Σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη ο Ντομινίκ Στρος Κάν, αφορμή τα δημοσιεύματα, διέψευσε δημοσίως κάθε σκέψη για ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας. Τόνισε ότι το ΔΝΤ στηρίζει τις προσπάθειες της χώρας και ότι έπρεπε οι ευρωπαίοι να δεχθούν νωρίτερα να στηρίξουν την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα έστειλε όμως και μήνυμα πως δεν είναι το χρέος, αλλά το έλλειμμα ανταγωνιστικότητος και οι μισθοί, το πραγματικό πρόβλημα που πρέπει να επιλύσει η ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του ότι το πρόβλημα της Ελλάδας "δεν έχει καθόλου να κάνει με το χρέος, έχει να κάνει με την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής Οικονομίας. πρέπει να αποκαταστήσουμε την Ανάπτυξη στην Ελλάδα και για να την αποκαταστήσουμε, πρέπει να αποκαταστήσουμε την Ανταγωνιστικότητα».

Και έφερε ως παράδειγμα ένα στοιχείο:

"Από την εισαγωγή του ευρώ, 12 χρόνια πριν, οι αυξήσεις στους μισθούς στον δημόσιο τομέα ήταν, σε ονομαστικές τιμές, 35% κατά μέσο όρο στην ευρωζώνη. Σε άλλες χώρες λιγότερο, σε άλλες όχι. Στις περισσότερες χώρες ήταν μεταξύ 30%-40%, στη Γερμανία 17% -και γι’ αυτό κέρδισε πολλά σε ανταγωνιστικότητα, αυτό δεν προκαλεί έκπληξη. Στην Ελλάδα; 100%»!

Στο σημείο αυτό έκανε μια διακοπή λίγων στιγμών και ένα μορφασμό με νόημα και έκπληξη. Και συνέχισε:

"Αυτό είναι πρόβλημα ανταγωνιστικότητας. Πρέπει να το διορθώσετε. Δεν μπορείτε να το αποφύγετε. Αυτό δεν έχει σχέση με το χρέος».

Ο έλεγχος της Τρόικας

Τον δρόμο για νέες μειώσεις μισθών στρώνουν όμως ο έλεγχος από την Τρόικα που συνεχίζεται και σήμερα, αλλά και οι ενδείξεις ότι η "μαύρη τρύπα" των κρατικών εσόδων, αντί να κλείνει, γίνεται μεγαλύτερη κάθε μήνα που περνάει.

Τα νεότερα στοιχεία που φτάνουν από τις εφορίες δείχνουν ότι το Μάρτιο η υστέρηση των εσόδων, από 865 εκατ. ευρώ που ήταν στο πρώτο δίμηνο του έτους, αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο, και έτσι σήμερα ξεπερνά το 1,1 δισ ευρώ.

Οι αστοχίες στον προϋπολογισμό επισφραγίζουν την ανάγκη για νέες περικοπές στο μισθολογικό κόστος στο καθεστώς των φοροαπαλλαγών αλλά και την χορήγηση των κοινωνικών επιδομάτων, καθώς ασφαλείς θα πρέπει να αισθάνονται ίσως μόνο όσοι ήδη ζουν εδώ και δύο χρόνια κάτω από το όριο της φτώχιας. Και τούτο διότι σε πολλές περιπτώσεις χορήγησης επιδομάτων, θα εξετάζεται τι εισόδημα αποκτήθηκε το 2010 και δηλώθηκε φέτος ή –ακόμα χειρότερα- το εισόδημα που κάποιος είχε το 2009, έστω και αν δεν το είχε ποτέ ξανά μετά.

Πάντως οι τεχνοκράτες της τρόικας, που ξεκίνησαν τον έλεγχο από το γενικό λογιστήριο του κράτους, πιέζουν:

• για μείωση των δαπανών και των επιχορηγήσεων σε ΔΕΚΟ και τα ασφαλιστικά ταμεία
• κατάργηση ή συγχώνευση δημοσίων επιχειρήσεων
• προσλήψεις με το σταγονόμετρο και πάγωμα επ αόριστον στις αυξήσεις
• ενσωμάτωση το δώρων και των επιδομάτων στις βασικές αποδοχές των εργαζομένων και των συνταξιούχων και
• επιβολή των επιχειρησιακών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα

Μενού αποκρατικοποιήσεων 15 δισ. ευρώ

Στο τραπέζι μπαίνουν σήμερα και οι αποκρατικοποιήσεις, ενόψει και της κρίσιμης συνεδρίασης της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής. Εκεί ένας-ένας οι υπουργοί ετοιμάζονται να παραχωρήσουν τα δημόσια ακίνητα που ελέγχουν, σε ιδιώτες. Μετά από τα τουριστικά και ολυμπιακά ακίνητα, σειρά παίρνουν η κτηματική περιουσία και τα κτήρια που διαθέτει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Κυβέρνηση και τρόικα έχουν συμφωνήσει σε έσοδα 15 δισ. ευρώ με τις αποκρατικοποιήσεις που θα γίνουν έως και το 2013. Θα πρέπει να εισπραχτούν 5 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας 5 δισ. από την πώληση συμμετοχών του δημόσιου σε εισηγμένες και άλλα 5 δισ. από πώληση περιουσιακών στοιχείων μη εισηγμένων εταιριών.

ΠΗΓΗ: protothema.gr