην αγγλική αγορά συνεργαζόμενος με τον Πίνι Ζάχαβι, κατάφερε να τον παζαρέψει στον Αμπράμοβιτς σε μία πολύ μεγάλη συμφωνία, σε επίπεδο προμηθειών. Πρέπει να ληφθεί υπόψη η ιδιομορφία της συνεργασίας με κάποιους μεγάλους μάνατζερ της πιάτσας.
Μεταγραφές -πλυντήρια;
Πολλές φορές η συνεργασία με ένα μάνατζερ αυτού του επιπέδου συνεπάγεται και τη «διευκόλυνσή» του σε πληρωμές ή προώθηση παικτών από το πελατολόγιό του. Ας πούμε, αγοράζεις ένα φορ που κυνηγούσαν και άλλοι σε καλή τιμή, με την «υποχρέωση» να παραχωρήσεις στον εν λόγω μάνατζερ τα δικαιώματα δύο δικών σου ταλέντων ή ενός δικού σου παίκτη.
Η ποικιλία των «εξυπηρετήσεων» είναι μεγάλη και μπορεί να φθάσει σε χρήματα κάτω από το τραπέζι ή πιο κομψά, πιο νόμιμα σε λογαριασμό μιας εξωχώριας εταιρείας. Μιας offshore, δηλαδή. Ο Μέντεζ μετά τη συνεργασία του με τον Ζάχαβι άλλαξε ταχύτητα και επίπεδο. Απόδειξη οι μεταγραφές Ρονάλντο από τη Γιουνάιτεντ στη Ρεάλ, Μουρίνιο σε Ιντερ και Ρεάλ, Σκολάρι σε Τσέλσι. Πολλά εκατομμύρια για έναν τύπο που είχε στα χέρια του όλα τα φιλέτα της πορτογαλικής αγοράς, που είχε ανοίξει με τη βοήθεια του Ζάχαβι την πόρτα της Λατινικής Αμερικής και που με τη συνεργασία που συμφώνησε με το μεγάλο αμερικανικό πρακτορείο μάνατζερ CAA έβαλε πόδι και στην αγορά των ΗΠΑ.
Τα ποσά που -επισήμως- εισέπραττε ως προμήθεια η εταιρεία του Μέντεζ ήταν τεράστια. Από τη μετακίνηση του Ρονάλντο μόνο έβγαλε ως αμοιβή για τη διαμεσολάβησή του 7,2 εκατομμύρια ευρώ. Και τότε δεν ήρθε ο έρως, αλλά ο πορτογαλικός ΣΔΟΕ ύστερα από την καταγγελία ενός άσημου Πορτογάλου μάνατζερ. Του Γκονζάλο Ρέις ο οποίος κατήγγειλε ότι ο Μέντεζ στις 5 Αυγούστου τού έκλεψε έναν παίκτη 18 χρόνων, τον Μπέμπε, που αγωνιζόταν σε ερασιτεχνική ομάδα.
Follow the money
E, και; Θα αναρωτηθεί κάποιος. Σιγά το έγκλημα. Ναι, δεν λέω αλλά μέσα σε πέντε μέρες ο Μπέμπε, που δεν ήξερε κανείς και ο οποίος ήταν ορφανός και κοιμόταν σε τροχόσπιτο, θα μεταγραφεί ως ελεύθερος στη Βιτόρια Γκιμαράες και από εκεί, έπειτα από ενάμιση μήνα και 6 φιλικά, όπου δεν έβγαλε και μάτια, στις 10 Αυγούστου μεταγράφηκε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αντί του ποσού των 9 εκατομμυρίων ευρώ.
Από αυτά, τα 3,2 ήταν η προμήθεια του Μέντεζ, τα μισά χρήματα από όσα έβγαλε ο Μέντεζ από τον Ρονάλντο! Τα 3,2 ήταν μία ρήτρα που μπήκε στο συμβόλαιο του Μπέμπε, 5 μέρες πριν τον αγοράσει η Γιουνάιτεντ. Ο Τιάγκο Μανουέλ Ντίας Κορέια, το πλήρες όνομα του Μπέμπε, έπαιξε σε δύο φιλικά της Γιουνάιτεντ και δόθηκε δανεικός στην τουρκική Μπεσίκτας, όπου έπαιξε τρία ματς και μετά τραυματίστηκε. Οι πολλές ιδιαιτερότητες, όμως, αυτής της ιστορίας, ως φαίνεται, «μυρίζουν» και μένει να δούμε πού οδηγεί η «μυρωδιά».
ΠΗΓΗ: Sportday