H υπόθεση του Απόστολου Λύτρα συνεχίζει να απασχολεί το Πανελλήνιο. Όχι μόνο ο ξυλοδαρμός της συζύγου του αλλά και τα όσα ακολούθησαν.

Η μη προφυλάκισή του, κάποιες δηλώσεις, οι δύο παρεμβάσεις του Αρείου Πάγου, η ποινική μεταχείριση του Λύτρα κ.λπ.

Όμως, η αλήθεια είναι ότι πολλοί δικηγόροι έχουν στραφεί κατά του Αρείου Πάγου ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που αναρωτιούνται το εξής: Αν η σύζυγος του Απόστολου Λύτρα χρειάζεται περιπολικό έξω από το σπίτι της και τοποθέτησε στο κινητό της panic button, αυτό σημαίνει ότι φοβάται τον σύζυγό της.

Ότι φοβάται μήπως επιχειρήσει να προσεγγίσει το σπίτι τους κι ενδεχομένως να την χτυπήσει. «Αφού φοβάται για όλα αυτά, τότε τι νόημα είχε η απόφαση για μη προφυλάκιση του Λύτρα;»

Άλλωστε, η παρέμβαση του Αρείου Πάγου, που ζητά επίσπευση της δίκης και τιμωρίας του κ. Λύτρα βασίζεται πάνω σ’ αυτό το σκεπτικό.

Ότι δηλαδή η ωμότητα της επίθεσης σε βάρος της συζύγου του, καθώς και η αποδοχή ότι έχει πρόβλημα και θα κάνει θεραπεία, δεν εξασφαλίζει ότι έχει εξαλειφθεί η επικινδυνότητα της συμπεριφοράς του και ότι αποκλείεται η επανάληψη ανάλογης κατάστασης.

Εύλογη απορία, όμως, χάνεται μέσα στον ορυμαγδό των απόψεων σχετικά με την μεταχείριση του Λύτρα από τη Δικαιοσύνη.

 

Αλεξιάννα Τσότσου: Mε πόσα χρόνια φυλακή κινδυνεύει ο ποινικολόγος; 

Όλη η υπόθεση, πάντως, του Απόστολου Λύτρα θα κριθεί στα δικαστήρια, όποτε φτάσει να δικαστεί, διότι γνωρίζουμε τις μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης.

H νέα παρέμβαση του Αρείου Πάγου είχε αυτό ακριβώς το λόγο.

Να μην «σέρνεται» η προδικαστική διαδικασία, περάσουν 5-10 χρόνια και υπάρξει κίνδυνος παραγραφής.

Και το «παιχνίδι» που παίζεται και θα κρίνει το ύψος της ποινής του γνωστού ποινικολόγου, έχει να κάνει με τον τελικό χαρακτηρισμό της κατηγορίας.

Ο Λύτρας επέλεξε τις τελευταίες ώρες, όπως φάνηκε και με τη χθεσινή ανακοίνωση, να δείξει πλήρη μεταμέλεια αλλά και να μην αποδεχθεί τις τηλεδίκες, ούτε ότι υπήρξε και στο παρελθόν άσκηση βίας.

Προσπαθεί να ελαφρύνει τη θέση του υποστηρίζοντας ουσιαστικά ότι ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός.

Το εξαιρετικό ρεπορτάζ της δημοσιογράφου και νομικού, Αλεξιάννας Τσότσου στο mononews, ξεκαθαρίζει πολλά και δίνει απαντήσεις.

Αν οι δικαστές αποδεχθούν τη βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη πρόκειται για κακούργημα που επισύρει κάθειρξη 5-20 έτη.

Μπορεί, όμως, τελικά το δικαστήριο να καταδικάσει τον δράστη για βαριά σωματική βλάβη (όχι σκοπούμενη) ή για επικίνδυνη σωματική βλάβη.

Αν καταδικαστεί για βαριά σωματική βλάβη, η ποινή είναι κάθειρξη 5-10 έτη.

Στην περίπτωση που δεν καταδικαστεί για βαριά αλλά για επικίνδυνη σωματική βλάβη, δηλαδή για βλάβη που θα μπορούσε να επιφέρει κίνδυνο ζωής ή σοβαρής βλάβης, τότε ο Απόστολος Λύτρας θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης 2-5 έτη.

Εφόσον μιλάμε για ποινή άνω των δύο ετών, η ποινή δεν μπορεί ούτε να ανασταλεί ούτε να μετατραπεί σε χρηματική ή σε κοινωφελή εργασία.

 

Πηγή: mononews.gr